Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Salaiset kansiot -tähden esikoisromaanissa puhuva lehmä ihmettelee maailmanmenoa

David Duchovny kirjoitti humoristisen esikoisromaanin, jossa kritisoidaan eläinten tehotuotantoa.

Kulttuuri
 
Tim Palen
Näyttelijä David Duchovy on kirjoittanut hyvän esikoisromaanin.
Näyttelijä David Duchovy on kirjoittanut hyvän esikoisromaanin. Kuva: Tim Palen

Romaani David Duchovny: Pyhä lehmä (Holy Cow). Suom. Ilkka Salmenpohja. Like. 207 s.

Julkisuuden henkilöiden nimillä myytävät romaanit ovat lähtökohtaisesti epäilyttäviä. Ne ratsastavat usein vain tekijän maineella, ei teoksen omilla ansioilla.

Pyhä lehmä

Kirjoittaja: David Duchovny

Julkaisija: Like

Laji: Romaani

Alkuperäinen nimi: Holy Cow

Vuosi: 2016

Suomentaja: Ilkka Salmenpohja

Sivumäärä: 207

Tähän suhteutettuna Californication ja Salaiset kansiot -televisiosarjoista tutun David Duchovnyn esikoisromaani Pyhä lehmä on kelpo tapaus. Se on viihdyttävä pihvinviipale, ilkikurinen tarinaviritelmä, jossa kyytiä saavat niin television palvonta, eläinten tehotuotanto kuin maailmanpolitiikkakin.

Elsie, tuiki tavallinen lehmä, nauttii elämästään maatilalla New Yorkin osavaltiossa. Päivät kuluvat syöden, märehtien ja juoruillen.

Idylli romahtaa, kun Elsie näkee sattumalta, mitä ihmiset talossaan puuhaavat. Koko perhe istuu vaitonaisena olohuoneessa ja tuijottaa tyhjin silmin nurkassa välkehtivää jumallaatikkoa. Televisiossa pyörii lihateollisuuden karua todellisuutta käsittelevä ohjelma.

Elsie tajuaa, että hänen elämänsä on ollut silkkaa valhetta. Häntä odottaa verinen kuolema ja päätyminen ihmisten ruoaksi. Järkytys on valtava, eikä lehmä kykene ymmärtämään, kuinka eläimiä voidaan kohdella näin julmasti.

Välttääkseen kohtalonsa Elsie ryhtyy suunnittelemaan pakoa. Lehmän tavoitteena siintää luvattu maa, jossa eläimilläkin on arvonsa. Mukaan pyhiinvaellusmatkalle tarttuvat juutalaisuuttaan korostava Salom-possu sekä kiitospäivää kammoava anorektikkokalkkuna Tom.

Sitten ei tarvitse kuin opetella kävelemään kahdella jalalla ja löytää tie lähimmälle lentokentälle.

Pyhä lehmä on aikuisten faabeli, jossa Elsie hämmästelee ihmisten järjettömyyksiä ja korostaa, että eläimetkin ansaitsevan arvokkaan elämän. Opetusten vastapainoksi on tarjolla kepeästi kirjoitettua, absurdia tarinankuljetusta ja hullunkurisia kohtaamisia.

Kerronnan itsetietoisuutta korostavat kohtaukset, joissa Elsie referoi keskustelujaan kustannustoimittajansa kanssa. Kustantajan edustaja on kovin huolissaan kirjan teemoista ja toivoo, ettei lehmä vieroittaisi ihmislukijakuntaa kyseenalaisilla näkemyksillään.

Lisäksi kantaaottavaa teosta on hänen mukaansa hankala myydä Hollywoodin filmintekijöille, mikä tekee ison loven kirjan tuottoihin.

Sen verran Elsie kuuntelee kustannustoimittajaansa, että pippuroi tekstinsä lukuisilla populaarikulttuuriviittauksilla sekä purkaa osan kohtauksista elokuvakäsikirjoituksen muotoon.

Mitenkään täydellinen romaani Pyhä lehmä ei ole. Duchovny menee kerronnassaan usein helpoimman kautta, joten tarinassa on paljon tyhjäkäyntiä. Lisäksi hän huiskii kritiikkiä sinne tänne, aiheisiin sen kummemmin syventymättä.

Teos kuitenkin pureutuu näppärästi tuotantoeläinten asemaan – ja ratkaisee siinä sivussa pitkään jatkuneen Lähi-idän kriisin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat