Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Upseeri oli pelkkää mustetta

Juri Tynjanovin 20-luvun kertomuksessa tyrannin pelko tekee kirjoitusvirheestä ihmisen.

Kulttuuri
 
Juri Tynjanov (1894–1943).
Juri Tynjanov (1894–1943).

Novelli Juri Tynjanov: Aliluutnantti Taas (Podporutšik Kiže). Suom. Martti Anhava. Silberfeldt. 110 s.

Alussa oli rykmentinkirjurin kirjoitusvirhe. Kirjoitusvirheestä syntyi anekdootti, anekdootista satiirinen kertomus, kertomuksesta elokuva ja sen musiikista omaa elämäänsä elävä Sergei Prokofjevin maineikas orkesterisarja.

Aliluutnantti Taas

Kirjoittaja: Juri Tynjanov

Julkaisija: Silberfeldt

Laji: novelli

Alkuperäinen nimi: Podporutšik Kiže

Vuosi: 2015

Suomentaja: Martti Anhava

Sivumäärä: 110

Tai näin: alussa oli tyranni ja hänen virkakoneistonsa, jossa jokaisen oli pakko valehdella valehtelun päälle. Valheista syntyi olemattomia ihmisiä ja olevia katosi. Kukaan ei jäänyt kiinni valheesta, koska totuutta ei ollut.

Kolme vuotta sitten Sofi Oksasen Silberfeldt-kustantamo julkaisi 1 300-sivuisen uusintapainoksen Aleksandr Solženitsynin Vankileirien saaristosta. Sen rinnalla kirjailija ja kirjallisuudentutkija Juri Tynjanovin 1928 ilmestynyt Aliluutnantti Taas – 110 sivua, joista suomentajan jälkisanat vievät kuusitoista – on kirpun kokoinen, mutta pirullisesti sekin puree.

Tynjanov kuvaa Venäjän keisarin Paavali I:n viisi vuotta kestänyttä hallituskautta (1796–1801), jota leimasi vainoharhaisuus ja mielivalta, sitä lajia, jota Tynjanovin omatkin aikalaiset saivat pian nauttia yli mittansa.

Kaiken takana oli pelko. Myöhästymistä pelkäävä kirjuri riipusti päiväkäskyn ”taas”-sanan vahingossa isolla kirjaimella, ja niin rykmenttiin ilmestyi aliluutnantti Taas. Samassa kiireen paniikissa kirjuri poisti epähuomiossa muonavahvuudesta luutnantti Sinjuhajevin. Päiväkäskyn keisarille esittelevä adjutantti ei uskaltanut puuttua virheisiin, joista siis keisarin allekirjoituksella tuli virallinen totuus. Eli valhe.

Sinjuhajev kuuli käskynjaossa olevansa kuollut. Olematon Taas määrättiin imperaattorin päivälevon häiritsemisestä ruoskittavaksi ja karkotettavaksi jalkaisin Siperiaan.

Näiden kahden hahmon vaellusta Pietarissa ja halki Venäjänmaan Tynjanov kuvaa lakonisesti, terävin piirroin. Oboe d’amorea vapaahetkinään soittanut nuori luutnantti katosi ”jälkiä jättämättä, hajosi tomuksi, ruumeniksi, kuin häntä ei olisi koskaan ollutkaan”.

Aliluutnantti Taas sai keisarin oikusta armahduksen, hänet palautettiin Siperiasta yhtä näkymättömänä kuin hänet sinne saatettiinkin. Ylennettiin, naitettiin, ylennettiin jälleen. Kun keisari lopulta halusi tavata suosikin, alaisten oli pakko ilmoittaa tämän sairastuneen ja kuolleen. ”Parhaat miehet minulta kuolevat”, mutisee keisari kenraali Taasin tyhjää – siis valheella täytettyä – arkkua katsellessaan.

Tynjanov oli Venäjän formalistien koulukunnan keskeisiä tekijöitä. Stalinistisessa Neuvostoliitossa ryhmän vaikutusta kitkettiin, mutta modernille ja postmodernille maailmankirjallisuudelle formalismi on antanut paljon.

Sattui niin, että kolme vuosikymmentä Aliluutnantti Taasin jälkeen Italo Calvino julkaisi romaaninsa Ritari joka ei ollut olemassa. Kertomukset ovat aivan erilaisia, mutta niiden välillä on henkinen side. Viisikymmenluvulla Calvino perehtyi Vladimir Proppin formalistisiin teorioihin kansansadun rakenteesta.

Ei siis kysytäkään, mitä tapahtuu, vaan miten se tapahtuu: kumpikin kirjailija kuvaa oikeastaan tarinan alkuräjähdystä, jossa maailmoja alkaa syntyä tyhjästä. Calvino taikoo absurdin leikittelevän sadun, Tynjanov mehukkaan poliittisen skandaalin, jota on kommentoivinaan vakavalla naamalla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat