Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hannu Salaman tutun ärhentelyn alustana ovat vaihteeksi runot

Hyvästi, kirvesvarsi! -kokoelma ei jäsenny oivalluksia tarjoavaksi kokonaisuudeksi

Kulttuuri
 
Jenna Lehtonen
Hannu Salamaa ei ole koskaan voinut syyttää perinteisestä lyyrisyydestä, eikä niin tarvitse tehdä uuden runokokoelmankaan kohdalla.
Hannu Salamaa ei ole koskaan voinut syyttää perinteisestä lyyrisyydestä, eikä niin tarvitse tehdä uuden runokokoelmankaan kohdalla. Kuva: Jenna Lehtonen

Runokokoelma Hannu Salama: Hyvästi, kirvesvarsi! Otava. 62 s.

Varsin kunnioitettavaa, että tämän vuoden lokakuussa jo 80 vuotta täyttävä Hannu Salama jaksaa takoa järkeä tämän katajaisen kansan umpiluiseen kalloon. Vakaumuksen syvällä rintaäänellä hän yrittää ohjata kohti kansallista katastrofia kiitävää Suomen Nato-vetoista EU-junaa oikeille raiteille. Tutun ärhentelyn alustana ovat vaihteeksi runot.

Hyvästi, kirvesvarsi!

Kirjoittaja: Hannu Salama

Julkaisija: Otava

Laji: runous

Vuosi: 2016

Sivumäärä: 62

Tässä kaupallisen maailman loimilankoihin kutoutuvassa runojen maailmassa kaikki oma on menetetty, osin kielikin. Jäljellä ovat vain kansallinen kuvasto, luonto ja muistot.

Kummallista menoa. ”Mutta minun kansani ei ymmärrä”, toteaa runon minä sapekkaasti Hyvästi, kirvesvarsi! -kokoelman viimeisen runon lopuksi.

Kokoelman nimi viitannee Yrjö Jylhän Taipaleenjoella syntyneeseen talvisotarunoon Hyvästi, Kirvesmäki (1941), jonka lausuja Veikko Sinisalo toi yleisempään tietoisuuteen vuonna 1964.

Maallistuneen maailman esirukoilijana esiintyvää Salamaa ei ole koskaan voinut syyttää perinteisestä lyyrisyydestä. Ei tälläkään kertaa.

Hyvästi, kirvesvarsi! on tarkoituksellisen seka-aineksinen risteysasema ylhäiselle ja alhaiselle – ja kaikelle siltä välin. Ratkaisussa on paljon hyvääkin, sillä juuri ajan, paikan, ilmaisun ja naamioiden vaihtelu luo pohjan huumorille, joka pelastaa kokoelmasta sen, mikä pelastettavissa on.

Silloin kun Hannu Salama malttaa antaa verenpaineen laskea edes hetkeksi, syntyy aivan kelvollista jälkeä: ”Kun Herra antoi ilmaisen tuulensa/ käydä heidän ylitseen/ hänen palvelijansa panivat verolle/ myös tuulimyllyjen kitinän.”

Kuinka totta.

Hyvästi, kirvesvarsi! ei kuitenkaan jäsenny oivalluksia tarjoavaksi kokonaisuudeksi, koska kokoelma sisältää liikaa demagogista huutoa ja meuhkaamista. Rahan valta, ahneus, amerikasaatio, mytologisoitu Suomi-kuva ja historian traumat ovat nekin tuttuja teemoja kolmasti kirjallisuuden valtionpalkinnon saaneen kirjailijan myöhäistuotannosta.

Hannu Salama osoittaa vääräksi vanhan väittämän, jonka mukaan salama ei iske koskaan kahdesti samaan paikkaan. Totuus on kokolailla erilainen.

Hannu Salama iskee aina samaan paikkaan. Palleaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat