Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Rutto” tuhoaa miesten välisen rakkauden Hannu Väisäsen romaanissa

Omaelämäkerrallisen sarjan viidennessä osassa koetaan kovia Pariisissa

Kulttuuri
 
Mervi Kantokorpi

Romaani Hannu Väisänen: Elohopea. Otava. 363 s.

Jo viides Antero-romaani panee miettimään, miltä Hannu Väisäsen nyt ilmestynyt Elohopea tuntuisi, jos kirjailijan alter egon aiemmat seikkailut olisivat lukematta. Epäilemättä uutuuden voi nauttia itsenäisenä teoksena, mutta me Anteron tarinan koukkuun jääneet vertailemme osia keskenään samalla kun luemme niitä toistensa läpi.

Elohopea

Kirjoittaja: Hannu Väisänen

Julkaisija: Otava

Laji: romaani

Vuosi: 2015

Sivumäärä: 363

Ja tämä on sarjallisen romaanin kirous: kaksi ensimmäistä – Vanikan palat (2004) ja Toiset kengät (2007) – tuntuvat edelleen ylivertaisilta näitä Anteron myöhempiä vaiheita lukiessa.

Väisäsen kerronta on muuttunut pitkin romaanivirtaa. Ensimmäiset osat olivat henkilöiden, kohtausten ja säteilevän koomisten paisutusten tähden romaanimaisempia.

Nyt Elohopea eli Antero Pariisissa tulee tyyliltään jo hyvinkin lähelle proustilaista kadonneen ajan etsijää. Draaman sijaan ilmaisu on laajojen kuvauksellisten jaksojen varassa, ja Väisänen loistaa moniaististen kokemusten kertojana.

”Yllättävät aistimusten ja mielikuvien yhdistelmät kiehtovat minua. Tavattoman arkinen tapahtuma kuorii esiin henkilön tai esineen tai paikan, ja tuo yhdistelmä hinaa perässään musiikkikappaletta, väriä, ties mitä.”

Nämä aihiot eivät tule toimeen yksin, sillä ”kyseessä on todellakin riutta, joka aina ilmestyessään kantaa mukanaan kaiken siihen kuuluvan.”

Anteron elämys on tuttu jokaiselle, mutta eräät tekevät siitä taidetta – kuten Marcel Proust ja Väisänen.

Anteron rinnalle, kuin toiseksi päähenkilöksi, nousee tällä kertaa musiikki, taiteenlaji johon kertojaminällä on psykofyysinen suhde.

Elohopea alkaa mahtavalla lauluopintojen kuvauksella, Anteron opettajan tragikoominen persoona ja esiintyvän taiteilijan laskujohteinen karma tilitetään tyhjentävästi.

Laulun soiva energia täyttää Anteron yhä uudestaan, ihminen soittimena ja oman äänen etsiminen vievät monitaiteilijan mennessään.

Mutta laulu on myös läsnäolon taidetta, eikä esiintyminen ehkä sittenkään ole Anteron heiniä, joten Pariisissa hän alkaa jälleen maalata.

Romaanin synkkä säie kutoutuu Anteron ystävän ympärille. Jean-Jacques on homo kuten Anterokin, mutta hän elää kirjavissa suhteissa ja sairastuu ”ruttoon” aikana jolloin aidsiin ei ollut vielä hoitoa.

Romaanin vaikuttavin kuvaus on kammottava joulunvietto ystävän vanhempien kotona, suolle rakennetussa haisevassa pikkukaupungissa. Rakkaudettomat perhesuhteet ja kolea ympäristö taustoittavat Jean-Jacquesin onnettoman kohtalon.

Anteron omat miessuhteet saavat vauhtia kun hän laittaa lehteen seuranhakuilmoituksen nimimerkillä Borealis. Vastauksia ”vaaleatukkainen, sinisilmäinen, pohjoismaalainen taiteilija” saa kymmenittäin ja lopulta löytyy miellyttävän pitkäripsinen, autoileva matematiikanopettaja.

Elohopean tulevaisuuteen avautuva päätös lupaa jatkoa, mutta romaanin lopetuksena se on tyssähtävä.

Väisäsen on jo seuraavassa Anterossa ratkaistava kauttaaltaan paremmin kertomuksen etenemisen ja toisaalta sen pysäyttävän kuvauksellisen aineksen suhde.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat