Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Andrés Caicedon kulttiromaani ilmestyi vihdoin myös suomeksi

Vauhdikas kolumbialainen teos on löydetty nyt uudestaan

Kulttuuri
 
Kirjailija Andrés Caicedo (vas.) ja hänen hyvä ystävänsä kolumbialainen dokumentaristi Luis Ospina.
Kirjailija Andrés Caicedo (vas.) ja hänen hyvä ystävänsä kolumbialainen dokumentaristi Luis Ospina.

Romaani Andrés Caicedo: Eläköön rumba! (¡Que viva la música!). Suom. Jukka Koskelainen. Aviador kustannus. 234 s.

Koskaan ei etukäteen voi varmuudella ennustaa, miten joku pienien piirien klassikko tai kulttiteos matkustaa ajasta toiseen. Käännösviive voi olla kohtalokas – etenkin, jos käsissä on jonkinmoinen sukupolviromaani, johon tiivistyy tietyn historiallisen hetken ajan ja paikan henki. Tämä kitka kohdistuu myös Andrés Caicedon viime vuosina uudestaan löydettyyn romaaniin ¡Que viva la música!, joka on saanut suomeksi nimen Eläköön rumba!

Eläköön rumba

Kirjoittaja: Andres Caicedo

Julkaisija: Aviador

Laji: romaani

Alkuperäinen nimi: Que viva la musica

Vuosi: 2015

Suomentaja: JUkka Koskelainen

Sivumäärä: 234

Luonnollisesti Luis Andrés Caicedo Estelan traaginen kohtalo on omalta osaltaan ollut rakentamassa myyttiä. Hän oli nuori, kaunis, lahjakas ja kirottu, kuoleman poltinraudalla merkitty ikuinen sivullinen.

Edellisen vuoden syyskuun lopulla vasta 25 vuotta täyttänyt kolumbialainen kirjailija Andrés Caicedo teki itsemurhan 4. päivänä maaliskuuta 1977. Salsan pääkaupungissa Calissa asunut kirjailija oli saanut käsiinsä vain muutamia tunteja aiemmin ensimmäiset ennakkokappaleet esikoisromaanistaan ¡Que viva la música! Siinä esseistinä, novellistina ja dramaturgina jo näyttävän uran tehnyt kirjailija kirjoitti, että vain hullu elää vanhemmaksi kuin 25-vuotiaaksi.

Hän ei jättänyt mitään sattuman varaan. Kolumbian kirjallisuuden Kurt Cobain päätti päivänsä ottamalla 60 sekobarbitaalitablettia. Sääli.

Chileläinen kirjailija Alberto Fuguet on toiminut aktiivisesti kansainvälisillä areenoilla Andrés Caicedon puolestapuhujana ja on esimerkiksi toimittanut kolumbialaiskirjailijan päiväkirjat julkaisukuntoon postuumisti.

Fuguet on korostanut, että juuri Andrés Caicedo toi Kolumbian kirjallisuuden keskelle populaarikulttuurin määrittämää nykyaikaa ja antoi sille urbaanin sykkeen. Hän sanoi hyvästi maagiselle realismille ja Nobel-kirjailija Gabriel García Márquezin myyttistä alkuaikaa elävälle Macondolle.

Hän kuvaa vaihtoehtoista todellisuutta etsiviä nuoria, jotka eivät halua kuolla nopeasti, vaikka he elävät kuin viimeistä päivää. Seksi, huumeet ja kovaääninen rock ’n’ roll määrittävät elämän säksättävän rytmin happotestatussa maailmassa, jossa vain paranormaali näyttäytyy normaalina. Mennään siis lujaa. Kyllä. Päämäärällä ei ole väliä, mutta mielihaluilla on.

Mutta mikä parasta: kuumeisesti etenevä Eläköön rumba! maistuu yhä edelleen yllättävän tuoreelta romaanilta, vaikka se julkaistiin alkukielellä jo lähes 40 vuotta sitten. Julkaisuviive ei ole vetänyt romaania upoksiin ajan virtaamossa.

Nimensä mukaisesti Eläköön rumba! tikuttaa tiukkaan tahtiin, mutta ei tarjoa pelkkiä latinorytmejä. Romaanin päähenkilö on nuori, pitkähiuksinen María del Carmen Huerta, joka ahmii miehiä, huumeita, musiikkia ja yön tihentyviin tunteihin tiivistyvää elämää. Nuorella porvaristytöllä on sammumaton elämänjano, mutta hän ei tiedä, miten sen sammuttaa. Siksi hän heittäytyy tapahtumien, musiikin ja halujen virran vietäväksi.

Yksi identifikaation väylä on romaanin kirjoitusajankohdan englantilainen ja amerikkalainen rockmusiikki. Ämyreistä raikaa yhtä hyvin Rolling Stonesin, Animalsin, Grand Funk Railroadin kuin Eric Claptonin, Janis Joplinin ja Chicagon biisejä. Toisen, usvaisemman väylän tarjoavat pilvi ja kokaiini. Kaduilla sentään sykkii rumba ja salsa.

Calin miljoonakaupunki, Kolumbian kolmanneksi suurin kaupunki, ei ollut mikään puhtoinen paikka 1970-luvullakaan. Kolumbiassa kaksi kilpailevaa kartellia, juuri Cali ja Medellín, ovat käyneet jo pitkään sotaa kokaiinikaupan ja salakuljetusreittien kontrollista. Siksi vapaalle heittäytyvälle porukalle kamasta ei ole pulaa Eläköön rumbassa!

Sovinnaisuuksista piittaamaton porukka etsii maan pinnalta taivaan kokoista reikää, josta sujahtaa päätä kiertävälle radalle.

Mitään kovin syvällisiä totuuksia Eläköön rumba ei tarjoa. Se on hektinen kuvaus välttämättömästä irtiotosta, ja juuri siinä piilee myös sen viehätys.

Väliin salsasanoituksia kierrättävä minä-kertoja vie ryöpsähtävää tarinaa eteenpäin tavalla, jota voisi kutsua lyyriseksi horkaksi. Tyyli on jotakin muuta, mitä kolumbialaiselta kirjallisuudelta on tavattu odottaa. Hyvä näin. Pitkä päivämatka yöhön käy universaalia tietä.

Sukupolviromaanina Eläköön rumba! tarjoaa samankaltaisia kollektiivisia samastumiskohteita kuin Jack Kerouacin romaani Matkalla. Siksi en ole lainkaan hämmästynyt siitä, että Carlos Moreno on tehnyt romaanista elokuvan nyt 38 vuotta kirjan ilmestymisen jälkeen. Elokuva sai ensi-iltansa Etelä-Amerikassa elokuussa 2015.

Andrés Caicedo (1951–1977) ajalta, jolloin hän kirjoitti romaaniaan Eläköön rumba!
Andrés Caicedo (1951–1977) ajalta, jolloin hän kirjoitti romaaniaan Eläköön rumba!
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat