Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pienkustantaja julkaisee suomeksi Viron parasta runoutta

Asko Künnap ja Kätlin Kaldmaa kannattaa tuntea myös täällä.

Kulttuuri
 
Jukka Koskelainen

Runot Asko Künnap: Yösi ovat luetut. Suom. Hannu Oittinen. Savukeidas. 93 s. Kätlin Kaldmaa: Rakkauden aakkoset (Armastuse tähestik). Suom. Anniina Ljokkoi. Savukeidas 94 s. 8 + 8 II. Eesti ja Soome luulet. Suomalaista ja virolaista runoutta. Koostanut Eeva Park, toimittaneet Kalju Kruusa ja Hannu Oittinen. Nynorden. 204 s.

Viro on niin lähellä ja niin kaukana, näin voi todeta runoudenkin suhteen. Suomennoksia kyllä ilmestyy, mutta vain parilta ansiokkaalta pienkustantajalta.

Se ei kerro hyvää Suomesta kulttuurimaana. Turha siis odottaa laajempaa nykyvirolaisen runouden antologiaa.

Savukeidas on silti äskettäin julkaissut kaksikin virolaista kokoelmaa. Lisäksi virolaisessa 8 + 8 -sarjassa on ilmestynyt kaksi nidettä, ja kummassakin on mukana kahdeksan virolaista ja suomalaista runoilijaa pelkästään käännöksinä.

Tähänastiset suomennokset osoittavat tyylien kirjavuutta, ja runot ulottuvat perinteisestä mitallisuudesta löyhään puheeseen. Suomesta jo tuttua kokeellisuutta ja fragmentaarisuutta ei kuitenkaan niissä näe.

Melko helposti, eikä edes liikaa yksinkertaistaen, voi erottaa kolme linjaa: leikillisen, perilyyrisen ja puheenomaisen. Erikseen suomennetut Asko Künnapin ja Kätlin Kaldmaan voi lukea ensimmäiseen, ja molemmat kuuluvat Viron tämän hetken parhaimmistoon.

Künnap on omintakeinen ja pettävän kepeä runoilija. Hannu Oittisen kääntämässä Yösi ovat luetut -valikoimassa on muutama todellinen helmi. Anniina Ljokkoin suomentama Kaldmaa sekoittaa hänkin pilkkaan syvempiä tunteita.

Molemmat ovat syntyneet 1970-luvun alussa. Se tarkoittaa, että heidän kokemuksensa ja tyylinsä poikkeavat melkoisesti edeltävistä sukupolvista. Kaldmaa kääntäjänä on erikoistunut englannin kieleen, Künnap taas on tehnyt kaupallisia graafikon töitä, mutta toiminut myös kirjankuvittajana, josta suomennoskin tarjoaa näyttäviä, vähän groteskejakin esimerkkejä.

Künnap kirjoittaa monen ikätoveriensa tapaan ilkikurisesti, eikä aina tiedä, onko tarkoitus saada aikaan syvä lyyrinen vaikutelma vai vain vähän leikkiä runouden kustannuksella, hämmentää aineksia:

”Etsin veropetoksista / elämättä jäänyttä elämääni – / mutta tummapäinen tyttö sillalla / kääntyi kuvassa selin ja häipyi! / Ja elämättä jäänyt elämäni etsi puolestaan minua / tuoreet kastanjat silminään.”

Joka tapauksessa Künnap luo tuoreen tuntuisia, yllättäviä kuvia. Hän viskoo tavan takaa sekaan keinotekoisia yhdistelmiä. Vieraannuttava aines on olennainen osa runoa, muistutus siitä, että mieli on oikukas, kieli vielä oikukkaampi. García Lorcan lyyrisyys yhdistyy valomainoksiin.

Säkeet ovat selkeitä ja iskeviä sekä perustuvat paljolti toistoon. Ja Künnap tekee sukelluksia pinnan alle:

”Seisot jyrkänteen reunalla, / sen syvään uneen / kurottuvalla karniisilla / ja kuulet pimeydessä / verkkojaan lappavien lukkikalastajien huudot.”

Virossa Künnap on julkaissut yhteiskokoelmia ikäistensä runoilijoiden kanssa. Karl Martin Sinijärv on heistä mukana uudessa 8 + 8 -valikoimassa. Sinijärv käyttää rekistereitä vapaana laukkavasta puheesta elegiaan ja pilailevaan mitallisuuteen ja poikkeaa siten kokoelman muusta puheenomaisesta runosta.

Kätlin Kaldmaa on Rakkauden aakkosissa keksinyt ovelan tavan tuoda koko joukon vieraita kulttuureita aivan liki: runon minällä on olevinaan rakastaja milloin mistäkin. Hän tarjoaa rujoa tietoa ja irvailee terävästi stereotyypeille, välillä ihan turhaan englanniksikin.

Runomuodon vaihtelu laventaa runot vaikuttavaksi levottomuuden – pikemmin kuin rakkauden – kirjoksi. Makuuhuonekieli kattaa siitä vain osan. Islantilaisesta rakastajasta sanotaan:

”Vuori nousee suoraan hänen edessään kuin mahti / jolla on voimaa / kiskoa pimeyksistä avoin liekki, / joka piilottelee itseään karun kamaran, / lumen ja mullan, sammalen ja laavan alla.”

Kokoelmassa elämänvoima ottaa mittaa väsymyksestä ja tuhosta; viron nykyrunous ikään kuin tihentyy näihin säkeisiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat