Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kalle Lähteen esikoisromaani on ulosteenkatkuinen rappiotarina

Kirjoittaja kuvaa piinallisen tarkasti alkoholistin arkea.

Kulttuuri
 
Tommi Tuomi
Kalle Lähde työstää nyt kolmea uutta romaania.
Kalle Lähde työstää nyt kolmea uutta romaania. Kuva: Tommi Tuomi

Romaani Kalle Lähde: Happotesti. 269 s. Otava.

Tämän esikoisteoksen sivuilta tihkuu sydänveri.

Happotesti

Kirjoittaja: Kalle Lähde

Julkaisija: Otava

Vuosi: 2015

Sivumäärä: 269

Raitistuneen alkoholistin Kalle Lähteen (s. 1967) Happotesti kertoo keski-ikäisen miehen alkoholismista ja alamäestä. Alku antaa jo suuntaviitan kirjan etenemiselle: päähenkilöllä ei ole töitä, onnellista avioliittoa tai minkäänlaista halua myöntää, että omat asiat olisivat jotenkin huonosti.

Kirjan luvut kuvaavat lähinnä alkoholistin mielenmaisemaa päivästä toiseen, miten hän elämänsä itselleen selittää. Ainoat pysyvät henkilöt hänen elämässään ovat nimeltä mainitsematon vaimo ja lähipubin baarimikot Paavo ja Jaana.

Lähde runtelee päähenkilöään säälittä ja korostaa tämän itsepetosta ja kieroutta. Luvassa ei ole Juha Vuorisen Juoppohullun päiväkirjojen tyyppistä naureskelua.

Lähteen päähenkilö herää mistä milloinkin, usein housut virtsassa tai ulosteessa ja ensimmäisenä ajatuksenaan, mistä löytyy seuraava kalja tai rauhoittava pilleri. Tuolloin kaljakassia hamuilevalla humalaisella elämän ilot ovat kortilla.

”Kopeloin muovikassia varmuuden vuoksi vielä uudestaan. Se on tyhjä, olen kai palattuani juonut vielä jokusen. Tunnustelen lompakkoa takin taskusta. Voitonriemu valtaa mustan sydämeni kun huomaan, että lompakko pankkikortteineen on tallessa.”

Humalat toistuvat samanlaisina. Ajan myötä valheet vain syvenevät ja sattumukset tulevat yhä kummallisemmiksi.

Lopulta päähenkilö löytää itsensä jo täysin tuntemattomista osoitteista ja tilanteista. Lohtua tuo, jos peilistä katsoo mielikuvissa elävä omakuva, sukellusveneen kapteenin naamataulu.

Kirjassa parasta on sen puuduttavan tarkka kuvaus siitä, miten alkoholismi imee ihmisen itseensä kuin musta aukko. Tarkkuus nakutti takaraivooni asti tunnun siitä, kuinka karmivaa rappioalkoholistin arki on. Runsas yksityiskohtaisuus kielii siitä, että omakohtaistahan tämä on.

Toisaalta monipuolisuus tekisi Happotestille hyvää. Esimerkiksi Henrik Tikkasen omaelämäkerralliset teokset sisältävät alkoholismin lisäksi kuvauksia perhe-elämästä, työnteosta ja ylipäänsä elämästä juomisen ulkopuolella. Tikkasen teoksissa ei tosin ole niin syvällä alkoholin kiroissa kuin Happotestissä.

Lähteen teos kävisi puhuttelevasta valistusmateriaalista. Kaunokirjana siitä paistaa läpi liiankin kirkkaana kirjoittajan halu näyttää alkoholismin pimeys. Muut kirjalliset ulottuvuudet, kuten tarinankuljetus, henkilöhahmojen syventäminen tai ylipäänsä muun kuin ryyppäämisen kuvaus, jäävät varjoon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat