Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näyttelykirjat tarjoavat Sibelius-tietoa

Sibelius-tutkijat kirjoittavat syvällisesti, tietokirjailijat paketoivat vanhaa.

Kulttuuri
 
Neittamo Oy
Jean Sibelius soittamassa flyygeliä Ainolassa 1934.
Jean Sibelius soittamassa flyygeliä Ainolassa 1934. Kuva: Neittamo Oy

Tietokirjat Jokainen nuotti pitää elää – Jean Sibeliuksen vuosikymmenet musiikissa. Toim. Timo Virtanen. SKS. 288 s. Pekka Hako ja Kimmo Korhonen: Elämän mosaiikki – Jean Sibelius säveltäjänä ja ihmisenä. Siltala. 191 s.

Sibelius-tutkija Timo Virtasen toimittama Jokainen nuotti pitää elää – Jean Sibeliuksen vuosikymmenet musiikissa on Kansallismuseon Sibelius-juhlavuoden näyttelyn komea näyttelyjulkaisu. Koska kyseessä on näyttelyjulkaisu, se ei tarjoa suuria paljastuksia, mutta toisaalta siihen on koottu tiiviisti ja asiantuntevasti säveltäjän elämän ja tuotannon keskeiset piirteet.

Kirjan kirjoittajina on suomalaisia Sibelius-tutkijoita, joista monet ovat työskennelleet Sibeliuksen teosten kokonaisedition parissa. Teksti on luotettavaa, ja kuvituksessa on aarteena runsaasti käsikirjoitussivuja Kansalliskirjaston kokoelmista – niiden parissahan nuottiedition toimittajatkin joutuvat paljolti työskentelemään.

Tästä johtuen monissa teksteissä käydään läpi Sibeliuksen tyylikehitystä melko syvällisesti ja yksityiskohtaisesti, kuitenkin suhteellisen lyhyiden tekstien puitteissa. Näyttävän kirjan artikkelit on käännetty myös ruotsiksi ja englanniksi.

Henkilökuvien ja käsikirjoitussivujen ohessa kirjan loppupuolella on kiintoisa katsaus Ainolan pukukokoelmaan, johon sisältyy jopa 469 miesten ja naisten pukua.

Pekka Hakon ja Kimmo Korhosen kirjoittama Elämän mosaiikki – Jean Sibelius säveltäjänä ja ihmisenä hahmottuu sekin näyttelyjulkaisuna, sillä se liittyy Musiikkitalon aulassa nähtyyn Sibelius-näyttelyyn.

Elämän mosaiikki ei ole yhtä syvällinen kuin Jokainen nuotti pitää elää, mutta myös siinä kirjoittajat käyvät tiiviisti läpi Sibeliuksen elämää ja keskeisiä teoksia. Hako ja Korhonen eivät ole Sibelius-tutkijoita, joten heidän kirjansa on selvemmin jo olemassa olevan tiedon uudelleen paketoimista – kompaktisti mutta sinällään sujuvasti.

Ulkoasultaan Elämän mosaiikki on tyylikäs, mutta kuvatoimittamisessa laadunvalvonta on notkahtanut. Kun esimerkiksi iso partituurisivu on pienennetty kirjan sivulle minikokoiseksi, siitä ei ole lukijalle paljonkaan iloa, ei myöskään suunnilleen postimerkin kokoisista kirjejäljennöksistä. Joidenkin kuvien rasteroitunut ulkoasu herättää kysymyksiä niiden alkuperästä, varsinkin kun juuri niitä ei mainita lainkaan kuvalähdeluettelossa.

Oikaisu 18.1. kello 12.24: Sibeliuksen käsikirjoitusten laaja kokoelma on Kansalliskirjaston, ei Kansallismuseon kokoelmissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat