Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

12 tuumaa -kirja tuo suomalaiset levykauppiaat esiin tiskin takaa

12 tuumaa kokoaa yhteen suomalaisten levykauppojen tarinat. Kauppiaat arvioivat myös levykauppojen tulevaisuutta – useimmat yllättävänkin optimistiseen sävyyn.

Kulttuuri
 
Helsingin Sanomat
Anna Matikainen
LP-valikoimaa selataan Digeliuksessa 2015.
LP-valikoimaa selataan Digeliuksessa 2015. Kuva: Anna Matikainen

Levykaupat on niin näkyvä ja itsestään selvä osa kaupunkikulttuuria, että on pienoinen ihme ettei aiheesta ole tehty aiemmin kirjaa.

Anssi Monosen toimittama 12 tuumaa on usean kirjoittajan yhteisteos, jossa on haastateltu 48:n diggaridivareiden perustajia ja pitäjiä eri puolilta maata.

Usein levykaupan myyjä jää vain etäiseksi hahmoksi, jolle ojennetaan pankkikortti höylättäväksi, mutta nyt he saavat nimet ja tarinat taakseen. He muistelevat alkuinnostustaan ja arvioivat myös levykauppojen tulevaisuutta – useimmat yllättävänkin optimistiseen sävyyn.

Yhteisteos 12 tuumaa vilisee levynörteille tuttuja ja ennen kaikkea jo unohdukseen painuneita paikkoja, joten varoitus niille, joilla on taipumusta levykaupoissa hengailuun: tähän kirjaan uppoaa kuin juoksuhiekkaan.

Levykaupassa sielu lepää. Itselleni kaukaloiden päämäärätön plaraaminen on ollut jo 30 vuoden ajan hemmotteluhoitoa parin tunnin pätkissä. Ei ole kiire mihinkään, kaukana kavala maailma ja olisikohan vielä tuohon varaa?

Levykauppojen aikakausi ei loppujen lopuksi ole ollut järin pitkä. Kauan äänilevyt olivat lähinnä soitinliikkeiden tai suurten liikkeiden oheistuotteita. 12 tuumaa keskittyy niihin erikoiskauppoihin, jotka ovat syntyneet sen jälkeen kun pop ja rock aikuistuivat taidemuotona. Jo 1980-luvulla liikkeiden määrä pääkaupungissa oli kohtalainen.

Monet veteraanit ovat yhä kiinni bisneksessä. Taidemusiikkiin keskittyneen Fugan (per. 1960) lisäksi pystyssä Helsingissä ovat Digelius (per. 1971), Fennica Records (per. 1978) ja Black and White (per. 1983).

Kaatuneista kaupoista tarunhohtoisimmaksi nousee kirjassa Tunnelin levy (1970–2010), joka oli paikkana piskuinen, mutta tärkeä sävelaitta aikana, jolloin tavaratalojen hyllyt notkuivat jäljitelmäiskelmää ja Finnhits-kokoelmia. Paikan etuja olivat myös keskeinen sijainti ja reilut aukioloajat.

Toinen monen virtauksen solmukohta oli Oskun Divari (1987–2004), jossa kohtasivat vaihtoehtokulttuurien kuluttajat ja tekijät. Takahuoneessa aloittelivat levy-yhtiöt Stupido Twins ja Spinefarm.

Anna Matikainen
Digelius-levykaupan vanha liike Laivurinrinteessä.
Digelius-levykaupan vanha liike Laivurinrinteessä.

Kirjasta saa myös vastauksen siihen, kuinka hyvin Suomessa pysyttiin ajassa kiinni rockin huikeina oppivuosina 1965–75. Paikoitellen melko hyvin.

Esimerkiksi vuosina 1958–1988 toimineessa Turun levymyynnissä soivat psykedeelirockin edelläkävijän 13th Floor Elevatorsin levyt lähes samanaikaisesti kuin ne ilmestyivät Yhdysvalloissa. Tässä lienee osasyy Turun underground-skenen kukoistukseen.

Muualle Suomeen avantgardistisen rockin jakelusta vastasivat pitkään Turun levymyynnin, Tunnelin levyn ja Digeliuksen postimyynti.

Mutta mistä kumpuaa haastateltujen levykauppiaiden optimismi, vaikka levybisneksen manataan olevan henkitoreissaan? Esimerkiksi Black & Whiten Patrik Veijalainen odottaa kieli pitkällä, että viimeisetkin isot ketjut lopettavat levyjen myynnin.

”Silloin pienet erikoiskaupat voivat selvitä. Me hieromme rasvaisia käsiämme ja odotamme.”

Markus Helaniemi
Turkulaisen 8raidan kellarin nojatuoli.
Turkulaisen 8raidan kellarin nojatuoli.

Anssi Mononen (toim.): 12 tuumaa. Tarinaa suomalaisista levykaupoista. Multiwheels / Summer of Struggle ry. 271 s.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat