Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Joni Mitchellistä, ilman turhaa editointia

Tietokirja kanadalaisesta muusikko-runoilijasta olisi hyötynyt kokoavasta esipuheesta

Kulttuuri
 
Joni Mitchell. – Teoksen kuvitusta.
Joni Mitchell. – Teoksen kuvitusta.

Tietokirja Malka Marom: Joni Mitchell omin sanoin. Lauluntekijän elämä (Joni Mitchell – In Her Own Words). Suom. Sini Linteri. 304 s. Nemo.

Monille ikäisilleni naisille kanadalainen Joni Mitchell (s. 1943) on ollut todella merkittävä, esikuvallinen naistaiteilija, sekä muusikko että runoilija.

Herkässä ja tiedostavassa 1980-luvun nuoruudessa hänen albuminsa Bluesta (1971) Hejiraan (1976) muovasivat tajuntaa samalla tavoin kuin Sylvia Plath ja Simone de Beauvoir.

Ilmeisesti nuorempaakin yleisöä yhä riittää, koska Nemo on suomennuttanut teoksen, jossa Mitchell kertoo elämästään ja tuotannostaan ystävälleen, toimittaja ja muusikko Malka Maromille. Pitkiä haastatteluita on kaikkiaan kolme, vuosilta 1973, 1979 ja 2012.

Toki Mitchell puhuu persoonallisesti paitsi musiikista ja muusikoista myös toisesta merkittävästä taiteenalastaan kuvataiteesta. Häntä vaivaava mystinen Morgellonin tautikin mainitaan. Tekstiä lomittaa läpi teoksen Mitchellin lyriikka.

Suomen kontekstissa tämä ei kuitenkaan riitä. Kanadassa Mitchell ja Marom voivat olla kyllin tuttuja, mutta meille teksti välittyy sarjana huonosti editoituja haastattelunauhoja.

Kokoava esipuhe olisi ollut komeassa kirjassa ehdottomasti tarpeen. Kun Marom lisäksi tunkee itseään häiritsevästi esiin eikä suomennoskaan vakuuta, Mitchelliin kannattaa edelleenkin syventyä musiikin kautta.

Malka Marom ja Joni Mitchell 1973. – Teoksen kuvitusta.
Malka Marom ja Joni Mitchell 1973. – Teoksen kuvitusta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat