Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Argentiinalaiskirjailija liikkuu todellisuuden murroskohdissa

Julio Cortázarin mukaan kertomuksen on otettava voittonsa tyrmäyksellä.

Kulttuuri
 
Argentiinalainen Julio Cortázar Pariisissa 1970-luvulla. Kirjailija oli muuttanut Ranskaan jo 1950-luvulla.
Argentiinalainen Julio Cortázar Pariisissa 1970-luvulla. Kirjailija oli muuttanut Ranskaan jo 1950-luvulla.

Novellikokoelma Julio Cortázar: Tuli on kaikki tulet (Todos los fuegos el fuego). Suom. Anu Partanen. Teos. 192 s.

Monille on jäänyt sellainen mielikuva, että erityisesti novellistina tunnettu Julio Cortázar on vaikeaselkoinen kirjailija, jonka ymmärtäminen vaatii vähintäänkin tohtoristason tietoja.

Tuli on kaikki mtulet

Kirjoittaja: Julio Cortázar

Julkaisija: Teos

Laji: Novellit

Alkuperäinen nimi: Todos los fuegos el fuego

Vuosi: 2015

Suomentaja: Anu Partanen

Sivumäärä: 192

Käsitys ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Sukupolvensa johtaviin argentiinalaiskirjailijoihin kuulunut Julio Florencio Cortázar Descotte (1914–1984) ei turhia kikkaile vastikään suomennetussa novellikokoelmassaan Tuli on kaikki tulet.

Alkukielellä vuonna 1966 julkaistun kokoelman kaikki kahdeksan novellia tukeutuvat sen verran isolta alalta reaaliseen todellisuuteen, että niiden seuraaminen tuskin muodostuu kovinkaan monelle ylipääsemättömäksi haasteeksi.

Riittää, että heittäytyy kerronnan virtaan. Perillä voi sitten ihmetellä, miten päätyi sinne, minne pärskyt lopulta heittivät.

Totta silti on, että novellien viehätys piilee niiden unenomaisessa, maltillisen surrealistisessa logiikassa, joka vapauttaa roolihenkilöt tiukasta ja puristavasta arjen virkapuvusta.

Siksi novelleissa saattaa elää muitta mutkitta rinnakkain ja lomittain kaksi eri aikakautta – kuten novellissa Toinen taivas, jossa tarina haarautuu 1800-luvun Pariisista toisen maailmansodan aikaiseen Buenos Airesiin.

Joskus kerronta myös vaihtaa näkökulmaa lähes kesken lauseen ja kaivaa näin esiin jokaisen roolihenkilön oman näkemyksen tilanteessa – kuten Julio Cortázarin omassa lempinovellissa Cora-neiti. Kokoelman niminovellissa Tuli on kaikki tulet taas kahdessa eri ympäristössä ja aikakaudessa kuvattu, hitaasti paljastuva kolmiodraama ja aviopetos sivuaa temaattisesti Harlod Pinterin kymmenkunta vuotta myöhemmin kirjoittamaa klassikkonäytelmää Petos.

Julio Cortázarin omaperäinen ihmiskäsitys on sellainen, että ihmisellä ei ole selkeitä ääriviivoja. Ihminen ei täytä tilaa samoin kuin jokin esine, joka luo aina itsensä näköisen siluetin.

Erityisen riemukas – eli traagisen tosi – novelli on Etelän moottoritie, jossa sitkeä ruuhka pysäyttää monen autoilijan elämän vuorokausiksi. Vaikka elämä näennäisesti pysähtyy, autoilijat joutuvat keskelle keskinäisen vuorovaikutuksen arkea.

Kypsästi kirjoitettu kokoelma Tuli on kaikki tulet julkaistiin espanjaksi kolme vuotta myöhemmin kuin Julio Cortázarin pääteoksena pidetty romaani Ruutuhyppelyä. Juuri näiltä ajoilta on peräisin Carlos Fuentesin luonnehdinta, jonka mukaan 1950-luvulla Ranskaan muuttanut kirjailija on romaanin vapauttaja, Simón Bolívar.

Lyhytproosa oli sekin lähellä Julio Cortázarin sydäntä. Se antoi toisenlaisen näkökulman todellisuuksien ja sitä myöten myös teemojen kirjoon. Modernin novellitaiteen mestarina pidetty Cortázar on itse todennut, että ”romaani voittaa aina pisteillä, kun taas kertomuksen on otettava voittonsa tyrmäyksellä” – kuten suomentaja Anu Partanen muistuttaa novellikokoelman jälkisanoissa. Ei siihen ole mitään lisättävää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat