Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mestarinäyttelijä Jussi Jurkka oli vieras myös itselleen

Kulttuuri
 
Foto Rácz
Jussi Jurkka eläytyi Kansallisteatterissa Marcus Antoniuksen rooliin Shakespearen Julius Caesarissa vuonna 1959.
Jussi Jurkka eläytyi Kansallisteatterissa Marcus Antoniuksen rooliin Shakespearen Julius Caesarissa vuonna 1959. Kuva: Foto Rácz

Elämäkerta Lauri Meri: Tuntematon tähti Jussi Jurkka. Otava. 473 s.

Joistakin vuosikymmenienkin takaisista teatteriesityksistä muistaa syvälle muistiin piirtyneitä yksityiskohtia, jotka ovat jättäneet katsojaan lähtemättömän jäljen.

Tuntematon tähti Jussi Jurkka

Kirjoittaja: Lauri Meri

Julkaisija: Otava

Laji: Elämäkerta

Vuosi: 2015

Sivumäärä: 473

Tällaisia elämyksiä tulvii esiin, kun muistelee Jussi Jurkan (1930–1982) roolityötä Peter Schafferin näytelmässä Amadeus Mozartia kyykyttävänä Salierina.

Jurkan viimeiseksi suureksi rooliksi jäänyt Salieri hohkaa pelottavaa, täsmällisesti ja terävästi tulkittua kylmyyttä, raakaa pedagogiikkaa ja vaatimuksia, joita lapsi-Mozart ei kykene sisäistämään.

Samalla Jurkka saa esiin Salierin kääntöpuolen, salatut pettymykset ja kauhun omasta kyvyttömyydestä suuren lahjakkuuden edessä. Luomisen tragedia syntyi Jurkan tulkinnassa ainutlaatuisen koskettavasti kaksisuuntaisena.

Esimerkki valottanee Jurkan suurta vaikutusta aikalaisiinsa. Nyt kädessäni oleva elämäkerta Tuntematon tähti Jussi Jurkka valaisee omalta osaltaan, miksi.

Kun kirjan nimessä väitetään ”tuntematon tähti”, tarkoittanee se päinvastaista.

Jussi Jurkka – tuntematon? Toisaalta totta, vieras itselleen, läheisilleen, jopa vaimoilleenkin ja monille työtovereilleen.

Toimittaja Lauri Meri on tehnyt jättiurakan kerätessään tiedon, tilanteiden ja tunteiden palasista elämäkerran, jonka pääroolissa melkoisen sulkeutuneena henkilönä tunnettu Jurkka kulkee – usein katastrofista toiseen.

Tarinat, elämän fragmentaariset käänteet, roolit ja rakkaudet kohisevat koskena kirjan sivuilla. Punaisena lankana kulkee aikajana, jolla varmistetaan suuren kertomuksen pysyminen kasassa.

Mittakaava heittelee. Pieni tapaus kapakan pöydässä saattaa saada suuremman merkityksen kuin Jurkan huikeat työt esimerkiksi Jack Witikan ohjauksissaan tarvitsemana tärkeänä modernin draaman tulkkina tai Kansallisteatteri uusien avauksien kantavana palkkina.

Elämäkerta etenee ajassa klassisesti teatterista toiseen, ohjaajasta ja roolista toiseen. Väliin mahtuu arjen kaaos, jatkuvat muuttamiset, kaksi lasta, joilla on eri äiti, ja kuten niin usein näyttelijöillä ja taiteilijoilla yleensäkin – itsensä unohtaminen, oman terveytensä laiminlyöminen. Kunnes kaikki on myöhäistä.

Jurkka sairasteli paljon, joutui ajoittain luopumaan rooleistaan, pahimmillaan lähes lyyhistyi näyttämölle.

Vuonna 1930 syntynyt Jurkka menehtyi jo 52-vuotiaana 1982 keuhkosyöpään, kesken elämänsä suurta roolia Mozartia kepittävänä säröjen syömänä Salierina.

Venäläinen, näyttelijäntyötä laboratorioissaan tutkinut ja uudistanut Konstantin Stanislavski kirjoittaa roolin fyysisestä muistista, joka toistuessaan tuottaa pavlovilaisen reaktion.

Näyttelijä pystyy toistamaan tunnetilan tai teon syvästi aitona. Se on piirtynyt hänen jäseniinsä, ilmaisuunsa.

Jussi Jurkka oli tässä tekniikassa ilmiömäinen. Niinpä hänen roolityönsä Kansallisteatterissa 1971 vierailleen maailmankuulun venäläisen Georgi Tovstonogovin ohjaaman Kolmen sisaren Vershininä, Mashaan rakastuneena prikaatin komentajana, oli unohtumaton, vaikka sen katsoi monta kertaa.

Jurkka oli mykistävä kalskean ryhdikkäänä, itseironisen ylimielisenä ja läpinäkyvän haavoittuvana Tea Istan Mashan rakastajana.

Vieraileva ohjaaja oli tinkimätön. Näyttelijöitä vaihdettiin jopa kesken harjoitusten, mutta Jurkka ja Ista valloittivat venäläisistä venäläisimmän kolmoisdraaman ytimen.

Meren teos muistuttaa esimerkein, miten Jurkka ajelehti pikkupojasta lähtien yksinäistä tietään. Kiinnekohdat väistyivät hänen reiteiltään alati.

Koulu ei kiinnostanut, läksyt vielä vähemmän. Uteliaisuus suuntautui kulmantakaiseen elämään.

Jurkan naiset tulevat ja menevät: äiti Emmi, sisar Vappu, vaimot ja ystävättäret Maikki Länsiö, Arja Pessa, Sini Rinne ja viimeisenä Outi Pakkanen.

Orpous näyttää juurtuneen syvään yksinhuoltajaäiti Emmin omilleen jättäneessä kolmilapsisessa perheessä kasvaneeseen Jussiin. Kuten äiti-Emmin, myös hänen kaikki lapsensa, Jussin veljen Sakarin ja sisaren Vapun, teatteri nielaisi kuin valas Joonan.

Kirja valottaa lukemattomin esimerkein, millaista oli kasvaa teatterilapsena ja myöhemmin eri teatterikollektiiveissa Mauno Mannisen hurjamaineisen Intimiteatterin kokeiluista Kansallisteatterin ohjaajien luottonäyttelijäksi.

Aina ei roolijako kuitenkaan ollut palkitsevaa.

Jurkalla meni joskus vuosia, jolloin hän etsi itseään ja paikkaansa teatteriyhteisössä. Levottomuudet jatkuivat, ja viina vei miestä kohti kohtalokkaita sairauksia, jotka sittemmin pakottivat hänet myös sulkemaan korkin pysyvästi.

Lauri Meri kirjoittaa elämäkertaa monista lähteistä poimimiaan havaintoja ja tietoja toisiinsa sovittaen.

Päähenkilöä etsivä kerronta on paitsi rikasta myös hyppelevää.

Olisin mielelläni lukenut juurevampaa analyysia Jurkan tavasta tehdä roolityötä ja rakentaa ilmaisuaan.

Heikki Kotilainen / HS
Jurkka tammikuussa 1982, noin kolme kuukautta ennen kuolemaansa.
Jurkka tammikuussa 1982, noin kolme kuukautta ennen kuolemaansa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat