Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kristiina Wallinin uudet runot surevat surun pehmeäksi

Isän kuolema ja mökin tavaroiden läpikäyminen nostavat esiin muistoja.

Kulttuuri
 
Mervi Kantokorpi

Runot Kristiina Wallin: Valon paino. Tammi. 85 s.

Lapsen havainnon ja elämyksen ensimmäisyys on kulkenut Kristiina Wallinin (s. 1971) runojen kaikupohjana esikoisesta lähtien. Etenkin nuoren tytön ruumiin kokemus ja kieleen syntyminen ovat saaneet taustakseen sadunomaisen, usein surrealistiseksi etäännytetyn runomaiseman.

Karoliina Ek
Kristiina Wallin
Kristiina Wallin

Viidennessä runoteoksessaan Valon paino runoilija raaputtaa esiin muistin kerrostumista tarinoita, kuvia ja kirjeen muotoisia viestejä. Hän tullut elämän välitilaan, ei enää lapsi muttei vainajakaan:

”Eteisessä lojuu kumisaappaita. Minun saappaitani lukuun ottamatta ne kuuluvat kuolleille. Olen se, joka jäi viimeiseksi: pojantytär, veljentytär, tytär.”

Isän kuolema ja mökin tavaroiden läpikäyminen nostavat esiin muistot paikassa, jossa ”olen lapsi enemmän kuin muualla”.

Lapsuuden tilat palauttavat ajatukset himmentymättömään kestokuvaan, tämän tunnistaa jokainen entinen lapsi. Ehkä se on taantumista ja muistamista yhtä aikaa. Wallinin runoissa se on myös ankaran surun läpi kulkemista.

Wallin kirjoittaa sensitiivisesti surutyöstä, joka on vaeltelua ”muistamisen ja unohtamisen rajapinnalla.” Teos tutkii ”surun ja sen hälvenemisen matematiikkaa” hyvinkin tarinallisesti, vaikka runoilmaisu hajauttaakin merkityksiä tietoisesti.

Valon paino on temaattisessa kiinteydessään runoelman kaltainen, mutta typografinen muuntelu nostaa esiin muistin sirpaleet kuin eri rekistereiden materiaalina. Syntyy tekstien kollaasi, joka vastaa surevan ihmismielen hallittua kaaosta.

Lopuksi kriittinen huomio: Valon paino on ilmaisuvoimaista, luontevaa runokieltä eikä se kaipaa Wallinin suosimia lukuisia uusyhdyssanoja koristeekseen: maauumenhiljaisuus, äänisykähtely ja valtamerensuuri joutaisivat pois.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat