Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tommi Uschanov kirjoitti kulttuuripessimismin historian

Kulttuuri
 
Laura Oja
Tommi Uschanov on perimmiltään suhteellisuudentajun apostoli.
Tommi Uschanov on perimmiltään suhteellisuudentajun apostoli. Kuva: Laura Oja

Tietokirjat Tommi Uschanov: Hätä on tarpeen – Kulttuuripessimismin nousu 1965–2015. Teos, 2015. 288 s.

Väkivalta vähenee, elinaika pitenee, maailman köyhyys kapenee; Suomen järvien vesi on puhdistunut ja merikotkat ovat palanneet. Silti lehtiä lukemalla voisi kuvitella, että tuho on koko lailla kulman takana. Ei ole helppoa olla optimisti, jonka harteilla todistustaakka aina makaa.

Hätä on tarpeen - Kulttuuripessimismin nousu 1965-2015

Kirjoittaja: Tommi Uschanov

Julkaisija: Teos

Laji: Tietokirjat

Vuosi: 2015

Sivumäärä: 288

Tommi Uschanovin Hätä on tarpeen on kulttuuripessimismin historia ja samalla rationaalisen optimismin puolustus. Uschanov on perimmiltään suhteellisuudentajun apostoli, ja tämän lahkon juttuja kuuntelen mielelläni.

Istuimme kerran lounaalla Uschanovin kanssa ja kysyin hänen maailmankatsomuksestaan. ”Olen niin kaukana vasemmalla, että voin muodostaa kantani vapaasti; minua eivät rajoita vasemmiston ideologiset selkäydinreaktiot”, hän vastasi.

Näin näyttäisi olevan. Hätä on tarpeen hengittää vapaasti ja sen kanssa voi argumentoida – ilman nykyisin usein esiintyvää tunnetta siitä, että kuuntelee omasta dogmistaan kiihottuneen tomppelin esitelmää.

Hätä on tarpeen on pääosin konservatiivisen pessimismin kronikka. Kun puhe on poliittisesti masinoidusta synkistelystä, alan suurimpia evankelistoja ovat tietysti uusvasemmiston kuolasuiset sankarit Slavoj Žižekista Naomi Kleiniin. Mutta hapertukoot he rauhassa tahollaan, koska me puhumme nyt oikeistosta.

Asiat kääntyivät uuteen asentoon vuonna 1965, Uschanov vakuuttaa, ja todistaa käännevuoden merkitystä liki numerologin innolla.

Tämän johtoajatuksen mukaan kyyninen konservatiivisuus ruhjoi 60-luvun alun hyvinvointivaltio-optimismin. Konservatiivit pelottelivat, että valtio on ylilihava, vetelä ja hallitsematon.

Uschanov eksyy kuvaamaan Yhdysvaltain sisäpolitiikkaa ja Lyndon Johnsonin ja Barry Goldwaterin presidenttikamppailua vuonna 1964, kiitettävän oppineesti mutta turhankin laveasti. Tässä vaalissa hän näkee alkulähteen amerikkalaiselle poliittiselle skismalle, populismille, Tea Party -liikkeelle ja kaikille niille kauhuille joita ”edistykselliset” kaikkialla liittävät ”uusliberaaleihin”.

Goldwater hävisi oman presidenttikamppailunsa 10–0, mutta se ei horjuta Uschanovin uskoa teoriaansa. Ronald Reaganin murskavoittoja hänen pitäisi avata, ja siihen ei riitä selitykseksi Goldwater tai edes etelävaltioiden liukuminen republikaanien käsiin.

Uschanovin varsinainen virhe on vetää yhtäläisyysmerkit konservatismin nousun ja optimismin kuihtumisen välille.

Taloushistorioitsija Niall Ferguson sanoi kerran, että turhautuminen teki hänestä 70-luvulla punkkarin ja toivo 80-luvulla konservatiivin. Sekä Reaganin että Margaret Thatcherin voiton liikevoimana olivat optimismi ja aloitteellisuus, vastavoimana halvaannuttavalle konsensukselle.

Byrokratiaa vainonneen Thatcherin aikana hallintovirkamiesten määrä itse asiassa kasvoi, Uschanov huomauttaa sarkastisesti. Ehkäpä, mutta thatcherismi oli kiistaton menestys, jos asiaa mitataan kapitalistin mittareilla, sijoittamisella, omistamisella ja tavallisen säästäjän arvopaperien kehityksellä.

Hätä on tarpeen marssittaa lukijan eteen pitkän todistusjonon enimmäkseen vasemmistolaisia sosiologeja ja politologeja. Uschanov selittää konservatiivisen talouspolitiikan nousua 1970-luvulla, mutta ei mainitse kertaakaan Milton Friedmania. Se on jokseenkin kuin selittäisi Neuvostoliittoa ilman Marxia. Ja jos analysoi Margaret Thatcheria, pitää tuoda lavalle Keith Joseph, joka loi pohjan thatcherismin talousajattelulle.

Uschanov puolustaa suomalaista hyvinvointivaltiota, mutta ymmärtää myös sen kriitikoita. Kysymys ei ole hyvinvointivaltion alasajosta, kuten hän sanoo, vaan alas on ajettu hyvinvointivaltion aiheuttama tyytyväisyyden tunne. Toisin sanoen pessimismille voi olla yksinkertainen psykologinen selitys: kipukynnyksemme madaltuu koko ajan.

Hätä on tarpeen vaihtaa ilahduttavan usein näkökulmaa, mutta ratkaisevassa kohdassa ohittaa nopeasti vastakkaisen näytön.

Uschanov esittelee ns. Easterlinin paradoksin (1973), jonka mukaan ihmisten kokema onnellisuus ei kasva vaurauden kasvaessa. Yhtä hyvin hän olisi voinut esitellä Betsey Stevensonin ja Justin Wolfersin optimistisemmat johtopäätökset (2008), joiden mukaan Richard Easterlinin analyysi oli hapero, ja vaurauden kasvu parantaa onnellisuuden kokemusta vielä suhteellisen hyvinvoivillakin ihmisillä.

Ei ole lainkaan triviaalia, kumpaan tulokseen haluaa nojata. Tämä valinta on vasemmiston ja oikeiston rajapyykki, taloudellisen optimismin vedenjakaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat