Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Cormac McCarthyn läpimurtotrilogian päätösromaani on loistavaa taidetta – ”Siinä se on, vihdoinkin”

Yhdysvaltalaisen McCarthyn Tasangon kaupungit nivoo väkevän ja verisen Rajatrilogian teemat yhteen.

Kulttuuri
 
Corbis
Yhdysvaltalainen Cormac McCarthy on kirjoittanut myös näytelmiä ja käsikirjoituksia. Kuvassa McCarthy vuonna 2010.
Yhdysvaltalainen Cormac McCarthy on kirjoittanut myös näytelmiä ja käsikirjoituksia. Kuvassa McCarthy vuonna 2010. Kuva: Corbis

Romaani Cormac McCarthy: Tasangon kaupungit – Rajatrilogia III (Cities of the Plain). Suom. Kaijamari Sivill. WSOY. 350 s.

Siinä se on, vihdoinkin. Ilmielävänä ja suomeksi: Cormac McCarthyn jo kulttimaineeseen nousseen rajatrilogian päätösosa Tasangon kaupungit. Se päättää komeasti suomennosurakan, joka kesti loppujen lopuksi kaksikymmentä vuotta. Pitkäksi venähtänyt hanke alkoi kaiken lisäksi trilogian keskimmäisestä osasta Matka toiseen maailmaan eikä avausosasta Kaikki kauniit hevoset, jonka suomenkielinen laitos ilmestyi toissa vuonna.

Tasangon kaupungit - Rajatrilogia III

Kirjoittaja: Cormac McCarthy

Julkaisija: WSOY

Laji: romaani

Alkuperäinen nimi: Ccities of the Plain

Vuosi: 2015

Sivumäärä: 350 s.

Kymmenen vuotta sitten kaunokirjallisuuden Pulitzer-palkinnon saaneelta Cormac McCarthylta meni kuutisen vuotta rajatrilogian kirjoittamiseen. Trilogian ensimmäinen osa Kaikki kauniit hevoset julkaistiin 17. päivänä toukokuuta 1992, trilogian viimeinen osa Tasangon kaupungit taas ilmestyi Yhdysvalloissa 12. päivänä toukokuuta 1998.

Juuri Kaikki kauniit hevoset toi nykyään 82-vuotiaalle Cormac McCarthylle arvostetun National Book Award -palkinnon ja Yhdysvaltojen kriitikkokillan palkinnon vuonna 1992.

Samoin rajatrilogia merkitsi myös näytelmäkirjailijana tunnetun Cormac McCarthyn lopullista murtautumista laajempien piirien kirjailijaksi. Kirjailijoiden kirjailijasta tuli niin ikään lukijoiden kirjailija.

Jylhän ja ankaran trilogian päätösosana Tasangon kaupungit toimii eräänalaisena välttämättömänä synteesinä, joka nivoo yhteen aiempien osien teemat, ihmiskohtalot ja elämänehtojen muutokset Meksikon ja Yhdysvaltojen rajan pinnassa, vaikka kaikki kolme romaania ovatkin luonnollisesti luettavissa myös itsenäisinä teoksina.

Toisen maailmansodan jälkeisiin vuosiin sijoittuva Kaikki kauniit hevoset kuvaa kotitilansa menettäneen 16-vuotiaan John Grady Colen risteilevää matkaa ratsain Lounais-Yhdysvaltojen ja Pohjois-Meksikon karussa maastossa. Trilogian toisessa osassa Matka toiseen maailmaan miljöö on sama, mutta päähenkilö on vaihtunut 16-vuotiaaksi Billy Parhamiksi, joka tekee hevosen selässä oman quijotiaanisen matkansa Huckleberry Finnin hengessä kymmenen vuotta aiemmin kuin John Grady Cole.

Trilogian päätösosa Tasangon kaupungit rajaseutua koluavat hevosmiehet John Grady Cole ja Billy Parham vihdoin kohtaavat toisensa syksyllä 1952 Mac McGovernin karjatilalla El Pasosta pohjoiseen sijaitsevassa Alamogordossa New Mexicossa. Tulevaisuutta varjostaa se, että Yhdysvaltain armeija suunnittelee lunastavansa karjatilan maat omaan käyttöönsä. Villin lännen laina-aika on umpeutumassa.

Toinen maailmansota näyttäytyykin trilogiassa ja erityisesti sen päätösosassa sellaisena saranakohtana, jonka jäljiltä mikään ei ole enää entisellään. Kun kaksikko ratsastaa iltahämärässä takaisin karjatilalle, Billy tokaisee, että ”eikä tämä maa oo enää sama. Ei mikään siinä oo. Sota muutti kaiken. Ihmiset eivät taho tajuta sitä vielä”.

John Grady utelee, miten sota muutti kaiken. ”Se vaan muutti. Ei oo samanlaista enää. Ei oo eikä tuu”, Billy vastaa. Selän takana häämöttää tuulenpieksemä maisema kivikkoineen ja kitukasvuisine, tallaantuneine grammaheinikkoineen.

Tässä mielessä Tasangon kaupungit hamuaa villin lännen kadonnutta aikaa ja tekee kunniaa Marcel Proustille.

Juonellisesti Tasangon kaupungit on vähäeleinen, kohteensa oloinen. John Grady Cole rakastuu Meksikossa ilotyttöön, jonka haluaa aviovaimokseen. Hän kunnostaa hylätyn talon karjatilalta tulevaksi kodiksi ja alkaa suunnitella epilepsiaa sairastavan nuoren tytön salakuljettamista rajan ylitse. Billy Parham pitää hanketta rakastuneen houreena. Ehkä rasittavaltakin tuntuva naiskuva juontaa juurensa siitä, että hevosmiesten käsitys naisista on romanttinen, koska he eivät tunne naisia.

Cormac McCarthyn voima ei piilekään juonessa vaan hänen kyvyssään kuvata miljöötä ja rakentaa samanlaista mestarillisesti rytmitystä ja hiljaisuutta hyödyntävää dialogia kuin Samuel Beckett. Samoin löyhään pääjuoneen niveltyvät elämän raadollisuutta kuvaavat sisäistarinat tuovat ankaraan proosaan syvyyttä ja sävyjä, huumoriakin. Cormac McCarthyn lähes myyttinen aikakäsitys ei sekään noudata perinteisen juonen temporaalista kaavaa.

Kirjailija karttaa syy- ja seuraussuhteeseen usein johtavia tarkkoja ajanmääreitä. Aika on pikemminkin silmien edessä siintävä horisontti kuin jokin mittayksikkö.

Tasangon kaupungit soi paikoin vahvan vanhatestamentillisesti. Romaanin nimi viittaakin Sodoman ja Gomorran hävitykseen Ensimmäisen Mooseksen kirjan 19. luvussa, jossa ihmisten pahuuteen vihastunut Jumala hävittää kaikki tasangon kaupungit: ”Herra antoi sataa taivaasta tulta ja tulikiveä Sodoman ja Gomorran päälle. Hän tuhosi nämä kaupungit ja koko tasangon sekä kaupunkien kaikki asukkaat ja maan kasvitkin.”

Tässä on viittaus myös Marcel Proustiin.

Raa’an runollinen Tasangon kaupungit osoittaa, miten Zane Greyn luoma villin lännen kuvasto taipuu myös loistavaksi taiteeksi. Cormac McCarthy osaa yhdistää Yhdysvaltojen syvän etelän gotiikan ja apokalyptisen post-westernin epäsovinnaiseksi kehityskertomukseksi, jossa ihminen käy jatkuvaa vuoropuhelua luonnon kanssa.

”Hyvällä hevosella on oikeamielinen sydän. Oon nähny”, John Grady Cole toteaa. Se ei päde ihmiseen.

Vaikka Cormac McCarthy on väärentämättömästi omanlaisensa, hänestä on moneksi. Hän on Sergio Leone William Faulknerin kaavussa. Loistavana pukijana on toiminut suomentaja Kaijamari Sivill.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat