Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Algerialaiskirjailija tulkitsee uudestaan Camus’n klassikkoa: uutuuskirja on häikäisevä suoritus

Nobel-kirjailija Albert Camus’n Sivullinen sai häikäisevän vastateoksen yli 70 vuotta ilmestymisensä jälkeen.

Kulttuuri
 
Jari Paavonheimo
Ulf Andersen
Kamel Daoud kuvattuna Ranskassa viime toukokuussa.
Kamel Daoud kuvattuna Ranskassa viime toukokuussa. Kuva: Ulf Andersen

Mersault Investigation

Kirjoittaja: Kamel Daoud

Julkaisija: Oneworld Publications

Laji: fiktio

Alkuperäinen nimi: Mersault, contre-enquete

Vuosi: 2013

Sivumäärä: 143

Kamel Daoud

  Syntynyt 17.6.1970 Mostaganemissa Algeriassa. Asuu Oranissa Algeriassa.

 Kirjailija ja journalisti.

 Kirjoittaa Algeriassa ranskankieliseen Quotidien d’Oran -sanomalehteen sekä kolumneja ja artikkeleita muun muassa Le Mondeen, Libérationiin ja Courrier Internationaliin.

 Esikoisromaani Meursault, contre-enquête ilmestyi 2013.

 Teos on saanut useita merkittäviä palkintoja, kuten Goncourt-esikoiskirjapalkinnon 2015.

 Teokseen pohjautuva elokuva on tulossa ensi-iltaan vuonna 2017.

”Äitini on vielä elossa tänään.”

Näin alkaa algerialaisen kirjailijan Kamel Daoudin palkittu ja ylistetty, vielä suomentamaton esikoisromaani Meursault, contre-enquête (2013). Englanninkielinen käännös nimellä Meursault investigation julkaistiin tänä vuonna.

Daoudin teos ilmestyi ensin Algeriassa, sitten viime vuonna Ranskassa, jossa se myös on herättänyt runsaasti keskustelua.

Käännösoikeudet on myyty kymmeniin maihin. Myös elokuvaversio on suunnitteilla yhteistyössä dokumenttiohjaaja Malek Bensmaïl’in kanssa.

Daoudin romaanin lähtökohtana on kirjailija Albert Camus’n Sivullinen, jonka lakoninen alku on kirjallisuushistorian tunnetuimpia: ”Äiti kuoli tänään. Tai ehkä eilen.”

Sivullisessa päähenkilö Meursault surmaa sattumanvaraisesti teoksessa anonyymiksi jäävän ”arabin”. Daoudin teoksessa arabilla on nimi: Musa. Teoksen kertoja on hänen nuorempi veljensä Harun.

Voisi ajatella, että Kamel Daoud antaa arabille identiteetin vain paljastaakseen Camus’n Sivullisen ”kolonialistisen asenteen”, josta esimerkiksi palestiinlais-yhdysvaltalainen kulttuurikriitikko Edward Said (1935–2003) on aiemmin ollut huolissaan. Eurooppalaisuuden ja arabimaailman ristivalotuksessaan teos menee kuitenkin huomattavasti syvemmälle.

Daoud on sanonut, että häntä kiinnostaa erityisesti Camus’n filosofia. Se, miten Camus asetti samoja ydinkysymyksiä, joita Daoud tänään kysyy itseltään. Daoud on sanonut, että Camus’n ajatus absurdista merkitsee hänelle elämän arvokkuuden tunnetta, vapauttavaa mahdollisuutta tutkia maailmaa ja kyseenalaistaa se valitsemallaan tavalla.

Daoud käy romaanissa kriittistä debattia klassikon kanssa ja tekee samalla kunniaa Camus’n ajattelulle. Maailma ei menetä absurdia luonnettaan, vaikka sitä katsoo toisesta näkökulmasta.

Daoudin teoksessa päähenkilö surmaa ranskalaisen hetkeä Algerian itsenäistymisen jälkeen ja joutuu tilille teostaan. Jos hän olisi tehnyt saman teon hieman aikaisemmin, hän olisi ollut sankari. Poliisiasemalla kuulustelija moittii: ”Sinun olisi pitänyt surmata tämä ranskalainen rinnallamme sodassa, ei viime viikolla!”

Harun ei osaa nähdä eroa ”vapauttajan” ja ”murhaajan” välillä.

Myös Daoudin kerrontaratkaisussa on jälkiä Camus’lta: Harun tarinoi oranilaisessa Titanic-ravintolassa kuten Camus’n Putoamisen Jean-Baptiste Clamence amsterdamilaisessa merimieskapakassa.

Kirjallisena suorituksena Daoudin romaani on häikäisevä. Daoud liittää vastamaailmansa Sivulliseen taidokkaasti ilman saumausjälkiä ja luo samalla oman teosuniversuminsa. Daoudin kertoja toteaa, että hän purkaa kolonialistien talot kivi kiveltä ja rakentaa niistä oman talonsa, ”oman kielensä”. Tarveaineina ovat ”murhaajan sanat ja ilmaisut”.

United States Library of Congress
Albert Camus vuonna 1957.
Albert Camus vuonna 1957.

Euroopan ja arabimaailman kipuillessa vuorovaikutuksessaan Camus on polttavan ajankohtainen. Nobelin rauhanpalkinto myönnettiin tänä vuonna Tunisian kansallisen vuoropuhelun kvartetille, jonka ajatukset ovat paljolti kuin suoraan Camus’n kynästä 1950-luvulta.

Camus ajoi voimakkaasti eri kansanryhmien aktiivista vuoropuhelua Algeriassa, mutta jäi sovitteluineen rintamien väliin. Kamel Daoud on puolestaan sanonut: ”Aikamme perustava kysymys on, miten estää meitä tappamasta toisiamme. Kaikkein keskeisintä on, miten määrittelemme elämän pyhyyden.”

Meursault’n ja arabin kohtaamisessa Sivullisessa kiteytyy vieraiden maailmojen kohtaaminen, tarkoituksettomasti, väkivaltaisesti. Tuntemattomuus etäännyttää teosta. Daoudin kertojan sanoin: ”Jos hän kutsuu veljeäni ’arabiksi’, silloin hän voi tappaa hänet kuten hän tappaa aikaa, kävellen ympäriinsä päämäärättömästi.”

Kamel Daoud on myös journalisti ja yhteiskunnallinen keskustelija. Hän on Camus’n tapaan ”moralisti” sanan hyvässä merkityksessä.

Algeriassa edelleen asuvan Daoudin liberaali individualismi ei hevin solahda algerialaisen yhteiskunnan kollektivismiin. Daoud on kuitenkin sanonut, että kirjoittamisen esteet yhteiskunnassa tekevät kirjoittamisesta myös kiinnostavaa. Suotuisammassa ympäristössä kirjoittamiseen ei olisi yhtä vahvaa ponninta.

Kamel Daoud: Meursault Investigation. Ranskankielinen alkuteos: Meursault, contre-enquête. Englanninkielinen käännös: John Cullen. Oneworld Publications, 2015. 143 s.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat