Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vuosi 1966 oli rockin käännevuosi

Jon Savage johdattelee esseissään aikaan, jolloin single oli vielä pop-musiikin moottori.

Kulttuuri
 
BIPS
The Four Tops esitti vuoden 1966 marraskuussa Britannian televisiossa kappaleensa Standing in the Shadows of Love.
The Four Tops esitti vuoden 1966 marraskuussa Britannian televisiossa kappaleensa Standing in the Shadows of Love. Kuva: BIPS

Tätä tuhtia vuosikirjaa Jon Savage ei olisi voinut kirjoittaa Suomesta, eikä kukaan muukaan.

Suomalainen ja suomenkielinen rock eivät olleet saavuttaneet vuoden 1966 loppuun mennessä vielä sitä pistettä, jonka jälkeen mikään ei ollut entisellään.

Mutta angloamerikkalainen ja englanninkielinen rock saavutti, väittää musiikkitoimittaja ja tietokirjailija Savage teoksessaan 1966, jonka alaotsikon mukaan 1966 oli ”se, jolloin vuosikymmen räjähti”.

Joku hänen aikalaisensa voisi väittää perustellusti samaa vuodesta 1965 tai 1967 tai 1968. Silloin rock – laajassa merkityksessä – eteni myös nopein harppauksin kertakäyttöisestä teinimusiikista vakavasti otettavaksi moniulotteiseksi taiteeksi.

Miksi juuri 1966?

Jon Savage
Jon Savage

Syytä voi arvuutella elämäkerralliseksi, sillä Lontoossa varttunut Savage saavutti teini-iän virallisesti syyskuussa 1966, jolloin täytti kolmetoista, thirteen. Parasta pop-esseistiikkaa edustava 1966 ei ole kuitenkaan kirja hänestä itsestään, vaikka hän ei pysty kirjoittamaan itseään kokonaan tekstistään.

Savagen perusteluissa painaa yleisempien merkitysten ohella ennen kaikkea se, että 1966 oli viimeinen, jolloin kaksipuolinen ja kahden esityksen vinyylisingle oli popmusiikin tärkein ääniteformaatti.

Seuraavana vuonna sen paikan taiteellisena ja taloudellisena moottorina otti jo lp-levy eli albumi, tunnetuimpana esimerkkinä Beatlesin Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band.

1966 - The Year the Decade Exploded

Kirjoittaja: Jon Savage

Julkaisija: Faber & Faber

Laji: Tietokirjat

Vuosi: 2015

Sivumäärä: 653

Vuonna 1966 julkaistiin tuhansia ja tuhansia englanninkielisiä singlejä, joiden a-puolista tai b-puolista on jäänyt eri tasoisina klassikkoina populaarimusiikin historiaan useita satoja.

Savage on valinnut niistä kahteentoista lukuun jakautuvaan kirjaansa kaksitoista eli yhden vuoden 1966 jokaisen kuukauden johdannoksi.

Todellisuudessa hän kirjoittaa moninkertaisesta määrästä, sillä viittauksia voi olla kuukaudessa kolmeenkymmeneen muuhun kappaleeseen.

Kuukauden singlet ovatkin oikeasti koukkuja, joihin Savage ripustaa erilaisia yhteiskunnallisia teemoja – feminismistä Vietnamin sotaan ja homojen oikeuksista ydinaseisiin. Siksi kärkeen valittuja esityksiä ei kannata pitää vuoden parhaimpina, eikä poikkeukselliseen laajaan aineistoon perustuvaa 650-sivuista teosta minään vihoviimeisenä sanana.

1966 on paljon enemmän, samalla tavalla kuin Savagen punkhistoria England’s Dreaming (1991) tai lähes yhtä laaja teiniyden esihistoria Teenage (2007), joka loppui siihen mistä tarina monissa muissa kirjoissa vasta alkaa.

Jotkin kirjan singleistä kuuluvat vuoden 1966 popkaanoniin, kuten Wilson Pickettin Land of a Thousand Dances, Four Topsin Reach Out I’ll Be There ja Rolling Stonesin 19th Nervous Breakdown.

Vielä enemmän hän saa irti harvinaisemmista nostoista, joihin kuuluvat muun muassa rockyhtye The Uglysin varoitteleva A Quiet Explosion ja lauluntekijä Norma Tanegan feministinen Walkin’ My Cat Name Dog – jotka nekin löytyvät nykyään netistä muutamalla klikkauksella.

Velvet Undergroundin All Tomorrow’s Parties on vuoden 1966 singlesatoa.
Velvet Undergroundin All Tomorrow’s Parties on vuoden 1966 singlesatoa.

Suomessa niihin oli matkaa, mutta muutama Savagen valinta noteerattiin tuoreeltaan myös täällä – vaikka kaikkein poikkeuksellisemmat. Toinen oli englantilaisen The New Vaudeville Bandin vihellyttävä novelty-hitti Winchester Cathedral, jonka Eija Merilä levytti nimellä Havis Amanda marraskuussa 1966.

Toisessa oli vielä enemmän purtavaa.

Barry Sadlerin The Ballad of the Green Berets ilmestyi vuonna 1966
Barry Sadlerin The Ballad of the Green Berets ilmestyi vuonna 1966

Kersantti Barry Sadlerin esittämä, Vietnamin sotaa puolustanut patrioottinen The Ballad of the Green Berets levytettiin jo huhtikuussa 1966 nimellä Balladi punaisista bareteista. Laulyhtye Kivikasvojen version päihitti samana keväänä silti kirkkaasti sodanvastainen Palkkasoturi, Hectorin oma tulkinta Buffy Sainte-Marien kappaleesta Universal Soldier.

Se enteili, että rock saavuttaisi Suomessakin räjähdyspisteensä, vaikka ei vielä. Suurimmat suomenkieliset hitit olivat 1966 Häävalssi, Vähän ennen kyyneleitä ja Hymyillen – ja näistäkin jälkimmäiset käännöskappaleita.

Jon Savage: 1966 – The Year the Decade Exploded. Faber & Faber. 653 s.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat