Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Palkittu Vuosisadan matkustaja on hämmästyttävä laboratorio, jonka teemat koskettavat nykyaikaa

Andrés Neumanin vaikuttavassa romaanissa nykyaikaa luodaan 1800-luvun Saksassa.

Kulttuuri
 
Jukka Koskelainen
Antonio Arabesco
Kirjailija Andrés Neuman on syntynyt Argentiinassa, mutta hän on asunut Espanjassa 14-vuotiaasta asti.
Kirjailija Andrés Neuman on syntynyt Argentiinassa, mutta hän on asunut Espanjassa 14-vuotiaasta asti. Kuva: Antonio Arabesco

Romaani Andrés Neuman: Vuosisadan matkustaja (El viajero del siglo). Suom. Tarja Härkönen. Tammi. 602. s.

Argentiinalaissyntyinen Andrés Neuman sijoittaa romaaninsa Vuosisadan matkustaja 1800-luvun alkupuolen Saksaan. Neuman ( s. 1977) on asunut 14-vuotiaasta Espanjassa, joten ymmärtää hyvin, ettei hän tahdo edustaa minkään alueen paikallisväriä.

Vuosisadan matkustaja

Kirjoittaja: Andrés Neuman

Julkaisija: Tammi

Laji: Romaani

Alkuperäinen nimi: El viajero del siglo

Vuosi: 2015

Suomentaja: Tarja Härkönen

Sivumäärä: 602 s.

Lähtökohdan takia ei siis ole helppo saada huomiota tällaiselle romaanille, mutta onneksi Neuman sai siitä suuren Alfaguara-kustantamon palkinnon vuonna 2009. Siksi meilläkin on mahdollisuus sukeltaa kuvitteelliseen Wanderburgiin jossain Preussin ja Saksin rajalla.

Ken odottaa kunnon historiallista romaania salattuine rakkaustarinoineen, ei pety, vaikka Neumanin varsinainen kiinnostus kohdistuukin aatteisiin. Hän tekee kuvaamastaan ajasta eräänlaisen saranakohdan, jossa pohditaan – vaikkapa runouden kääntämisen avulla – mahdollisuutta ymmärtää toisten kansakuntien tunnetta.

Sillä: jos toisia ei ymmärrä, jää jäljelle vain oma erillinen kulttuuri, johon kaikki vieras pitää sulauttaa ja sovittaa.

Napoleonin sodat ovat ohi, ja romaanin katolinen Wandernburg (”Vaelluslinna”) on jäänyt historian oikkujen takia protestantismin ympäröimäksi, kun romaanin salaperäinen päähenkilö Hans saapuu sinne. Saapuu eikä enää pääse pois, vaikka hän suunnittelee jatkavansa matkaa.

Vaikka Wandernburg on pieni, se on jatkuvassa liikkeessä – aivan kirjaimellisestikin, sillä Hansista kadut tuntuvat vaihtavan paikkaa. Jossain kulman takana lymyää pahaenteinen hahmo, ja muitakin juonia viritellään.

Ennen kaikkea liikkeellä ovat ajatukset. Preussissa liberaalit ajatukset ovat kokeneet tappion Metternichin pyhän allianssin myötä.

Mutta Hans on kirjallisuuden kääntäjä ja ajatusmaailmaltaan liberaali, kumouksellinen ja valistuksen perinteen jatkaja, vaikka romaanissa on mukana romantiikankin ajatusmaailmaa, mihin jo häilyvä ulkomaailma ja pimentojen kätköt viittaavat.

Hans saa kutsun salonkiin, jossa puhutaan ajan virtauksista. Salonkia pitää nuori Sophie, jonka kanssa löytyy yhteinen sävel vanhoillisia vastaan, vaikka nuori nainen on jo sosiaalisista syistä kihlautunut.

Vuosisadan matkustaja ottaa tehtäväkseen jatkaa romantiikan ajan romaania Lucinde, jossa Friedrich Schlegel kuvaa paheksuntaa herättänyttä eroottista suhdetta miehen ja naisen välillä, mutta vastustaa myös hyötyajattelua tekemällä päähenkilöstään lonkkaa vetävän pohdiskelijan.

Schlegel pyrki romantiikan ihanteiden mukaiseen ”systemaattisen kaaokseen”, kirjoitukseen, jota olisi vaikea luokitella. Syntyi juoneton romaani, ja vaikka Neuman selvästi tuntee omakseen vapaan yhdistelyn, siihen onneksi kuuluvat perinteinen juoni ja henkilökuvat, toisin kuin Schlegelillä.

Salongin ulkopuolellakin eletään värikästä elämää, Hans nimittäin tapaa ensi töikseen luolassa asuvan posetiivarin, jolla on työläistuttuja. Niinpä saadaan myös kuvaus tekstiilitehtaan lakosta.

Ja pappi pitää kirjaa seurakuntalaisista. Professori on jäykkä viisas, juutalainen vaitonainen oppien yhdistelijä.

Neuman tahtoo selvästikin panoroida koko yhteiskunnan ehkä kurjalistoa lukuun ottamatta. Kaikkitietävän kertojan käyttö vain tuntuu väliin väkinaisen vanhanaikaiselta.

Kun salongissa puhutaan Euroopasta, espanjalainen vieras toteaa, että Euroopan kohtalosta päättää muutama kymmenen lihavaa miestä. Kun puhutaan kirjoista, Hans on sitä mieltä, ”ettei menneisyyden pitäisi olla ajanvietettä vaan laboratorio jossa analysoidaan nykyisyyttä”.

Hans lausuu tässä ilmiselvästi julki Neumanin ajatuksia. Vuosisadan matkustaja on nuoren tekijän loihtima hämmästyttävä laboratorio anakronismeineen ja esiin kääntyvine saloineen.

Hieman jähmeästi sen ainekset alkavat sekoittua, mutta lopuksi voi vain vaikuttua tavasta, jolla sen käsittelemät vallan ja vapauden teemat toistuvat yhä omassa ajassamme.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat