Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Isotissisiä lähiönoitia ja mörköjä kaapissa – kotimainen lasten hirviökirjallisuus on osa maailmanlaajuista buumia

Kulttuuri
 
Päivi Heikkilä-Halttunen
Pasi Pitkäsen Tuutikki Tolosen kirjaan visualisoima mörkö on olemukseltaan vastustamaton ja mittasuhteiltaan tyrmäävä.
Pasi Pitkäsen Tuutikki Tolosen kirjaan visualisoima mörkö on olemukseltaan vastustamaton ja mittasuhteiltaan tyrmäävä.

Tervemenoa, Taika Taksinen, Mörkövahti

Kirjoittaja: Siri Kolu, Tuutikki Tolonen

Julkaisija: Otava, Tammi

Laji: lastenkirjat

Vuosi: 2015

Sivumäärä: 201, 303

Fakta

Lisää hurjaa menoa lastenkirjoissa

 Juha-Pekka Koskinen: Kirottu kartano. Kuv. Miranda Koskinen. Karisto.

 Katja Krekelä: Hurjalinna. Kuv. Riikka Jäntti. Tammi.

 Harri István Mäki: Mörkökirja. Haamukustannus.

 Anja Portin & Timo Mänttäri: Otso ja varpaansyöjät. Tammi.

 Chris Riddell: Ada Gootti ja hiiren haamu. Suom. Jaana Kapari-Jatta. Gummerus.

 Veera Salmi: Puluboin ja Ponin tsompikirja. Kuv. Emmi Jormalainen. Otava.

Lastenkirjat Siri Kolu: Tervemenoa, Taika Taksinen. Otava. 201 s. Tuutikki Tolonen: Mörkövahti. Kuv. Pasi Pitkänen. Tammi. 303 s. HS-suositus: Yli 6-vuotiaille.

Taloudellisesti epävarmoina aikoina lapsiakin pitää karaista kestämään vastoinkäymisiä ja koulia heidän valmiuttaan selvitä elämän yllättävistä käänteistä.

Mutta ehkä hirviö- ja hurjimussankareiden lisääntyminen lastenkirjoissa ei sittenkään johdu Suomen yhteiskunnallisesta tilanteesta. Ehkä syynä on kansainvälinen gootti- ja kauhukirjallisuuden buumi, joka on nyt rantautunut erilaisina variantteina myös tänne.

Siri Kolun lastenromaanin sankari on kunnallispoliitikko, isotissinen lähiönoita Taika Taksinen, joka loitsii lapset ja viihdyttää heitä yltäkylläisessä toimintakeskuksessa. Mutta pahuuskin vaatii vastapoolinsa, ja onneksi kahdella tiedostavalla lapsella on hoksottimet kohdallaan. Lars ja Roosa haluavat vapauttaa kadonneet lapset.

Tervemenoa, Taika Taksinen asettaa byrokratian jähmettämät aikuiset ja luovasti ajattelevat lapset vastakkain vähän samaan tapaan kuin lastenkirjoissa tehtiin valistushenkisellä 1970-luvulla.

Lähiönoita ei pidä metsistä ja haluaa asvalttia joka paikkaan. Lisäksi Taika Taksinen uskoo, että rahalla muutetaan maailmaa.

Hiukan syheröinen juoni oikenee seesteiseen loppuun mennessä, ja lapset selviävät ainakin tästä erästä voittajina.

Lasten kaikkivoipuuteen ja kekseliäisyyteen luottaa myös Tuutikki Tolosen Mörkövahti. Lapset eivät jää neuvottomiksi, vaikka vanhemmat ovat poissa ja eteisen kaapista löytyy puhumaton mörkö. Mörköjä ilmaantuu naapurustoon lisääkin.

Kolmen sisaruksen tiimityön ansiosta tilanne ei riistäydy hallinnasta edes silloin, kun isä palaa työmatkalta ja mörköjen olemassaolo pitäisi pimittää aikuisilta.

Mörkövahdissa on kerronnan iloa ja säkenöintiä. Se on mainio ääneen luettava jatkotarina koko perheen yhteisiin lukuhetkiin.

Tolosen itsetietoiset ja jöröt möröt uusintavat klassisten lastenkirjojen kuvastoa ja asettuvat hienoon jatkumoon kansansatujen hurjimusten, Muumi-kirjojen ja Maurice Sendakin hurjien hassujen hirviöiden kanssa.

Molemmissa lastenromaaneissa juonen juoksutus keskeytetään toistuvasti: Lars ja Roosa laativat vastaisen varalle neuvoja, testejä ja luetteloita siitä, kuinka välttää lähiönoidan loitsut, ja sisarukset Hilla, Kaapo ja Maikki perehtyvät Mörköjen lajipiirteitä esittelevään opaskirjaan.

Suvantokohdat tuntuvat vähän päälle liimatuilta, kun tarinoissa on itsessäänkin imua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat