Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pekka Sauri tunnustaa voimattomuutensa mietelmissään ja muisteluissaan

Kulttuuri
 
Jukka Koskelainen
Sirpa Räihä
Kuva: Sirpa Räihä

Mietelmät Pekka Sauri: Ratkaisemattomien kysymysten kirja. Kosmos. 160 s.

Apulaiskaupunginjohtaja ja vihreiden veteraani Pekka Sauri julkaisee esikoisromaanin jälkeen mietelmiä ja lyhyitä muisteluksia.

Ratkaisemattomien kysymysten kirjassa todetaan, että teksti on runoutta, jos se sellaiseksi luokitellaan. Aivan, kaikki on suhteellista. Saurin kirjakin sisältää terävien pohdintojen lisäksi kankeahkosti, ei runollisesti, muotoiltuja hajamietteitä ja pari kyseenalaista heittoa.

Sauri liikkuu antiikin stoalaisten vanavedessä, vaikka sijoittaakin pohdinnat nykyiseen hullunmyllyyn. ”Kärsimystä lievittävät säännölliset ateriat, viihde ja nauru, joka voi olla hirtehistäkin.”

Perimmäinen totuuskin paljastetaan: ”Se häikäisevä oivallus, että maailma on niin kuin ihmisten kesken sovitaan”, mutta sekään ei tuo maailmaan mitään uutta. On vain tyynesti hyväksyttävä oma voimattomuutensa. Sauri ei harrasta aforistikkojen paradokseja, mutta yltyy toteamaan, että avoimen yhteiskunnan heikkous on samalla sen vahvuus. Sarkasmi rikkoo tyyneyden, ja mukana on pari rankkaa tarinaa päihteiden armolla elävistä.

Ristiriitaista on olo vallan kahvassakin: ”Jos uskot hyviin uutisiin tai peräti levität niitä, olet kapitalismin kätyri. Sumutat, manipuloit. Hyviä uutisia ei siis ole. Kunnes olet vallassa ja sinun on pakko tuottaa niitä.”

Entä ne kyseenalaiset heitot? Sauri kysyy, onko kokeiltu sitä, että vapailla vaaleilla valittaisiin yksinvaltias. Sarkasmia tämäkin? Kokeiltu on, ja tuhot tunnetaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat