Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valokuvaus hölmistyy vauhdilla, kirjoittaa esseisti Antti Nylén

Taidon arvostus on huvennut, koska itse tehty on usein ”riittävän hyvä”

Kulttuuri
 
Antti Nylén
Mobiililaitteiden yleistyminen näkyy paavin vaihtumisen aikaan otetuissa kuvissa. Ylhäällä Luca Brunon AP:lle ottama kuva ja alhaalla Michael Sohnin kuva. – Kirjan kuvitusta.
Mobiililaitteiden yleistyminen näkyy paavin vaihtumisen aikaan otetuissa kuvissa. Ylhäällä Luca Brunon AP:lle ottama kuva ja alhaalla Michael Sohnin kuva. – Kirjan kuvitusta.

Valokuvaus Merja Salo: Jokapaikan valokuva. Suomalaisen valokuvauksen digitalisoituminen 1992–2015. Aalto ARTS Books / Musta Taide. 375 s.

Kemiallisen valokuvauksen historia alkoi vuonna 1839 ja jatkui, kunnes pikselit ja sähkö 150 vuotta myöhemmin syrjäyttivät hopean ja myrkyt.

Se tapahtui nopeasti ja kivuliaasti. Puhutaan ”disruptiivisesta innovaatiosta”.

Bisnestutkija Clayton Christensenin 1990-luvulla käyttöön ottama käsite tarkoittaa keksintöä, josta tulee jollakin alalla uusi normi. Se sotkee käytännöt ja suistaa osan toimijoista perikatoon, mutta synnyttää uutta liikehdintää toisaalla. Nämä tapahtumat ovat valokuvauksessa yhä kesken.

Parhaillaan tapahtuu erityisesti videon ympärillä. Valokuvia katsellaan nykyään laitteilla, jotka yhtä hyvin pystyisivät pyörittämään videokuvaa. Miksi enää kuvata pelkkiä still-kuvia?

Pekka Potka: Radiolinjan mainoskuva (2001). Yhtiö käytti mainonnassaan digitaalisia yhdistelmäkuvia.
Pekka Potka: Radiolinjan mainoskuva (2001). Yhtiö käytti mainonnassaan digitaalisia yhdistelmäkuvia.

Toinen ajankohtainen kysymys on algoritmien osuus kuvan synnyssä. Kuka on koodannut ottamani valokuvan?

Tapahtunutta tulkittaessa disruption käsite on vaihtoehto sekä täyskäännökselle että jatkumolle.

Professori Merja Salon haastatteluaineistoon perustuva tutkimus Jokapaikan valokuva seuraa alan käänteitä Suomessa 1990-luvun alusta nykyhetkeen neljällä valokuvauksen alueella: lehtityössä, studiokuvauksessa, valokuvataiteessa ja kameraharrastuksessa.

Tapahtumat ovat dramaattisia ja kerronta vetää. Laitteiden teknisiä piirteitä käsitellään maltillisesti. Itse olisin sitä puolta jaksanut enemmänkin.

Teos on välttämätön jokaiselle valokuvan lähihistoriasta kiinnostuneelle.

Aikarajauksensa 1992–2015 Salo perustelee sillä, että edellinen laaja suomalaisen valokuvauksen historiateos julkaistiin digitalisoitumisen aattona vuonna 1992.

Tosiasiassa kolmen toimittajan kokoama Valokuvan taide on varsin toisenlainen kirja. Se oli ilmestyessään yhä kytkeytynyt keskusteluun valokuvan taidestatuksesta, ja pääosassa siinä olivat huolellisesti reprotut kuvat. Salo nostaa päärooliin tekniikan ja sen aiheuttaman hämmennyksen.

Painotus on perusteltu. Kamera ei ole mikä tahansa työkalu. Sillä on kuvanteossa aktiivinen rooli.

Sandra Kantanen: Untitled (Sakura3), 2010. Digitaalisen työstön jäljet näkyvät kuvassa.
Sandra Kantanen: Untitled (Sakura3), 2010. Digitaalisen työstön jäljet näkyvät kuvassa.

Lehti- ja studiokuvaus läpidigitalisoituivat ensimmäisinä, koska ajan ja rahan säästö olivat niin ilmiselviä etuja. Salon käyttämin termein siirryttiin ”arvoketjussa ylöspäin”. Toisaalta kuvien manipulointia koskeva keskustelu digiajan alussa uhkasi jopa kuvajournalismin luotettavuutta, ja lehtikuvan hinta putosi olemattomiin.

Studiot taas menettivät tuotekuvausasiakkaansa, kun valmistajat rupesivat kuvaamaan itse. Myös muotokuvien kuvauttaminen ammattilaisilla on vähentynyt. Jopa presidenttimme virallinen muotokuva on aiempiin verrattuna amatöörimäinen.

Taidon arvostus on huvennut, koska itse tehty on usein ”riittävän hyvä”. Juuri tämän laatukriteerin täytyttyä disruptiiviset vaikutukset yleensä alkavat.

Suomalainen valokuvataide sitä vastoin on menestynyt digiaikana täysin perinteisin keinoin, ilman häiriöitä. Salo ei oikein löydä merkkiä siitäkään, että alkuvaiheen kokeilut olisi tukahdutettu. Ilmeisesti digikamera ei vain tarjoa valokuvataiteilijalle mitään uutta.

Hannu Hautala käytti digitaalisia apukeinoja, jotta Täydenkuun kuukkeli (postikortti, 1985) vastaisi tarkasti luonnossa koettua tilannetta.
Hannu Hautala käytti digitaalisia apukeinoja, jotta Täydenkuun kuukkeli (postikortti, 1985) vastaisi tarkasti luonnossa koettua tilannetta.

Kuluttajan näkökulmasta digikuvaus löi läpi noin kymmenen vuotta sitten. Pian sen jälkeen digipokkareiden myynti kuitenkin romahti: kamera siirtyi kännykkään. Varsinaisesti vasta mobiilinetti ja sosiaalinen media mullistivat laajemman valokuvauskulttuurin ja kuihduttivat satavuotiaan Kodak-konseptin (”paina nappia, me teemme loput”).

Valokuva ei enää ”ikuista” mitään. Se on digitaalinen muistiinpano. Se kuvittaa ohikiitävää hetkeä.

Kuitenkin juuri valokuvausharrastus on juuri nyt monimuotoisempaa kuin koskaan.

Toisin kuin Salo antaa ymmärtää, vanhat alan yritykset eivät ole kadonneet maan päältä eikä digi ole ”korvannut” filmiä, joka tosiasiassa elää renessanssiaan. Äskettäin Kodak julkisti uuden kaitafilmikonseptinsa. Filmikuvaus on yksi digitalisaation luomista uusista ilmiöistä.

Samalla digilaitteet ovat vuosi vuodelta ihmeellisempiä. Kamera ei ole enää yksiselitteinen käsite.

Voisi päätellä, että disruption aika on vasta alkamassa. Mutta kuinka käy itse valokuvan?

Salo päättää tutkimuksensa siteeraamalla Roland Barthesin Valoisaa huonetta – johon pitää kai aina viitata, kun valokuvasta kirjoitetaan. Barthes pelkäsi, että valokuva menettää ”hulluutensa” ja muuttuu koristeeksi, jonka äärellä kukaan ei enää haltioidu.

Juuri niin näyttäisikin tapahtuneen. Valokuva on kärsinyt inflaation.

Toisaalta valinta on aina meidän, jotka kuvia käytämme. Jos tahdomme valokuvan yhä koskettavan meitä, meidän on annettava sen vaivata päätämme.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat