Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Upea opus Lähi-idän herkuista

Persiana osuu ruokatrendiin: jo parin vuoden ajan Lähi-idän ruoka on ollut aallonharjalla.

Ruoka
 
Sabrina Ghayour: Persiana. Lähi-idän ruokaa joka makuun. Kuvat Liz ja Max Haarala Hamilton. Suomentanut Jenna Yli-Knuuttila. Gummerus 2016. 240 s. Noin 26 e.
Sabrina Ghayour: Persiana. Lähi-idän ruokaa joka makuun. Kuvat Liz ja Max Haarala Hamilton. Suomentanut Jenna Yli-Knuuttila. Gummerus 2016. 240 s. Noin 26 e.
Mikä?

Persiana osuu ruokatrendiin: jo parin vuoden ajan Lähi-idän ruoka on ollut aallonharjalla. Kun trendiin yhdistyvät herkulliset, mutta helpon oloiset reseptit ja kaunis ulkoasu, ei ihmetytä yhtään, että Sabrina Ghayourin ensimmäinen kirja oli ilmestyessään Britanniassa vuonna 2014 myynti- ja arvostelumenestys.

Iranilaissyntyinen, mutta Lontoossa vuosikymmeniä asunut Sabrina Ghayour on kokki, opettaja ja ruokatoimittaja, joka pyörittää Lontoossa persialaisiin ja itämaisiin ruokiin erikoistuneita illalliskerhoja ja pop up -ravintoloita. Sabrina Ghayourin reseptejä on julkaistu Britannian arvostetuimmissa lehdissä.

Persiana-kirjassa on myös kiinnostava Suomi-kytkös, sillä sen ovat kuvanneet Liz ja Max Haarala Hamilton. Liz Haarala on suomalainen valokuvaaja, joka on asunut Lontoossa jo 15 vuotta.

Pariskunta kuvaa ruokaa säännöllisesti moniin brittiläisiin lehtiin. Keväällä heidän kuvaamiaan uusia ruokakirjoja ilmestyy Britanniassa kolme.

Persianassa on yli 100 reseptiä: mezejä ja jaettavaksi tarkoitettuja alkupaloja, mutta myös simppeleitä keittoja, liha-, kala- ja kasvisruokia. Kirjailija kertoo esipuheessaan yksinkertaistaneensa itämaisia ruokia ja luoneensa siten tyylin, joka on helppo sovittaa arkiruokailuunkin.

Toimiiko?

Kirjan reseptit ovat lupauksen mukaisesti yksinkertaisia, joten niihin on helppo tarttua. Valtaosaan ruuista riittää ison marketin valikoima, mutta joidenkin reseptien ainesluetteloissa on myös esimerkiksi granaattiomenasiirappia, kuivattua appelsiininkuorta, ruusun terälehtiä ja mustakuminaa.

Kokeilin kirjasta kahta reseptiä.

Shaksuka-tyyppinen pannu eli uunimunat fetajuuston, harissan, tomaattikastikkeen ja korianterin kanssa oli nappisuoritus.

Kikherneitä ei tässä reseptissä ollut, vaan sattumina tomaattikastikkeessa oli feta. Siitä tuli uunissa lähes kermaisen pehmeä. Fetan, pehmeän kananmunan ja mausteisen tomaattikastikkeen yhdistelmä oli erittäin hyvä.

Turkkilaiset adana-kebabit onnistuivat myös, vaikka ainesluettelon pul biber -chilirouhetta ei ollutkaan. Korvasin sen chilihiutaleilla. Maukkaisiin lampaanjauhelihapihveihin tuli punaista paprikaa sekä runsaasti lehtipersiljaa pienenä silppuna.

Vain tarjoiluehdotus oli turhan niukka: tortillaan täytteeksi tuli vain pihvejä, punasipulia, persiljasilppua ja nokare maustamatonta jogurttia. Lisäsin salaattia, fetaa ja hiukan chilikastiketta, ja tuloksena oli hyvä, helppo ja nopea arki-illan ruoka.

Kenelle?

Kirja sopii niin aloittelijalle kuin kokeneellekin kokille. Jos Lähi-idän keittiö kiinnostaa, hanki tämä kirja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat