Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Porvoon pojasta kasvaa kapteeni 1700-luvun valtamerille Milla Keräsen romaanissa

Milla Keränen osoittaa toisella romaanillaan, että hän on astunut Mika Waltarin, Kaari Utrion ja Laila Hirvisaaren viitoittamalle tielle historiallisten aikakausien elävöittäjänä.

Kulttuuri
 
Helena Ruuska
Milka Alanen
Milla Keräsen toinen kirja on historiallinen romaani.
Milla Keräsen toinen kirja on historiallinen romaani. Kuva: Milka Alanen

Romaani Milla Keränen: Kapteeni. Gummerus. 470 s.

Milla Keräsen (s. 1982) toinen romaani Kapteeni ajoittuu 1700-luvulle, suurten purjelaivojen aikakaudelle. Hänen esikoisromaanissaan Sisilian ruusu (2012) pureuduttiin keskiaikaiseen naisten maailmaan.

Kapteeni

Kirjoittaja: Milla Keränen

Julkaisija: Gummerus

Laji: romani

Vuosi: 2016

Sivumäärä: 470

Nimen perusteella Kapteeni lupaa seikkailuja ja sankaritekoja. Myrskyävää merta ja kuhisevia satamia.

Osa odotuksista toteutuukin. Porvoolaispoika menettää sielunsa merelle. Häntä kutsutaan kapteeniksi jo viisivuotiaana, vaikka hänestä pitäisi tulla isänsä tavoin kauppias.

15-vuotias Johan Rosen jättää Porvoonjoen rannat ja purjehtii Itämereltä Atlantille ja sieltä aina Intian valtamerelle saakka. Meri on ankara ja Madrasissa on tukahduttavan kuuma. Mutta luontoa pahemmin merikarhua koettelevat valtataistelut, joita käydään satamissa.

Petä tai tule petetyksi oppii kapteeni läksynsä. Hänen tarinansa ei ole sankaritarina.

Greta, tammisaarelaistyttö, rakastuu meren tuomaan mieheen. Ujo tyttö saa mielitiettynsä. Pian hän huomaa olevansa naimisissa meren kanssa, vaikka tukevasti maalla pysytteleekin.

Gretan selviytymistaistelu on kirjoitettu kirjeisiin, joita vaimo kirjoittaa miehelleen, vaikka ne tuskin koskaan tätä saavuttavat. Kolmiodraamakin vuosien varrella kehkeytyy, ja lukijan selvitettäväksi jää sotkuinen petosvyyhti.

Maailman meriltä romaanissa kerrotaan yliolkaisesti tyyliin ”olin kokenut miesteni kanssa niin paljon”. Samoin merimatkat taitetaan varsin suurpiirteisesti. Jos purjealus ohittaa aamusella Hankoniemen ja Tammisaaren ulkosaariston, se tuskin on ehtinyt illan hämärtyessä Suursaaren tuntumaan. Sitä paitsi lokakuussa iltakin hämärtyy varhain.

Jos lukija alkaa epäillä historiallisen romaanin faktoja, hän alkaa epäillä paljon muutakin.

Kapteeni lähtee lupaavasti liikkeelle ja tiivistyy loppua kohden, mutta keskivaiheessa lukijan ote on herpaantua yliolkaisuuksiin ja perustelemattomiin käänteisiin. Henkilötkään eivät aina pysy lestissään, vaan sivuja on plarattava taaksepäin ja mietittävä, miten tämä nyt näin käyttäytyy.

Milla Keränen osoittaa kuitenkin toisella romaanillaan, että hän on astunut Mika Waltarin, Kaari Utrion ja Laila Hirvisaaren viitoittamalle tielle historiallisten aikakausien elävöittäjänä. Lajin soisi elävän ja voivan hyvin jatkossakin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat