Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ranskan vallankumous tarjoaa aateliston elämää, mestauksia ja seksiä markiisi de Saden malliin

Milja Kauniston Luxus aloittaa 1700-luvun lopulle sijoittuvan historiallisen Purppuragiljotiini-sarjan.

Kulttuuri
 
Seppo Solmela
Milja Kauniston neljäs romaani Luxus keskittyy vastakkainasettelulle.
Milja Kauniston neljäs romaani Luxus keskittyy vastakkainasettelulle. Kuva: Seppo Solmela

Historiallinen romaani Milja Kaunisto: Luxus. Gummerus. 542 s.

Ei valoa ilman varjoa; ei rikkautta ilman kurjuutta.

Luxus

Kirjoittaja: Milja Kaunisto

Julkaisija: Gummerus

Laji: Romaani

Vuosi: 2016

Sivumäärä: 542

Tälle vastakkainasettelulle rakentuu Milja Kauniston neljäs romaani, Luxus.

Aiemmissa kirjoissa seurattiin piispa Olavi Maununpojan taivalta keskiajan Suomesta Ranskaan ja takaisin.

Luxus aloittaa uuden Purppuragiljotiini-sarjan. Tapahtumapaikka on Pariisi, tapahtuma-aika Ranskan vallankumouksen vuodet 1700-luvun lopulla.

Muodin, ylellisyyden ja kulttuurin pääkaupunki ei näytä Luxuksessa suinkaan parhaita puoliaan.

Kauniston Pariisi on täynnä mestauksia, raiskauksia, kylmyyttä ja nälkää – siellä täällä tietysti myös seksiä, kauniita vaatteita ja ylellisiä illallisia. Eihän se kurjuus muuten miltään tuntuisi.

Luxuksen sisältämä kaksoismerkitys kerrotaan varmuuden vuoksi kirjan aloittavassa tunnuslauseessa. Etymologiaa löytyy sekä sanasta hohtaa että sanoista kieroutua ja painia. Latinankielinen merkitys onkin ollut sekä loisto ja äärimmäinen vauraus että irstaus ja velttous:

”Luksus. Se korruptoi kaiken. Se pilaa jokaisen. Rikkaan, joka kietoutuu siihen. Köyhän, joka himoitsee sitä.”

Paikoitellen asetelma tuntuu turhan alleviivatulta, samoin kuin Luxukseen tömäytetyt pohdinnat naisten ja työväen asemasta.

Vastakkainasettelua Luxus rakentaa päähenkilöidensä avulla. On Isidore Boreal, äpäräsyntyinen pyövelin kisälli, jonka kuoleman tahraamia käsiä kukaan ei voi koskea.

Ja on ylellisyyden keskellä kasvanut aatelisnainen Marie-Constance de Boucard, joka yhtäkkiä joutuu luopumaan kaikesta, mitä on tottunut pitämään omanaan. Ilahduttavaa kyllä, Marie ei ota tästä opikseen ja ryhdy nöyrästi arvostamaan elämän pieniä iloja. Sen sijaan hän oppii tarvitsevansa ylellistä elämää ja, mikä hienointa, olemaan häpeämättä sitä:

“Ei hänestä ollut elämään työläisnaisen elämää. Hän halusi ylellisyyttä, ainoaa asiaa joka antoi hänelle arvon. Nyt kun hänellä ei enää ollut siihen pääsyä, hän takertui siihen kaikilla voimillaan. Hän ei voinut lakata ajattelemasta kaikkea sitä, minkä oli menettänyt.“

Tekstissä vilahtelevat lisäksi historialliset henkilöt Marie Antoinettesta Robespierreen, kuningas Ludvig XVI:sta markiisi de Sadeen. Viimeksi mainitun rooli kasvaa Luxuksen loppupuolella varsin kutkuttaviin mittoihin, ja Kaunisto tarttuu reippaasti myös markiisin pahamaineisiin seksihurjasteluihin.

Itsekin Ranskassa asuva Kaunisto kuvaa paikkoja ja tapoja huolellisesti, mutta ei päälleliimatusti. Kaikki kuukautissuojista giljotiinin terään palvelee tarinaa. Kauniston kieli on rikasta ja rietasta, ja ruumiin toiminnot etenkin seksuaalisuuden saralla tulevat kuvatuiksi ilahduttavalla suoruudella.

Luxuksen sujuva tarina ja luonteva ajankuva antavat tilaa havainnoida, mikä on parissa sadassa vuodessa muuttunut, mutta etenkin: mikä ei ole. Ahneuden ja vallanhalun yleisinhimilliset piirteet lienevät useimmille tunnistettavia.

Ja, ennen kaikkea: mihin vaurauden epätasainen jakaantuminen voikaan johtaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat