Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ida Simonsin lapsuuskuvaus vie 1900-luvun alun juutalaiseen Eurooppaan

Kulttuuri
 

Romaani Ida Simons: Tyhmä neitsyt (Een dwadze maagd). Suom. Sanna van Leeuwen. Gummerus. 190 s.

Lyhyeen aikajaksoon sijoittuva, oivalluksen sisältävä lapsen kehitystarina on kirjallisuuden peruskertomus, tuttu niin Teuvo Pakkalalta kuin Ian McEwanilta.

Tyhmä neitsyt

Kirjoittaja: Ida Simons

Julkaisija: Gummerus

Laji: Romaani

Alkuperäinen nimi: Een dwadze maagd

Vuosi: 2016

Suomentaja: Sanna van Leeuwen

Sivumäärä: 190

Sitä käyttää myös Ida Simons (1911–1960), joka vaihtoi konserttipianistin työn kirjoittamiseen, kun terveys tuhoutui keskitysleirillä. Tyhmä neitsyt (1959) jäi hänen ainoaksi romaanikseen.

Vaikka kuvaus 12-vuotiaasta Gittel-tytöstä on varmasti omakohtainen, Simons ei muistele, katsoopa vain tarkasti juuri sotaa edeltävää Eurooppaa ja avaa näköalaa sen urbaaniin juutalaiseen elämään ja kulttuuriin.

Romaani valistaa lukijaa vähän samalla tavalla kuin Edmund De Waalin sukutarina Jänis jolla on meripihkanväriset silmät (2013): tällainen oli maailma, jonka holokausti pyyhki kokonaan pois.

Gittel muuttaa vähän väliä Belgian ja Alankomaiden väliä, asuu välillä Berliinissäkin.

Simonsin humoristisessa kuvauksessa levottomuuden syyksi annetaan vanhempien riitely ja isän huono liikemiesäly, mutta toki taustalla on myös maailmansotien välinen talouskriisi, joka heiluttaa kaikkien oloja.

Muuttojen myötä Gittel tutustuu eri sukuhaaroihin ja osallistuu seuraelämään. Antwerpenin naapurissa on parempi piano, jolla harjoitella, ja niin Gittel tutustuu Lucieen ja Gabrieliin, jotka tekevät hänestä salatun rakkautensa todistajan.

Suhteen edetessä ja paljastuessa Gittelin käsitykset ihmissuhteista järkkyvät perin juurin. Näinhän käy aina aikuistuessa: yksiulotteisilta näyttävät asiat saavat sävyjä, muuttuvat monimutkaisiksi. Toisesta näkökulmasta katsottuna rakkaussuhdekaan ei enää ole viaton.

Katkelma tytön elämää sisältää myös koulunkäyntiä ja toveruussuhteita, eksentrisiä tätejä, palvelijoita ja piano-opettajia sekä kävelyretkiä Antwerpenin kaduilla. Ne ovat lähimpänä nostalgiaa koko romaanissa.

Muuten se on viehättävän suora ja sievistelemätön lapsuuskuvaus. Gittelin, niin kuin kaikkien lasten, elämä on kamppailua maailmassa, jota hallitsevat aikuisten mielenmuutokset, valheet ja käsittämättömät lait.

Jotain perusturvaa outo suku sentään tarjoaa. Senkin edelle menee silti piano. Se ja Beethoven eivät petä ikinä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat