Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tommi Melender etsii esseissään onnellisuutta rahan, kulttuurin ja urheilun kautta

Nykyaikaa peilaavissa teksteissä on vahvaa relevanssin tuntua

Kulttuuri
 
Markus Leikola
Kaisa Rautaheimo / HS
Kirjailija Tommi Melender kuvattuna Helsingin Ruttopuistossa.
Kirjailija Tommi Melender kuvattuna Helsingin Ruttopuistossa. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS

Esseet Tommi Melender: Onnellisuudesta. WSOY. 190 s.

Tommi Melenderin laaja-alaisesti nykyaikaa peilaava esseekokoelma Onnellisuudesta saa tahtomattaankin ajankohtaisuuden viitan harteilleen korkeimmalta mahdolliselta taholta, kun pääministeri Juha Sipilä ilmoitti 2.3.2016 olleen ensimmäinen päivä pääministerinä, jolloin hän nautti elämästä. Voiko onnellisuus olla sitä, kun hetken, pienen hetken, näyttää että yhteiskuntasopimus syntyy?

Onnellisuudesta

Kirjoittaja: Tommi Melender

Julkaisija: WSOY

Laji: esseet

Vuosi: 2016

Sivumäärä: 190

Ainakin yhtä katoavaista se on, katsoo sitä miltä puolelta hyvänsä.

Melender on ennenkin osoittanut olevansa klassisen eurooppalaisen esseistiikan hallitsija ja arvostaja, traditioon asettuja. Valioluokan tarkkailija ei lausu huomioitaan ulkokehältä, vaan tapahtumien ja huomionarvoisten seikkojen keskeltä, notkeasti bongaten ja yhdistellen ilmiöiksi vielä hetki sitten erillisinä leijuneita haituvia.

Naapurikäsitteitä tangeerataan hövelein ottein: onnellisuuskin tanssahtelee pari valssia vapauden, yhden gavotin hyveiden, poloneesin totuuden, kapriisin kauneuden ja vielä menuetin menestyksen kanssa, hieman kurtiseeraten mutta aina ajoissa irti päästäen. Kun ei onnellisuudesta saa kiinni, saippuapalasta.

On silti selvää, että on tärkeää kirjoittaa jostakin näin keskeisestä, määritelmiä pakenevasta, jonka ympärillä koko nykyaika pyörii.

Kokoelma on jaettu kolmeen osaan: Rahaan, Kulttuuriin ja Urheiluun. Sisältö tosin ei ole lainkaan näin suppea.

Miksi juuri tämä kolmikko?

Veikkaan että sen tähden, että kirjoittaja on kulttuurin kentällä viihtyvä urheiluinnostunut taloustoimittaja ja esseistinä lestissäpysyjä.

Melender ei ole nuori vihainen mies eikä halua asettua vuoren viisaaksi vanhukseksi. Hän on keski-ikäisen tietoinen siitä, että jonnin sortin viisautta esseissä pitäisi olla, jotta ne näyttäisivät esseiltä, mutta hän ei kuitenkaan ole, toisin kuin toiset, pätkääkään perso guruudelle.

Tässä on osin myös koko nykyesseistiikkamme lumo ja heikkous. Kaipaamme paremmin näkevää, hyvin sanottuna, mutta tekoviisautta arvostellessaan esseisti joutuu ottamaan kantaa myös omaan viisauteensa. Media ja muu yhteiskunta nostaa herkästi kaapin päälle, tosiviisaus tietää: jotta sieltä voitaisiin pian pudottaa, koska kaikki pinnat ovat kaltevia.

Melender mieluummin rämpii tavallisuutta kohti pyrkimisen ja tavallisuuden karttamisen välisessä suossa, mikä näkyy tekstissä myönteisesti vahvana relevanssin tuntuna.

Mutta voi myös kysyä, onko tietoisuus tietoudestaan ja siitä avautuva viehtymys melankoliaan tarpeeton pidäke isompien johtopäätösten välttelylle – rahkeet kantaisivat enempään, vielä ei ole mahtipontisuuden vaarasta tietoakaan, eikä Vantaan Milan Kunderan silti olisi pakko ryhtyä kulttuuripaneelien vakiojäseneksi.

Näillä luistellaan mitä on. Esseitä on tässä kokoelmassa kahdeksan. Ne ovat oivia luistimia, hyvin teroitettuja, samasta muotista, eri lähtöihin: pikaan, kaunoon, lätkään ja yleiseen käyttöön, kaikki käsityötä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat