Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus yllättää: Kun Tanska alistui kiltisti, natsit antoivat maan juutalaisten paeta Ruotsiin

Markku Reimaan tutkimus Pohjoismaista toisen maailmansodan aikana yllättää ja hämmästyttää.

Kulttuuri
 
Helsingin Sanomat
Hulton Archive
Saksan valloitusarmeija palasi Saksaan toukokuussa 1945 vain vajaa vuorokausi Tanskan vapauttamisen jälkeen.
Saksan valloitusarmeija palasi Saksaan toukokuussa 1945 vain vajaa vuorokausi Tanskan vapauttamisen jälkeen. Kuva: Hulton Archive

Historia Markku Reimaa: Pohjoismaisia yhteyksiä Saksan vallan varjossa. Docendo. 294 s.

Markku Reimaan tutkimus Pohjoismaisia yhteyksiä Saksan vallan varjossa kuvaa Tanskan tilannetta toisen maailmansodan aikana. Kirjan akateemisesti unelias nimi kätkee petollisesti sen sävähdyttävän sanoman. Melkein hävettää, kuinka usein sitä lukiessaan yllättyy ja hämmästyy, niin vähän täällä on kirjoitettu ja puhuttu tuosta toisen maailmansodan oudosta alaviitteestä.

Pohjoismaisia yhteyksiä Saksan vallan varjossa

Kirjoittaja: Markku Reimaa

Julkaisija: Docendo

Laji: Historia

Vuosi: 2015

Sivumäärä: 294 s.

On vaikea kuvitella kamalampaa kohtaloa kuin joutuminen raivoisaa hyökkäyssotaa käyvän Hitlerin Saksan miehittämäksi. Tanskalaiset sen kokivat, mutta siitä tuli, jollei menestystarina niin hengissä selviämisen ihme kuitenkin.

Saksa noudatti sille epätyypillisen sivistynyttä miehityspolitiikkaa, mutta ei hyvää hyvyyttään. Se oli taloudellisesti, sotilaallisesti ja poliittisesti edullisin ratkaisu.

Saksa palkitsi säyseät tanskalaiset maksamalla ruhtinaallisesti maataloustuotteista ja hallinnollisista palveluista. Eroa on kuin yöllä ja päivällä verrattuna Norjaan, joka ei miehitysaikansa nukkehallituksen terrorin ja julman sissisodan kurimuksessa.

Kuningas ratsasteli Kööpenhaminan kaduilla ilman turvavartiota, eikä vastannut saksalaisissa virkapuvuissa kulkevien tervehdyksiin. Hallitus hallitsi, parlamentti toimi, oikeuslaitos, poliisi ja virkakoneisto huolehtivat rutiineista.

Saksa salli eduskuntavaalit. Äänestysprosentti oli melkein 90 ja hallituspuolueet saivat murskavoiton.

Kaiken kukkuraksi miehityshallinto vuodatti tanskalaisille etukäteen tiedon juutalaisten pakkosiirrosta. Saksalaiset katselivat toisaalle, kun tanskalaiset organisoivat parissa viikossa noin 7.000 juutalaisen paon pienveneillä Kattegatin yli Ruotsiin. Miehityshallinto ilmoitti ylpeänä Berliiniin, että Tanska oli puhdistettu juutalaisista.

Maailmansodan oloissa pohjoismainen yhteiselo oli kaukana nykyisestä hyväntahtoisesta myhäilystä. Jatkosodan alkuvaiheessa Suomi ilmoitti Ruotsin lähettilään ei-toivotuksi henkilöksi Helsingissä. Sodan loppuvaiheessa Norja kieltäytyi ottamasta vastaan ruotsalaisia vapaaehtoisia. Rauhan tultua Tanska torjui Ruotsin entisen ulkoministerin nimityksen maansa lähettilääksi Kööpenhaminaan.

Artikkeliin liittyvät

Sodan päättyessä Tanskaa, Norjaa ja Suomea yhdistävä pohjoismainen tunne oli nyreys Ruotsia kohtaan.

Tanskan järkevä myöntyvyyspolitiikka rinnastuu etäisellä mutta kutkuttavalla tavalla suomettumisajan ystävyyspolitiikkaan, vaikka olosuhteissa oli valtava ero. Tanska alistui miehitykseen, mutta Suomi oli torjunut sen asevoimin. Yhteistä oli kuitenkin se, että molemmat pistivät siivet suppuun, ja alistuivat, kunhan saivat elää omissa oloissaan.

Tanskan miehittäjä ja Suomen ahdistelija mukautuivat siihen, ja vaativat vastasuoritukseksi kohtuullisen kunnioituksen jatkuvia osoituksia.

Kirjan viimeiset sivut pohjoismaisuuden olemuksesta osoittavat historian suurten linjojen tajua.

Reimaa kirjoittaa, että Euroopan unionin sotilaallisesti liittoutumattomat maat eivät ole pohjoismaiden verrokkiryhmä. Kyproksen, Maltan, Irlannin ja Itävallan perusturvallisuudella ei ole mitään yhteistä keskenään eikä varsinkaan pohjoismaiden kanssa.

Pohjoismaita yhdistävä tekijä on niiden perinteinen turvallisuusongelma, Itämeren alueen vakaus.

Reimaa ei saarnaa vaan kyselee. Parantaako kahden Itämeren rantavaltion liittoutumattomuus alueen vakautta? Onko todella niin että pahan sään aikana turvallisuuden peruskysymyksistä on vaiettava? Onko Etykin periaatteista pyyhkiytynyt pois niihin alun perin kuulunut jäsenten oikeus valita itsenäisesti liittoutumattomuus tai liittoutuminen.

Jukka Tarkka

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat