Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitalisateeseen päässeen ruotsalaiskirjailijan uutuus jättää syvän jäljen

Viime vuonna August-palkinnon saanut Jonas Hassen Khemiri on kirjoittanut ehkä toistaiseksi parhaan romaaninsa.

Kulttuuri
 
Jonas Hassen Khemiri
Jonas Hassen Khemiri

Romaani Jonas Hassen Khemiri: Kaikki se mitä en muista (Alt jag inte minns). Suom. Tarja Lipponen. Johnny Kniga. 291 s.

Tätä on odotettu vesi kielellä.

Kaikki se mitä en muista

Kirjoittaja: Jonas Hassen Khemiri

Julkaisija: Johnny Kniga

Laji: käännöskirjallisuus

Alkuperäinen nimi: Altt jag inte minns

Vuosi: 2016

Suomentaja: Tarja Lipponen

Sivumäärä: 291

Sen verran isosti Jonas Hassen Khemirin vihdoin markkinoille saatu romaani Kaikki se mitä en muista on uinut julkisuuteen – ainakin, jos ottaa mittariksi kohdalle osuneen mitalisateen viime vuonna Ruotsissa, innostuneen vastaanoton ja toisen sijan eniten myytyjen kirjojen listalla heti David Lagercrantzin Millennium-sarjan jatko-osan jälkeen.

Ei auta muuta kuin olla yhtä mieltä ruotsalaisten kanssa. Lähes yhdeksän vuoden tauon romaanikirjailijana katkaiseva Kaikki se mitä en muista on ehkä paras kirja, jonka Khemiri (s. 1978) on toistaiseksi kirjoittanut. Se jättää syvän jäljen.

Taiten rakennettu Kaikki se mitä en muista on kunnianhimoinen romaani. Khemiri osoittaa, että ruotsalaiset osaavat kirjoittaa muutakin kuin dekkareita. Hän päivittää näkemyksemme monikulttuurisen Tukholman arjesta. Samassa hengessä Jens Lapidus paljasti dekkarissa Rahalla saa, miltä rikollisuus näyttää 2000-luvulla Tukholmassa.

Khemiri vain porautuu psykologisesti syvemmälle kuin Lapidus ja pääsee ihailtavasti henkilöhahmojensa ihon alle.

Lähtökohta on yksinkertainen. Nimettömäksi jäävä kirjailija alkaa rakentaa henkilökuvaa yllättäen auto-onnettomuudessa kuolleesta Samuelista, jonka äiti on ruotsalainen ja jonka isä on Afrikan pohjoisosista. Maahanmuuttovirastossa työskentelevän Samuelin etunimi on ensimmäinen myönnytys ruotsalaiselle yhteiskunnalle. Se annettiin hänelle, jotta ruotsalaisten ei tarvitsi rykiä vaivaantuneina kummallisia kurkkuäänteitä.

Kirjailijan edetessä työssään alkaa rapsodisesti hahmottua luonnollisesti myös Samuelin tukholmalainen ystäväpiiri, joka sekin koostuu lähinnä toisen polven maahanmuuttajista. Tämä toiseus luo perustan romaanin temaattiselle polttopisteelle.

Kertojana Khemiri osaa asiansa. Kaikki se mitä en muista alkaa kuin vetävä trilleri, mutta laajenee lähes huomaamatta sosiaaliseksi ja yhteiskunnalliseksi panoraamaksi tämän päivän Ruotsista.

Maahanmuuttajien elämä etenee omillaan: todellisuudesta tulee näiden ihmisten näköinen eikä ihmisistä todellisuuden näköisiä. Kansankoti on kansojen koti.

Mikään helppo kirja vahvasti dialogivetoinen Kaikki se mitä en muista ei ole, vaikka kielellisesti se ei yritäkään takoa ilmoja lukijan keuhkoista. Sen moniäänisyys voi nimittäin hämmentää joitakuita. Minä-kertojat vaihtuvat sen verran liukkaasti ja vauhdilla, että kerronnan edetessä niska on vähällä venähtää eikä ole aina aivan selvää, kuka on äänessä.

Khemiri käsittelee romaanissa sen nimen mukaisesti muistia ja muistamisen vaikeutta. Lähes jokaisella on oma totuutensa Samuelista.

Toisaalta Samuelilla on ollut tietysti myös erilainen suhde jokaiseen ystäväänsä. Hän on käyttäytynyt eri tavalla tyttöystävänsä kanssa kuin kämppäkaverinsa kanssa.

Ongelma on se, kenen totuutta kirjailija voi uskoa ja kenen kanssa Samuel on mahdollisesti ollut ilman maskia.

Tästä syntyy kerronnallisesti vangitseva ajan syömä mosaiikki tai palapeli, josta puuttui useampi pala. Se antaa lukijalle mahdollisuuden tehdä omia tulkintoja.

Vaikka Kaikki se mitä en muista ei ole selkeästi poliittinen romaani, Khemiri sivuaa monia päivänpolttavia poliittisia kysymyksiä, koska ne kuuluvat Samuelin ja hänen ystäväpiirinsä arkeen. Romaani hakee vastausta siihen, millainen oli Samuelin viimeinen elinpäivä.

Ei Kaikki se mitä en muista toki ole mikään rikkumaton mestariteos. Khemiri olisi voinut rakentaa romaanin muutaman toiminnallisesti merkityksellisen kohtauksen, jolloin romaanin sisäinen dramaturgia olisi terävöitynyt.

Kiitokset siitä, että kirjailija on säästänyt paukkuja myös viimeisille sivuille.

Clément Morin
Vuonna 2003 esikoisteoksensa julkaissut Jonas Hassen Khemiri Sergelin torilla Tukholmassa.
Vuonna 2003 esikoisteoksensa julkaissut Jonas Hassen Khemiri Sergelin torilla Tukholmassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat