Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sarjakuva avaa saksalaisen vastaanottokeskuksen arkea

Paula Bullingin havaintojen mukaan samat ongelmat ovat olleet olemassa jo vuosia.

Kulttuuri
 

Paula Bulling: Aamuvirkkujen maassa (Im Land der Frühaufsteher). Suom. Hannele Richert. Suomen sarjakuvaseura. 128 s.

Paula Bullingin sarjakuvakirja Aamuvirkkujen maassa ilmestyi Saksassa vuonna 2012, mutta suomennos ei voisi olla juuri ajankohtaisempi. Se kuvaa pakolaisten elämää vastaanottokeskuksissa.

Esikoisteostaan varten nuori sarjakuvataiteilija Bulling (s. 1986) tutustui afrikkalaisiin pakolaisiin entisessä Itä-Saksassa, Saksi-Anhaltin osavaltiossa, joka kutsuu itseään aamuvirkkujen maaksi.

Silloin ei ollut vielä tietoakaan nykyisestä aallosta, joka on tuonut Saksaan viime vuonna arviolta 800 000 pakolaista, kasvattanut rasismia ja horjuttanut liittokansleri Angela Merkelin poliittista linjaa.

Aamuvirkkujen maassa on Paula Bullingin ensimmäinen suomennettu teos.
Aamuvirkkujen maassa on Paula Bullingin ensimmäinen suomennettu teos.

Bullingin havainnoista päätelleen ihan samat ongelmat olivat olemassa jo muutama vuosi sitten. Pakolaiset kohtaavat rasismia ja väkivaltaa. Ilmeisesti reaktioiden mittakaava on vain sittemmin kasvanut tulijoiden määrän myötä.

Bulling arvostelee erityisesti pakolaisten liikkumavapauden rajoituksia. Monet vastaanottokeskukset on sijoitettu syrjäseuduille, joista käsin töiden hakeminen tai muu osallistuminen uuden maan normaaliin elämään on hankalaa.

Myös osavaltiosta toiseen liikkumista oli jo rajoitettu. Nyt Saksakin miettii tulijavirran rajoittamista. Rajat nousevat ympäri Eurooppaa.

Aamuvirkkujen maassa on yksi tapaus, joka liippaa aika läheltä Suomen viime aikojen uutisia. Vuonna 2009 kurdimies kuoli palovammoihin. Hänen arvellaan joutuneen uusnatsien tuhopolton uhriksi. Meilläkin vastaanottokeskukset ovat joutuneet hyökkäysten kohteiksi.

Bulling ei edes esitä tekevänsä journalismia tai dokumenttia. Hänen sarjakuvansa on pikemmin omaelämäkerrallinen. Näkökulma on Bullingin ja korostaa hänen kokemuksiaan. Bulling käsittelee jopa omaa asemaansa toisten asioiden kertojana.

Piirrokset näyttävät nopeilta ja luonnosmaisilta, harmaan sävyissään rosoisilta ja karuilta. Ne eivät pyri kauneuteen vaan välittävät ankeaa tunnelmaa.

Suomen sarjakuvaseura on alkanut julkaista käännössarjakuvaa vähän kuin hätäapuna. Parikin isoa ja pientä sillä alalla ansioitunutta on luovuttanut laskevien myyntilukujen takia.

Aamuvirkkujen maassa on virkku valinta. Sen tuotot sarjakuvaseura lahjoittaa Suomen Punaiselle Ristille turvapaikanhakijoiden auttamiseen.

Paula Bullingin Aamuvirkkujen maassa -näyttely Sarjakuvakeskuksessa (Hämeentie 150) 20.1.–6.2.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat