Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus todentaa, että toimittajat tunsivat tarkkaan Kekkosen presidenttiajan surkeat viime vaiheet

Kulttuuri
 
Veli-Pekka Leppänen
Pentti Koskinen / HS
Urho Kekkonen ja Mauno Koivisto Yya-sopimuksen 33. vuosipäivän juhlassa vuonna 1981.
Urho Kekkonen ja Mauno Koivisto Yya-sopimuksen 33. vuosipäivän juhlassa vuonna 1981. Kuva: Pentti Koskinen / HS

Historia Risto Hauvonen: Koivisto Kekkosta kaatamassa. Mauno Koiviston nousu valtion johtoon lehdistön, muistelmien ja historiankirjoituksen kuvaamana. Paasilinna. 288 s.

Historiantutkimusta sitoo ja hallitsee eräänlainen arkistomania. Pitäisi kärkkyä tulikuumia aineistoavauksia mieluummin kuin tulkita jo julkaistuja, viilentyneitä.

Risto Hauvonen omaksuu Koivisto Kekkosta kaatamassa -kirjassaan päinvastaisen tavan. Se on esimerkki kaiken olemassa olevan – paino sanalla kaiken – tapausmateriaalin ahmimisesta, sulattamisesta ja uusiksi ajattelemisesta, synteesistä.

Ja tapaus on kahden aikakauden liitos, vuosien 1979–81 hidastettu vallansiirto Urho Kekkoselta Mauno Koivistolle. Hauvonen tähyää tarkimmin sitä, millaiseksi näkemys näistä kutkuttavista käänteistä on 35 vuodessa muovautunut.

Tutkija ei siis pengo arkistopapereita, hän käy läpi kirjoja ja lehtiä. Pelkästään kirjallisuutta on 171 teosta.

Ensiksi päivälehdistä ja pamfleteista, sitten aikalaismuistelmista ja viimein tutkimuksista limittyvät ajalliset kerrostumat, joiden lavea spektri heijastaa alati muuttuvaista kokokuvaa.

Hauvonen vertailee ja tulkitsee valtataiston tulkintoja, neutraalisti, koettamatta itse todistella asiain alkuperäistä laitaa. Sikäli hän ei kanna tutkijan tavanomaisinta todistustaakkaa.

Miten Kekkosen–Koiviston-kisan kuva on elänyt, ja elää?

Jopa vähän yllättää, miten oikeansuuntaisia, osin tiukasti paikkansapitäviä olivat pikatahtiset toimittajaraportit.

Anonyymisti julkaistu Tamminiemen pesänjakajat (1981), Antti Blåfieldin ja Pekka Vuoriston Kun valta vaihtui (1982) ja Pentti Sainion Mitä tapahtui Urho Kekkoselle (1982) paljastivat tilanteita todenmukaisesti.

Ensivaikutelmat osoittautuvat jopa kestäviksi havainnoiksi.

Suojelluin tabu, Kekkosen hapertunut terveys, paljastui syksyllä 1981. Jos Juhani Suomi toistuvasti selittääkin sairaudet väsymykseksi ja näköongelmiksi, niin silminnäkijät ja tutkimus todentavat, että vika ei ollut silmissä vaan silmien takana.

Presidentin aivoverenkierto ei enää pelannut oikein, hän sekoili ja menetti useasti ajan- ja paikantajun. Kaikki salattiin aina syksyyn 1981. Pimittäjiä oli pitkä rivi Kekkosen hovista lehtimiehiin ja henkilääkäreihin.

Päämiehestä tuli nolojen tilanteiden mies, mistä kirjassa on liuta tapauksia, ja monelta vuodelta ennen lopullista romahdusta. Ne huvittaisivat, elleivät enemmän karmaisisi.

Koivisto Kekkosta kaatamassa. Mauno Koiviston nousu valtion johtoon lehdistön, muistelmien ja historiankirjoituksen kuvaamana

Kirjoittaja: Risto Hauvonen

Julkaisija: Paasilinna

Laji: Historia

Vuosi: 2015

Sivumäärä: 288

Kävi tuuri, että valtakunta ei tuolloin joutunut vakaviin kriiseihin. Presidentistä ei enää olisi ollut sellaisia setvimään.

Vuonna 1979 Koivisto oli pantu pääministeriksi, vastuuseen ja vaikeuksiin, jotta hänen suursuosionsa murentuisi – jotta kupla puhkeaisi. Aikeet tuntien Koivisto lausahtikin oitis: ”En aio tehdä ainoatakaan virhettä.”

”Kuplateoriansa” tueksi Hauvonen latoo rutkasti tutkimuksia ja muisteluksia, ja näyttö vaikuttaa vahvalta. Vastaleiriä johtaa tässäkin Juhani Suomi.

Kevään 1981 valtakonflikti piirtyy täysipainoisesti. Vaikka kirjan otsikko puhuu ”Kekkosen kaatamisesta”, niin tuolloin kyllä useammat yrittivät kumoon nimenomaan Koivistoa – niin omat kuin vastustajatkin.

Laaja yksimielisyys on siitä, että Tamminiemen yliportinvartijana oli kansliapäällikkö Juhani Perttunen, joka yksin osasi – kuin ajatustenlukija – tulkita Kekkosta huonoinakin päivinä.

Piristäviä ovat vertailut, joissa näkyy, miten pian kylmän sodan loppu avarsi poliittisten muistelijoiden ajatuksia.

Teoksen luentaa jarruttaa tietty tårta på tårta -luonne. Kansanpainoksesta ei kyllin erotu Hauvosen väitöskirjan ajatus ja rakenne: historiankirjoituksen arkeologiaa lähenevä kerroksellisuus. Maallikolle se näyttäytyy nyt liikana toistona.

Mutta pääkysymyksen suhteen – miten historian kuvamme rakentuvat? – tekijä on hyvillä jäljillä. Tie muuttuu alati, ja mutkittelee.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat