Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Arkkipiispa Martti Simojoki oli kirkon Kekkonen – elämäkerta piirtää suomalaisesta kirkosta miehisen kuvan

Kulttuuri
 
Jaakko Heinimäki
V. K. Hietanen
Arkkipiispa Martti Simojoesta on julkaistu elämäkerta.
Arkkipiispa Martti Simojoesta on julkaistu elämäkerta. Kuva: V. K. Hietanen

Kirkonmies ja muuttuva maailma. Martti Simojoki I; Arkkipiispan aika. Martti Simojoki II.

Kirjoittaja: Juha Seppo

Julkaisija: WSOY

Laji: Elämäkerta

Vuosi: 2015

Sivumäärä: 623 s; 721 s

Kuka?

Martti Simojoki

 Syntyi 1908, kuoli 1999. Lähtöisin herännäishenkisestä pohjalaisesta Simeliuksen pappissuvusta.

 Pappisvihkimys 1930. Oli opiskelijana mukana Akateemisen Karjala-Seuran toiminnassa.

 Teologian tohtori 1948.

 Toimi sotilaspappina, sodan jälkeen Mikkelin piispana 1951–1959 ja Helsingin piispana 1959–1964.

 Pyydettiin presidenttiehdokkaaksi 1961, mutta kieltäytyi.

 Arkkipiispa 1964–1978.

Elämäkerta Juha Seppo: Kirkonmies ja muuttuva maailma. Martti Simojoki I. WSOY 2013. 623 s. Arkkipiispan aika. Martti Simojoki II. WSOY 2015. 721 s.

Tasavallan presidentti Urho Kekkonen nimitti Martti Simojoen Turun ja Suomen arkkipiispaksi kesäkuussa 1964. Helsingin piispa Simojoki oli saanut vaalissa taakseen ylivoimaisen enemmistön, mutta tuolloisen kirkkolain mukaan presidentti saattoi nimittää virkaan kenet hyvänsä kolmesta eniten ääniä saaneesta ehdokkaasta.

Heti presidentiksi tultuaan Kekkonen oli käyttänyt valtaansa ja nimittänyt Eero Lehtisen Lapuan hiippakunnan piispaksi ohi eniten ääniä saaneen Olavi Kareksen. Simojoen kohdalla Kekkonen päätyi samaan lopputulokseen äänestäjien kanssa.

Presidentin oikeus nimittää piispat oli viimeisiä valtiokirkollisuuden jäänteitä Suomessa. Kirkolliskokous poisti tuon oikeuden vuonna 1999.

Sekä Kekkonen että Simojoki olivat kumpikin sekä lajinsa viimeinen että ensimmäinen.

He edustivat viimeisinä miehistä, miltei feodaalista ja sumeilematonta valtaa, samalla kun he ensimmäisinä johtivat vanhaa instituutiota nopeasti muuttuvassa, kansainvälistyvässä, tasa-arvoistuvassa ja demokratisoituvassa maailmassa.

He edustivat ensimmäistä nykyaikaisen joukkoviestinnän aikana korkeaa virkaansa hoitanutta sukupolvea ja kuuluivat viimeiseen menneen mediamaailman sukupolveen.

Kekkosta ja Simojokea yhdisti myös samanlainen AKS-tausta, joka sittemmin avautui ymmärrykseksi vasemmistolaista työväenliikettä kohtaan.

Juha Sepon kaksiosainen Simojoki-teos on sekin aivan varmasti lajinsa viimeinen. Kolehtihaavillinen vetoa, niin yhdestäkään suomalaisesta piispasta ei enää julkaista yli 1 300-sivuista elämäkertaa.

Äkkikatsomalta voisi kuvitella, että Suomen ja Skandinavian kirkkohistorian täysinpalvellut professori ei ole rajannut aihettaan mitenkään, mutta vilkaisu valehtelee.

Seppo keskittyy Simojokeen kirkollisena ja yhteiskunnallisena vaikuttajana. Uskonnollisena ajattelijana piispa ei elämäkerrassaan oikeastaan esiinny.

Järkälemäisen kaksoisteoksensa lopulla Seppo suo muutaman sivun Simojoen herännäistaustaisen uskonnollisuuden kuvaamiseen, mutta läpi koko teoksen hänen näkökulmansa on selkeästi historiallinen.

Rajauksesta huolimatta lähdeviitteitä on kunnioitusta herättävät 3 426 kappaletta.

Massiiviseen lähdeaineistoon liittyy se ongelma, että isot asiat eivät valtavan tekstimassan keskellä tahdo erottua pienistä – paikannimihakemistossakin on mukana yhtä lailla maanosia (Afrikka) kuin kaupunginosia (Sörnäinen). Toisaalta paikannimien näennäinen epäsuhta kertoo siitä, että Simojoki toimi piispana juuri silloin, kun lokaalista tuli globaalia ja päinvastoin.

Seppo on koonnut huolellisesti yhteen jotakuinkin kaiken, mitä historiantutkimuksen edellyttämän dokumentoinnin perusteella voi Simojoesta tietää.

Kertomusta siitä ei silti oikein synny. Kärryillä pysyminen edellyttää samojen sivujen tankkaamista moneen kertaan. Vaikuttaa siltä kuin Seppo kirjoittaisi ennen kaikkea Simojoen aikalaisille, jotka tuntevat tarinan.

Reilusti narratiivisempi kirjoitusote olisi tuonut Simojoen ja hänen aikansa paremmin esiin meille, jotka emme vielä tiedä.

Martti Simojoki syntyi Uudenkaupungin pappilaan syyskuussa 1908, ja hänet siunattiin hautaan Helsingin tuomiokirkossa toukokuussa 1999. Papiksi hänet vihittiin vuonna 1930.

Mikkelin piispana hän aloitti 1951, sieltä siirtyi vasta perustetun Helsingin hiippakunnan piispaksi 1959. Arkkipiispana hän toimi vuodet 1964–1978.

Elämäkerta piirtää suomalaisesta kirkosta ja yhteiskunnasta hyvin miehisen kuvan. Naisten osa on olla lähinnä vaimoja tai apulaisia.

Naaman vinous ei johdu peilistä: kuva on epäilemättä oikea.

Simojoki toimi 1930-luvulla Helsingissä nuorisopappina aisaparinaan ”tyttö- ja naistyöntekijänä” Irja Kilpeläinen, joka hänkin oli koulutukseltaan teologi.

Toinen heistä oli pappi, toinen ei voinut toimia missään teologin tehtävissä. Toinen näistä etevistä teologeista oli jo jäämässä eläkkeelle arkkipiispan virasta ennen kuin toinen sai edes luvan kiivetä saarnatuoliin.

Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa nainen sai oikeuden saarnata vasta vuonna 1978. Papin virka avattiin naisille kahdeksan vuotta sen jälkeen.

Irja Kilpeläisestä tuli Simojoelle elinikäinen ystävä ja tärkeä kollega. Toinen Simojoen ajatteluun paljon vaikuttanut naispuolinen teologikollega oli Nikkilän sairaalan teologina ja ruotsinsuomalaisten siirtolaisten parissa työskennellyt Maiju Myyrä.

Simojoki kuuluu siihen suomalaiseen teologisukupolveen, jonka kirkkokäsityksen sota mullisti. Se merkitsi monelle suojattua seurakuntaelämää eläneelle papille laskeutumista alas kirkollisesta norsunluutornista tavallisen kansan keskuuteen.

”Me elimme ennen aivan eristettyä, kristillistä elämää, nyt meistä on tullut tavallisia ihmisiä”, kirjoitti Irja Kilpeläinen Simojoelle rintamalle. ”Meistä on tullut ihmisiä ja me kauhistumme entistä hurskasteluamme.”

Sodan jälkeen asevelipapistoksi kutsuttu joukko, jossa Simojoen lisäksi vaikutti erityisesti Erkki Niinivaara, halusi hilata kirkkoa sosiaalisesti vastuuntuntoisempaan suuntaan.

”Me kaipaamme avartumista, että näkisimme ristin käsivarret kyllin laajoiksi ulottumaan kaiken ihmiselämän yli”, kirjoitti Simojoki asevelipappien ihanteita selvitelleessä alustuksessaan Pappien kirkosta kansan kirkkoon. Niistä syntyivät sittemmin esimerkiksi kirkon perheneuvonta ja teollisuustyö.

Protestiksi maallistumiselle kirkosta eronnut dogmatiikan professori Osmo Tiililä, Simojoen vanha ystävä, piti juuri asevelipappien ohjelmaa esimerkkinä kirkon turmeluksesta.

Kansanläheinen kirkollisuus teki Simojoesta arkkipiispan, joka otti luontevasti paikkansa 1960–1970-lukujen kirkollisissa ja yhteiskunnallisissa kuohuissa.

Simojoki ei pelännyt ottaa näkyvästi kantaa. Hän varoitti kristittyjä suojautumasta uskoonsa kuin johonkin bunkkeriin.

Kesällä 1965 Simojoki oli tutustunut Tansanian pakolaistilanteeseen. Kotiin palattuaan hän kertoi näkemästään Turun Martin kansakoululaisille: ”Olen kertonut tämmöistä, että saisin teidät kaikki ajattelemaan, että me, jotka asumme mukavasti, joilla on ruokaa ja vaatetta ja koulut ja opettajat, olemme kaikki velkaa pakolaisille.”

Siinäpä joulusaarnaa vielä viisikymmentä vuotta myöhemminkin.

Juha Seppo tekee tarkasti selkoa Simojoen osuudesta Hannu Salaman jumalanpilkkaoikeudenkäyntiin 1966.

Varsinaista osuutta itse oikeudenkäyntiin arkkipiispalla ei ollut, hän päin vastoin vierasti ajatusta Jumalan puolustamisesta oikeusistuimessa.

Simojoki oli kansanopistolaitoksen 75-vuotisjuhlassa arvostellut Salaman Juhannustansseja esimerkkinä moraalisen välinpitämättömyyden leviämisestä, ja sen innoittamana joukko kokoomuslaisia kansanedustajia teki oikeusjutun poikineen kirjallisen kysymyksen hallitukselle.

Seppo muistuttaa poliittisen vallan muotoja eritelleen sosiologin Steven Lukesin huomautuksesta, että henkinen valta on tehokkainta silloin, kun se on vähimmin havaittavissa.

Siksi Simojoki epäonnistui Juhannustanssien tapauksessa: hän paheksui teosta liian näkyvällä foorumilla. Hän sai ajatuksilleen laajan julkisuuden, mutta epäonnistui tavoitteessa haastaa kirjallisen kulttuurin edustajat.

Asia katosi mölyyn ja poliittiseen ääntenkalasteluun. Myöhemmin Simojoki summasi oppineensa Salama-kohusta ennen kaikkea epäluuloa kristillistä politiikkaa kohtaan.

Kirjoittaja on teologi ja tietokirjailija

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat