Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Porvarispoika puoluemiehenä

Kulttuuri
 
Veli-Pekka Leppänen
Kari Pullinen
Jyrki Lappi-Seppälä Tallinnassa marraskuussa 2005.
Jyrki Lappi-Seppälä Tallinnassa marraskuussa 2005. Kuva: Kari Pullinen

Elämäkerta Jyrki Lappi-Seppälä: Tuulimyllyjä päin. Kapinallisen kielimiehen muistelmia. Into. 230 s.

Kun isä on oikeistolainen kansanedustaja-pääjohtaja ja äiti taattuja Forsmaneja, luulisi pojan lipuvan kuin tukin turvattuun Lönkan–Hanken–Handelsbanken-ränniin. Mutta Jyrki Lappi-Seppälä (s. 1945) ilmaisee jo muistelmiensa nimellä, että isäin teitä ei ole astuttu.

Tuulimyllyjä päin

Kirjoittaja: Jyrki Lappi-Seppälä

Julkaisija: Into

Laji: Muistelmat

Vuosi: 2015

Sivumäärä: 230

Ei hänenkään polkunsa tallaamaton ole. Moni ylempien piirien isänmaantoivo heittäytyi radikaaliksi ja siitä taistolaiseksi. Yhteiskunta- ja ikäluokassaan he jäivät silti piskuiseksi ryhmäksi.

Etelähelsinkiläinen lapsuus oli tyyni satama. Perheen matkalla Málagaan 1961 nuorimies hurahtaa täysin: ”Siitä alkaa Espanjaan ja espanjan kieleen kohdistuva ihastukseni, joka vähitellen laajenee käsittämään koko espanjankielisen maailman.”

Tie vie filologiaan ja suomentamiseen, katoliseen kirkkoon ja vapautuksen teologiaan.

Pikanteimpia ovat jaksot, jotka kuvaavat portaita pasifismista kolmannen maailman Tricont-liikkeen kautta Skp:n vähemmistöön. Lappi-Seppälä ei ole ensimmäinen, jonka mukaan radikalisoitumisen reitin määräsi ”sisäisesti looginen päättelyketju”, kuin maanpäällinen predestinaatio ikään.

Vuonna 1969 Jussi-isä lopetti mesenaatinosansa korrektisti kirjeitse: ”Mielelläni olisin omaa poikaani auttanut vielä paljon enemmänkin, koska mieli on herkkä. Avustukseni loppuu nyt kuitenkin tähän, sillä en tue laittomuutta enkä rahoita vallankumousta.”

Kommunistisuuttaan syvemmin analysoiviin – kuten Heikki Mäki-Kulmalaan Taistolaisuuden harmaassa kirjassa – nähden Lappi-Seppälä jää ylimalkaiseksi. Enemmän hän silti pidättelee kuin peittelee.

Tiedonantajaa painaneen Kursiivin johtaja-ajasta hän ei avaudu. Vähemmistön kassanhoitaja Markus Kainulainen tosin kuljetteli Ville Pessin Kulttuuritalolta luovuttamia ”[neuvostoperäisiä] setelinippuja pitkin Helsinkiä attaseasalkkua kantaen, kuin huonossa agenttifilmissä”. Muttei Lappi-Seppälän tietämys vain siihen rajoitu.

Varsinaisen irtioton psykologiaa ei problematisoida. Hän perustelee, että joutui etenkin Kursiivissa ”seuraamaan liikkeessä esiintynyttä vehkeilyä ja älyllistä epärehellisyyttä”. Oli kai perustavampiakin motiiveja?

Taistolaisuuden jälkeen Lappi-Seppälä elpyi suomentajana, ja hyvän tuurinkin (neljä nobelistia!) saattelemana hän on kyntänyt hienoa sarkaa.

Muistelma kuivahtaa loppua päin. Johtuneeko kiireestä, ettei hän kirjoita mitään käännöspäällikön työstään EU:ssa 1990–2000-luvulla. Kehityskoordinaattorina 1990-luvun Nicaraguassa vielä sattui monenlaista.

Teoksen nimi viittaa Cervantesin Don Quijoteen, jonka uuden suomennoksen Lappi-Seppälä viimeisteli vuodeksi 2013. Se on kruunu työlle, jonka hän tuntee omimmakseen – kaiken jälkeen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat