Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Arjen kurimus ei helpota Saksan kuuluisimman teininistin muistelmien jatko-osassa

Hatara muistelmateos kertoo, mitä Christiane F:lle tapahtui sen jälkeen, kun elokuvaksikin tehty Huumeasema Zoo ilmestyi Saksassa vuonna 1978.

Kulttuuri
 
Christiane F. sellaisena kuin useimmat hänet muistavat.
Christiane F. sellaisena kuin useimmat hänet muistavat.

Elämäkerta Christiane V.Felscherinow ja Sonja Vukovic: Christiane F. – Minun toinen elämäni (Christiane F., Mein zweites Leben). Suom. Anneli Vilkko-Riihelä. Sammakko. 292 s.

Synkälle huumeasema Zoolle 1970-luvulla päätynyt Saksan kuuluisin teininisti Christiane F. on täällä taas. Viime syksynä suomeksikin saadussa elämäkerrassa Christiane F. – Minun toinen elämäni 13-vuotiaana heroiinin vetämisen tosissaan aloittanut Christiane V. Felscherinow kertoo, mitä hänelle tapahtui sen jälkeen, kun elokuvaksikin tehty, yli viisi miljoonaa kappaletta myynyt muistelmateos Huumeasema Zoo ilmestyi Saksassa vuonna 1978.

Christiane F. - Minun toinen elämäni

Kirjoittaja: Christiane Felscherinow, Sonja Vukovic

Julkaisija: Sammakko

Laji: Elämäkerta

Alkuperäinen nimi: Christiane F., Mein zweites Leben

Vuosi: 2015

Suomentaja: Anneli Vilkko-Riihelä

Sivumäärä: 292

Uli Edelin ohjaama elokuva Christiane F. – Tyttö metroasemalta tuli ensi-iltaan vuonna 1981. Siinä näytteli cameo-roolissa mm. David Bowie, joka vastasi myös osin elokuvan ääniraidasta.

Maineensa vangiksi jääneen Christiane F:n muistelmien jatko-osa ei päästä lukijaa sen helpommalla kuin avausosakaan. Kurimus ei suinkaan helpota vaan päinvastoin. Heroiini on Christiane F:n toinen iho.

Muistelmien jatko-osa tarjoaa lohduttomia, ahdistavia ja kolkkoja välähdyksiä narkomaanin kovasta arjesta, jonka kuumeista kulkua rytmittävät retkahdukset, korvaushoito, repaleiset ihmissuhteet, näköalattomuus ja linnareissut. Lopullisen hajoamisen estää vain kaman antama hauras suojakilpi.

Kirjan suurin yllätys on se, että Christiane F. pääsee kurkistamaan myös 1980- ja 1990-lukujen taidemaailmaan. Hänet on helppo kuvitella nousevan punk-skenen papittareksi Saksassa. Yhtä helppoa on nähdä hänet muistelmien ensimmäisestä osasta tehdyn elokuvan tuottajan Bernd Eichingerin kanssa lentokoneessa – keskustelu on kuin neliön ympyröintiä, tuottaja on vetänyt nokan täyteen kokaiinia, Christiane F. heroiinia.

Sen sijaan olisin halunnut olla kärpäsenä katossa, kun Christiane F. istui pöydän ääressä Diogenes-kustantamon omistajien Anna ja Daniel Keelin juhlissa Zürichissä. Illallisvieraisiin kuuluivat mm. Friedrich Dürrenmatt, Patricia Highsmith ja Patrick Süskind. ”Pidin Dürrenmattista paljon, vaikka hänen kirjoistaan en välitä”, Christiane F. paljastaa.

Oman varjonsa tuo se, että Christiane F. ei ole rivinisti, koska lehdistö ja televisio seuraavat tarkasti hänen tekemisiään ja tekemättä jättämisiään. Hän on maineensa vanki. Suurin tragedia on kuitenkin oman lapsen huostaanotto.

Ehkä suurin hämmästyksen aihe on se, että toukokuussa 54 vuotta täyttävä Christiane F. on yhä edelleen elossa, eikä kohunistin mielikään ole mennyt lopullisesti mutkalle. Se ei kirjaa kuitenkaan pelasta. Hatarasti kokoon parsittu Christiane F. – Minun toinen elämäni ei ole mikään mestariteos. Se on lähinnä varjoisa epikriisi.

Jos haluaa kunnon sävärit, on mahdollista myös palata Christiane F:n karun tarinan alkuun. Viime syksynä Sammakko julkaisi Huumeasema Zoo:n Anneli Vilkko-Riihelän uutena suomennoksena.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat