Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kotiinpaluun tapahtumat arvaa monta sivua etukäteen

Nyt Sadie Jonesilta suomennettiin debyyttiromaani, joka on pienoinen pettymys läpimurtoromaanin jälkeen.

Kulttuuri
 
Mark Earthy
Sadie Jones kotinsa puutarhassa Lontoossa viime maaliskuussa. Koiran nimi on Brioche.
Sadie Jones kotinsa puutarhassa Lontoossa viime maaliskuussa. Koiran nimi on Brioche. Kuva: Mark Earthy

Romaani Sadie Jones: Kotiinpaluu (The Outcast). Suom. Marianna Kurtto. Otava. 355 s.

Sadie Jonesin viime vuonna suomeksi ilmestynyt neljäs romaani, Lontoon teatterimaailmaan sijoittuva Ehkä rakkaus oli totta on ollut menestys paitsi Britanniassa, myös Suomessa. Siitä innostuneena Otava on julkaissut myös Jonesin debyyttiromaanin Kotiinpaluu.

Kotiinpaluu

Kirjoittaja: Sadie Jones

Julkaisija: Otava

Laji: Kaunokirjat, käännösromaanit

Alkuperäinen nimi: The Outcast

Vuosi: 2016

Suomentaja: Marianna Kurtto

Sivumäärä: 355

Ensin varoituksen sana edelliseen kirjaan ihastuneille: Kotiinpaluussa ei olla romanttisten sotkujen äärellä, vaan rikoksen ja rangaistuksen.

Romaanin alussa vuosi on 1957, ja 19-vuotias Lewis Aldridge on juuri päässyt vankilasta. Sitten hypätään 12 vuotta taaksepäin ja selvitetään, miten hyvän perheen poika päätyi vankilaan – ja miten naapurusto järkkyy, kun hän palaa tuomionsa istuneena kotiin.

Suomenkielisen painoksen kanteen on nostettu aikakauslehtisitaatti: ”Jos pidit Ian McEwanin Sovituksesta, rakastut tähän.”

Sovituksen ja Kotiinpaluun välillä on toki yhtäläisyyksiä, kuten sovituksen teema, ylemmän keskiluokan kuvaus sekä Surreyn paahteiset kesäpäivät. Jones kirjoittaa McEwania vähäeleisemmin ja niukemmin.

Silti vertailu tuntuu epäreilulta: jos oikein piti Sovituksesta, saattaa Kotiinpaluu olla pettymys. Kotiinpaluun rasite ovat kliseiset ja yksiulotteiset henkilöhahmot: äitinsä menettänyt ongelmalapsi, etäinen isä, hyväksyntää hakeva äitipuoli, naapurin naistenhakkaaja-pohatta ja hänen tyttärensä, joista toinen on viekoitteleva hupakko, toinen oikeamielinen poikatyttö.

Tällä henkilögallerialla tapahtumat arvaa monta sivua etukäteen. Iso osa Kotiinpaluun voimaa onkin pahaenteisyys: lukija tietää Lewisin sortuvan taas kohta kauheuksiin.

Romaani jakanee lukijat kahtia. Toiset kaipaisivat enemmän mielikuvitusta, nokkeluutta ja huumoria, jotka tasapainottavat traagisia elementtejä Sovituksessa. Toiset nauttivat retroretkestä britti-idyllin varjopuoliin, kärvistelevät Jonesin kääntäessä veistä haavassa ja kokevat loppuratkaisun katarsiksen voimakkaasti.

Riippuu siitä, mikä on lukijan teekupponen, kuten britit sanovat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat