Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomessa toimitetussa Mikki-kokoelmassa on harvinainen näkökulma

Vuonna 1943 Musta Pekka on saksalaisten vakooja, hakaristilippu liehuu Eiffelin tornissa ja natsit uhkaavat kiduttaa Mikki Hiirtä

Kulttuuri
 
Salainen tehtävä -tarinassa Mikki joutuu natsien vangiksi Berliiniin saakka.
Salainen tehtävä -tarinassa Mikki joutuu natsien vangiksi Berliiniin saakka.

Disney-sarjakuvat Floyd Gottfredson: Vaarallinen Mikki. Suom. Antti Hulkkonen. Sanoma. 128 s.

Vaarallinen Mikki -kokoelma avaa harvinaisen näkökulman Disney-sarjakuviin.

Vaarallinen Mikki

Kirjoittaja: Floyd Gottfredson

Julkaisija: Sanoma

Laji: Sarjakuva

Vuosi: 2016

Suomentaja: Antti Hulkkonen

Sivumäärä: 128 s.

Yleensä niissä on eletty historiattomassa nykyajassa, jossa todellisen maailman suuret mullistukset ja murheet eivät näy, mutta näissä Floyd Gottfredsonin tarinoissa näkyy toinen maailmansota.

Gottfredson (1905–1986) merkitsi Mikki Hiirelle samaa kuin Carl Barks Aku Ankalle. Gottfredson on Mikin tunnetuin tekijä, joka pitkälti muovasi hahmon ja sen maailman.

Suomessa on aina suosittu ankkaa enemmän kuin hiirtä, joten Gottfredson ei ole yhtä tunnettu kuin Barks. Hän piirsi Mikki-strippejä vuosina 1930–1975, eli huomattavasti kauemmin kuin Barks ankkoja.

Alkujaan Disney pyysi hänet hommaan vain tuuraajaksi.

Mikki-sarjat julkaistiin sanomalehdissä, kun taas Barks teki ankkoja sarjakuvalehtiin, jotka olivat yleistyneet vasta 1930-luvulla. Se oli oikeastaan ensimmäinen kerta, kun lapsista tuli sarjakuvien iso kohdeyleisö.

Sanomalehtisarjakuvat oli suunnattu enimmäkseen aikuisille, jotka lukivat lehtiä muutenkin. Samoin animaatiolyhytelokuvat tehtiin aluksi aikuisille pitkien elokuvien alkukuviksi.

Mikki pysyi sota-aikaankin aika kevyenä. Esimerkiksi sarjakuvien supersankarit ja Disney-studion animaatiot värvättiin paljon suorasukaisemman propagandan palvelukseen.

Niissä oli selkeästi rasistisia asenteita, joita Mikki-sarjakuvissa ei juuri näy.

Kannen sensuroitu-leima liioittelee hieman, vaikka muutamaa sotaan selkeimmin liittyvää tarinaa ei ole julkaistu aiemmin Suomessa.

Ei niitä koskaan suoranaisesti sensuroitu, vaikkei Disney-yhtiö niitä kovin innokkaasti julkaissut uudelleen jälkikäteen.

Kirjan varhaisin tarina Merten kauhu ilmestyi vuonna 1935. Siinä Mikki jahtaa merirosvoja, jotka hyökkäävät sukellusveneellä amerikkalaisten laivojen kimppuun.

Natseja ei mainita, mutta sotilaallisten rosvojen tarkoitus on valloittaa maailma.

Ennen Yhdysvaltain liittymistä sotaan esimerkiksi Hollywoodin studiot mieluummin myivät elokuvia Saksaan kuin arvostelivat tärkeää markkina-aluetta valkokankailla.

Sikäli epäsuorakin viittaus Mikissä on kiinnostava.

Vaarallinen Mikki on toimitettu Suomessa. Enimmäkseen se on huolellista työtä. Mutta tekstaamisen sijaan puhekuplat on ladottu rumasti.

Gottfredsonia avustaneet käsikirjoittajat olisi myös voinut mainita. Harrastajat ovat kirjanneet tiedot verkkoon, josta ne löytyvät helposti.

Hotellin haamuilla (1940) ei näytä olevan mitään tekemistä sodan kanssa. Se näyttää, kuinka Mikin persoona ei ollut valmis vielä yli kymmen vuotta sarjan alkamisen jälkeen. Työtön ja toilaileva Mikki muistuttaa enemmän Akua kuin myöhempää vastuuntuntoista itseään.

Salaperäisessä korpissa (1942) elettiin jo sota-aikaa. Mikki on ilmeisesti vielä poika, koska hän ei kelpaa sota-aputöihin lentokonetehtaaseen ikänsä ja lyhyytensä vuoksi.

Mikki ja Hessu avustavat sen sijaan maatilalla ja saavat kiinni sabotöörin. Hitler mainitaan jo.

Ilmeisesti Mikki varttui nopeasti, sillä lyhyessä Voittoa rakentamassa -tarinassa (1942) hän kelpaakin lentokonetehtaaseen, jossa flirttailee naistyöntekijöiden kanssa.

Sotaisimmilleen Mikki yltyi Salaisessa tehtävässä (1943). Siinä Musta Pekka on saksalaisten vakooja, hakaristilippu liehuu Eiffelin tornissa ja natsit uhkaavat jopa kiduttaa Mikkiä.

Mikki osallistui sotaponnistuksiin epäsäännöllisesti.

Aina sota ei näkynyt stripeissä ollenkaan. Kirjassa ovat mukana vain tarinat, joissa sotaan viitataan.

Niissäkin se jäi usein taustalle. Lihan ja bensan säännöstelyyn viitataan.

Enimmäkseen jutut ovat farssimaisia seikkailuja, joissa juoni kääntyilee absurdisti.

Höpsöimpiä ovat Elektronilaatikon (1943) anarkistiset tieteiskuvitelmat. Sen konna, kahjo tiedemies värvätään lopuksi Yhdysvaltain palvelukseen vähän samaan tapaan kuin saksalaiset atomipommitutkijat sodan jälkeen.

Kirjan myöhäisin tarina, Mookin aarre, on vuodelta 1950. Siinä ei palata toiseen maailmansotaan, vaan eletään kylmää sotaa. Musta Pekka on taas värväytynyt vihollisen palvelukseen, Neuvostoliiton vakoojaksi.

Barksin ankoissakin kylmä sodan tuuli hönkäisi ohimennen, mutta Disney-sarjakuvissa ei tainnut enää koskaan olla yhtä suoria viittauksia päivän politiikkaan kuin näissä Mikki-tarinoissa. Disney keskittyi tietoisesti tekemään mahdollisimman ”puhdasta” lastenviihdettä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat