Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakkohankinta katuruuan ystävälle

Ruoka
 
Mikko Takala ja Sami Rekola: Street food. Kuvat Tommi Anttonen. Ulkoasu Satu Kontinen. Readme. 309 s. 22,90 e.
Mikko Takala ja Sami Rekola: Street food. Kuvat Tommi Anttonen. Ulkoasu Satu Kontinen. Readme. 309 s. 22,90 e.

Mikä?

Toimittaja Mikko Takalan ja keittiömestari Sami Rekolan tekemä Street food -kirja imaisee lukijan maailmaansa jo ensimmäiseltä aukeamalta: kirjan katuruokaohjeet, rempseä kirjoitustyyli ja räiskyvä, graffittimaista tekstausta hyödyntävä ulkoasu puhuvat hienosti samaa kieltä.

Kirja esittelee maailman parhaat katuruuat ja niiden syntysijat Aasiasta Amerikkaan. Takalan suosikki, Japani, on päässyt näyttävästi mukaan ja aloittaa kirjan erittäin houkuttelevilla resepteillä. Katuruokakirja ei ole mikään pikaruokakirja: esimerkiksi shouy-ramenin valmistus vie kaksi päivää. Toki kirjassa on mukana runsaasti myös nopeasti valmistuvia ruokia.

Resepteissä ei pyritä autenttisuuteen – tekijöiden mukaan ”parhaat jutut kumpuavat usein erilaisten keittiöiden ennakkoluulottomasta ja joskus jopa hullulta vaikuttavasta yhdistelystä”.

Toimiko?

Tein ensin minulle uutta tuttavuutta, japanilaista gyudon-kipporuokaa. Sen sydämenä on soijakastikkeen, saken, mirinin ja dashin maustama liemi. Se kaadettiin seesamiöljyssä paistettujen naudanlihasiivujen päälle pannulle.

Lyhyt haudutus ja riisin seuraksi oli valmistunut erittäin maukas ”lihapata”. Simppeli ruoka, joka nostaa arki-illan aterioinnin ihan uudelle tasolle.

Toinen ruokalaji oli tutumpi: satay-vartaat maapähkinä-chilikastikkeen kanssa. Lopputulos oli hieman pettymys. Sinänsä hyvänmakuisten kanavartaiden marinadi, currytahna, oli koostumukseltaan säikeistä. Myös valmiiden vartaiden pinta oli epämääräisen sotkuinen ja säikeinen.

Oliko tehosekoittimeni liian laiska tämäntyyppiseen hienontamiseen? Voi olla. Mutta myös kastike jäi mietityttämään – sitä dominoi liian voimakas limetin maku.

Vaikka toinen kokeilu ei täydellisesti onnistunutkaan, voin vahvasti suositella tätä kirjaa kaikille katuruuan ystäville. Pelkästään jo ulkoasu hurmaa selailijan.

Eivätkä reseptit jää yhtään taiton jalkoihin: oma kirjani on täynnä keltaisia muistilappuja, joissa lukee isoilla kirjaimilla ”kokeile tätä”.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat