Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Karin Ehrnroothin muistelmateoksen varsinainen päähenkilö on 1980-luvun Hampuri

Kirjailija muistelee omia vaiheitaan 1980-luvun Saksassa,mutta yrittää löytää yleispäteviä kosketuspintoja.

Kulttuuri
 
VESA-MATTI VÄÄRÄ
Karin Ehrnroothin romaanin ajankuva on sykähdyttävä ja mukaansatempaava.
Karin Ehrnroothin romaanin ajankuva on sykähdyttävä ja mukaansatempaava. Kuva: VESA-MATTI VÄÄRÄ

Romaani Karin Ingrid Louise Ehrnrooth: Hamburg Blues (Hamburg Blues). Suom. Karin Ehrnrooth ja Marjo Toivonen. Gummerus. 521 s.

Maailman viileimmän ja kuumimman kaupungin titteli vaihtuu säännöllisin väliajoin. Pariisi, New York, Lontoo, Berliini: jokaisella on ollut oma loiston vuosikymmenensä.

Hamburg Blues

Kirjoittaja: Karin Ehrnrooth

Julkaisija: Gummerus

Laji: romaani

Alkuperäinen nimi: Hamburg Blues

Vuosi: 2015

Suomentaja: Karin Ehrnrooth, Marjo Toivonen

Sivumäärä: 521

1980-luvulla tämä kaupunki oli Hampuri. Ainakin jos uskomme Karin Ingrid Louise Ehrnroothin kirjaa Hamburg Blues.

Ja miksi emme uskoisi.

Alussa on nuori nainen auton takapenkillä. Vanhemmat ovat viemässä häntä lautalle, jolla hän matkustaa Ruotsin kautta Kööpenhaminaan ja sieltä Saksaan, Hampuriin.

Hampurissa nainen opiskelee kuvataidetta ja tutustuu ihmisiin. Ehkä vähän itseensäkin.

Aivan kuten Karin Ehrnrooth teki.

Ehrnrooth, jonka kasvot koristavat kirjan kantta.

Autofiktio, teos joka perustuu tekijänsä omaan elämään, on viime vuosina suorittanut kirjamarkkinoilla näyttäviä esiinmarsseja. Määrän lisäksi autofiktiivisten teosten laatu on ilahduttanut.

Laji, joka voi helposti taantua tunkkaiseksi oman napanöyhdän kaiveluksi kertoo nimittäin parhaimmillaan sekä jotain yleisinhimillistä että jotain täsmällistä tietystä ajasta ja paikasta.

Kuten Patti Smith, kuten Anja Snellman, niin nyt myös Karin Ehrnrooth.

Ehrnrooth, joka loppusanoissaan toteaa, että ”en ole ylettömän kiinnostunut autofiktioon liittyvästä keskustelusta” ja ”kirjan minäkertoja ei tietenkään ole identtinen kirjailijan kanssa”.

Kerrotusta irtisanoutuminen on kirjailijan oikeus. Lukijan oikeus puolestaan on kiinnostua tekstin takana olevista tapahtumista juuri niin paljon kuin häntä huvittaa.

Pääasia on, että sekä taru että totuus on esitetty niin hyvin, etteivät saumakohdat hankaa. Tässä Hamburg Blues onnistuu erinomaisesti.

Kerronta liikkuu muistosta ja mielleyhtymästä toiseen nopeasti, tajunnanvirran logiikalla. Johonkin rakennukseen, henkilöön tai tapahtumaan saatetaan jäädä pitkäksi aikaa, kun taas toisten ohi harpotaan nopeasti tai niistä ainoastaan vihjataan.

Päähenkilön tavoitteena on suunnittelematon, täysi ja arvaamaton elämä. Tämä tavoite kirjataan jo alkumetreillä:

”Kuulostaa hullulta, mutta rakas Jumala, älä tee minusta beigeä. Tarvitsen tuulen voihketta ja meren pauhua syysiltaisin. Tarvitsen pelkoa ja olemassaolon tuskaa.”

Tavoite lienee monille nuoruusvuosilta tuttu. Beigen pelkoon on helppo samaistua.

Huolimatta siitä, että päähenkilön suorittama beigen elämän karttelu aiheuttaakin välillä pakonomaista halua läpsiä tätä typeristä ihmissuhdevalinnoista.

Kirjan varsinainen päähenkilö on kuitenkin kaupunki, 1980-luvun Hampuri taiteilijoineen, rikollisineen ja prostituoituineen. Alkuun kaoottiselta vaikuttavasta suurkaupungista tulee sinne muuttavalle nuorelle naiselle koti.

Ajankuva on sykähdyttävä ja mukaansatempaava. 1980-luvun Hampuri näyttäytyy samanlaisena puoliksi myyttisenä it-kaupunkina kuin 1920-luvun Pariisi Anaïs Ninin päiväkirjoissa tai Patti Smithin 1970-luvun New York. Maagisen Hampurin baareissa ja klubeilla, kämpissä ja kaduilla päähenkilö ystävineen muodostaa yöihmisten levottoman lauman: repaleisen joukon mustiin pukeutuvia, kauniita ja moniongelmaisia persoonallisuuksia.

Osa laumasta selviää, mutta moni katoaa yön rakoihin.

Lopussa päähenkilönkin on arvioitava uudelleen suhteensa väreistä pelottavimpaan.

Ruotsinkielisen alkuperäisteoksen suomenruotsi hyppii ihanan arvaamattomasti ruotsista suomeen ja saksaan. Tämä siirtyily kielestä toiseen välittyy kiitettävästi myös Ehrnroothin yhdessä Marjo Toivosen tekemässä suomennoksessa.

Siksi onkin erityisen ikävää, että varsinkin loppua kohden suomennos vilisee kirjoitus- ja ajatusvirheitä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat