Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Econ uusi romaani jää suutariksi

Semiootikko-kirjailija satirisoi Numero Zeron tapauksessa ajankohtaisia ilmiöitä, mutta kirja on monella tapaa ohut.

Kulttuuri
 
Andrea Comas / Reuters
Umberto Eco kuvattuna Madridissa 2010.
Umberto Eco kuvattuna Madridissa 2010. Kuva: Andrea Comas / Reuters

Romaani Umberto Eco: Numero Zeron tapaus (Numero Zero). Suom. Helinä Kangas. WSOY. 212 s.

Postmodernismin mekanismeja popularisoineella Ruusun nimellä (1980) myös varteenotettavaksi kirjailijaksi osoittautunut Umberto Eco on tehnyt vaihteeksi monellakin tapaa ohuen romaanin.

Numero Zeron tapaus

Kirjoittaja: Umberto Eco

Julkaisija: WSOY

Laji: käännöskirjallisuus

Alkuperäinen nimi: Numero Zero

Vuosi: 2015

Suomentaja: Helinä Kangas

Sivumäärä: 212

Väljästi taitetussa Numero Zeron tapauksessa on vain hiukan yli 200 sivua, joka sekin on liikaa kertakäyttöiseksi ajatusleikiksi tyhjentyvän tematiikan käsittelyyn.

Tammikuussa jo 84 vuotta täyttävän Umberto Econ mediamaailman aikalaiskritiikin ymmärtää hyvin, mutta kirjallisesti Bolognan yliopiston semiotiikan emeritusprofessori ei räjäytä pankkia, vaan saa holvissa aikaiseksi korkeintaan suutarin.

Pakinamaisesti etenevä Numero Zeron tapaus sijoittuu pieneen milanolaiseen toimitukseen, jossa tehdään uuden sanomalehden koenumeroita. Lehden nimi on Huomenna.

Koenumerot kasataan sellaisella periaatteella, että lehteen päätyvissä uutisissa voi käyttää hyväkseen uutisen saamia myöhempiä käänteitä. Siksi ensimmäisen koelehden päiväys ei ole reaaliajassa, vaan se on useiden kuukausien takaa.

Päätoimittaja Simei vakuuttaa, että näin saadaan lukijan mieliksi roistot heti kiinni ja samalla lehti pystyy myös pelottelemaan vallanpitäjät ikävillä paljastuksilla. Koenumerossa on mahdollista olla oikeilla jäljillä alusta alkaen.

Romaanissa eletään vuotta 1992, jolloin moni vanha käytäntö romuttuu Italiassa, mutta tiedotusvälineet tuntuvat koko ajan laahustavan askelen tai pari tapahtumia jäljessä.

Lehden teko ja uutisten kasaaminen niveltyvät heti ensi hetkistä alkaen mitä hurjempiin salaliittoteorioihin. Oman varjonsa hankkeeseen tuo lehden rahoittaja, mystinen paikallisia tv-kanavia ja aikakauslehtiä omistava commendatore Vimercate – ja jonkinlainen cavaliere Berlusconin kirjallinen vastine.

Hän haluaa käyttää Huomenna-lehden koenumeroita vaikutusvaltaisten ihmisten kiristämiseen, jotta pääsisi itse luikertelemaan finanssilaitosten, pankkien ja politiikan pelikentälle.

Siksi on mahdollista, että koenumerot eivät johda varsinaisen sanomalehden perustamiseen. Jos pelote toimii, sitä ei tarvitse realisoida. Ensimmäinen koenumero on numero nolla, numero zero.

Päätoimittaja Simei palkkaa toimittaja Colonnan kirjoittamaan kirjan lehden koenumeroiden kasaamisesta vastavetona sille, että Huomenna-lehti ei todennäköisesti koskaan ilmesty. Salaliitot tihentyvät. Villein teoria liittyy uusiin, salattuihin tietoihin il Ducen, Benito Mussolinin ja hänen rakastajattarensa Clara Petaccin teloittamisesta. Itse asiassa Italian koko sodanjälkeinen historia näyttäytyy sotilasvallankaappaukseen tähtäävältä vehkeilyjen, salaliittojen ja huijausten jatkumolta.

Jo tästäkin voi päätellä, että Numero Zeron tapaus laukkaa villisti suuntaan jos toiseen. Juoni antaakin Umberto Ecolle hyvän tekosyyn satirisoida ajankohtaisia ilmiöitä ja uskomuksia ja vinoilla elämän pöllöyksille. Romaaniksi tämä aines ei oikein asetu. Lopputuloksena on sormiharjoituksia näppäimillä.

OIKAISU 12.11.2016. Benito Mussolinin rakastajattaren nimi on Clara Petacci. Alunperin arviossa oli kirjoitettu etunimi erheellisesti muodossa Carla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat