Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Murrosiän tyrskyihin osuva täsmäkirja kertoo pojan sielunelämästä

Arjen tolkusta ja huumorista on hyötyä aikuisillekin.

Kulttuuri
 
Päivi Heikkilä-Halttunen

Nuortenkirja Johanna Hulkko: K-18. Kuv. Sylvester Kivelä. Karisto. 103 s. HS-suositus: Yli 14-vuotiaille.

Todellinen täsmäkirja murrosiän tyrskyihin uppoaa parhaiten yläkouluikäisiin. Se sopii myös opiksi ja ojennukseksi aikuisille siitä, kuinka pidetään tolkku ja huumori mukana murkun kanssa arjen yllättävissä käänteissä.

Kirjan raikkaus syntyy pitkälti siitä, että aikuiset sivuhenkilötkin tuntuvat olevan sinut itsensä kanssa. Jopa opettajat ovat järkiään hyviä tyyppejä.

Lukion ensimmäistä luokkaa käyvä minäkertoja Aksu on perusjätkä, mitä tulee tietokonepeliaddktioon, unelmiin ja kokemusten vähäisyyteen. Tosin seurustelu rumakorvaisen sirkustyttö Marian kanssa on jo edennyt mukavasti. Aksulla ei ole ollut tapana läträtä viinan kanssa, mutta kerta se on ensimmäinenkin, ja siitä koituu tietysti lähes katastrofaalisia seurauksia.

Aksulla on terve suhde itseensä ja kehoonsa. Asioista puhutaan niin kuin ne ovat: ”Meidät on tehty sitä yhtä, edestakaista liikettä varten. Turha siinä on kukkistätien muuta väittää. Me eletään fantasioista ja yks päivä niistä tulee totta. – – Seksi on nuorten etuoikeus, korostaa terveystiedon opettaja, joten tervehtikää jormaa joka päivä ilolla.”

Ääni on suorasukainen ja silti tarvittaessa myös pidättyväinen: kaikkea ei tarvitse huutaa maailmalle.

Johanna Hulkon nuortenromaanin vertailukohdaksi sopii Vilja-Tuulia Huotarisen valoa valoa valoa (Karisto 2011), sillä sen keskushenkilön Mariian tavoin Aksukin käy jatkuvasti dramaturgista painia ilmaisunsa kanssa. Kerronnan jännitteeseen liittyvä kriittisyys ei liene sattumaa, sillä sekä Huotarinen että Hulkko ohjaavat kumpikin erilaisia kirjoittajapiirejä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat