Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Romaani Saksan pommituksista kertoo, miltä kaupunkien tuho näytti ilmasta katsottuna

Kate Atkinson antaa äänen brittiläisen Halifax-pommikoneen lentäjälle.

Kulttuuri
 
Euan Myles
Kate Atkinsonin (s. 1951) romaaneja on suomennettu kahdeksan. Tunnetuimpia niistä ovat dekkarit, joissa seikkailee huono-onninen ex-poliisi Jackson Brodie.
Kate Atkinsonin (s. 1951) romaaneja on suomennettu kahdeksan. Tunnetuimpia niistä ovat dekkarit, joissa seikkailee huono-onninen ex-poliisi Jackson Brodie. Kuva: Euan Myles

Romaani Kate Atkinson: Hävityksen jumala (A God in Ruins). Suom. Kaisa Kattelus. S&S. 495 s.

Luin Hävityksen jumalaa samaan aikaan, kun vanhempani alkoivat muistella Helsingin pommituksia helmikuussa 1944, päivälleen 72 vuotta aiemmin.

Hävityksen jumala

Kirjoittaja: Kate Atkinson

Julkaisija: S&S

Laji: Romaani

Alkuperäinen nimi: A God in Ruins

Vuosi: 2016

Suomentaja: Kaisa Kattelus

Sivumäärä: 495

Viimeiseen pommituslentoon 26. 2. osallistui liki tuhat neuvostokonetta. 25 ihmistä kuoli, Helsingin yliopisto sai osuman. 18-vuotias isäni lastasi ilmatorjunta-ammuksia yksitoista tuntia putkeen.

Kate Atkinson kertoo romaanissaan samasta talvesta ja toisista pommituksista, joilla Saksa liittolaisineen piti nujertaa. Suomessa ei oikein onnistuttu, mutta Saksassa tuhoaminen tehosi.

Essen Bremen Wilhelmshaven Duisburg Vegesack Hampuri, romaanin päähenkilö, lentäjä Teddy Todd luettelee sodan jälkeen öisin, kun ei saa unta. Kiel Köln Gelsenkirchen Bochum Stuttgart Berliini Nürnberg.

Hänen Halifax-pommikoneensa reitillä oli 26 kaupunkia. Kaikkiaan Saksan suurten kaupunkien pommituksissa arvioidaan kuolleen satojatuhansia ihmisiä, lähinnä siviilejä.

Häävit eivät olleet liioin brittilentäjien olot. Keski-iältään pommitusilmavoimissa palvelleet olivat 22-vuotiaita, ja yli puolet heistä sai surmansa.

Hävityksen jumala on sisarusteos Elämä elämältä -romaanille (2014), jossa päähenkilönä oli Teddyn sisar Ursula ja suuressa osassa brittiläinen kotirintama.

Kaksi omalaatuista ja raastavaa sotaromaania todistavat, miten jokainen sukupolvi kertaa kansallisia, usein traumaattisia kokemuksia ja esittää niistä oman tulkintansa.

Atkinsonin tulkinta on, että sota on syntiinlankeemus. ”Ehkä varsinkin silloin, kun taisteleminen tuntuu moraaliselta velvollisuudelta”, kuten hän romaanin lopussa toteaa.

Pommikonelentäjä Teddy Todd ilmentää juuri tätä.

Hän ei epäile sotansa oikeellisuutta, mutta sovittaa koko loppuelämänsä sitä, mitä sen aikana tapahtui, niin pommien uhreille kuin läheisille ja hänelle itselleenkin.

Henkilögalleriassa on Elämä elämältä -teoksesta tuttuja hahmoja. Vaikka pääpaino on sotavuosissa, episodit Teddyn vaiheista alkavat 1925, kun hän on yhdentoista, ja jatkuvat 2000-luvulle asti.

Näin rinnastuvat toisiinsa elämä ennen sotaa ja sen jälkeen. Teddyn jälkeläisten tarinoita lukiessa tulee mieleen, tämänkö (hipeistä markkina-analyyseihin ja mindfullnessiin) takia maailmansota oikein taisteltiin.

Kehitystä ei tapahdu brittien lastenkasvatuksessakaan, kuten tyttärenpoika Sunnyn varhaisvaiheet todistavat.

Kaikki Atkinsonin Jackson Brodie -dekkareita lukeneet tietävät, että hänen rakentamansa henkilöhahmot jäävät mieleen, häiritsevän tarkkoina.

Etenkin moderneja, urbaaneja ”älykköjä” hän kuvaa häijysti. Enemmän rohkeutta ja järkeä löytyy ennen sotia syntyneiltä.

Mutta vaikka maailma sodan jälkeen muuttuu yhä käsittämättömämmäksi, Teddy ei valita.

Hän päätti jo pommikoneen hien ja pelon hajuisessa metelissä, pelastuslautassa Pohjanmerellä ja aseveljien viime henkäyksiä kuunnellessaan, että jos selviää, hän keskittyy vain olemaan ystävällinen.

Lamaannus voi silti johtua myös siitä, miten sota Teddyyn – kaikkiin sen kokeneisiin – vaikuttaa. Alun perin sodan piti pelastaa Teddy virkamieselämän tylsyydeltä, mutta tulos oli paljon raskaampi: ”Hän oli aikoinaan luullut, että sodan arkkitehtuuri muovaisi häntä, mutta nyt hän tajusi, että se oli pyyhkinyt hänet olemattomiin”.

Myös hänen vaimonsa Nancyn sota typistää ja mitätöi, vie uran matemaatikkona.

Elämä elämältä -romaani perustui ajatusleikkiin. Päähenkilö kuoli ja syntyi aina uudelleen 1910, eli kirjassa monta elämää.

Hävityksen jumala on simppelimpi, vaikka senkin viime sivuille kirjailija kätkee yllätyksen. Vihjaan, että Ian McEwanin Sovituksessa päädytään samantyyppiseen kerrontaratkaisuun.

Lisäksi Atkinson on kirjoittanut jälkisanat, joissa hän selittää fiktiotaan: kuvakieltä ja kerronnan tasoja.

En voi välttyä ajatukselta, että Elämä elämältä on saanut monet (ehkä Atkinsonin dekkarien helpompaan proosaan tuudittamat) lukijat ymmälleen.

En liioin ottaisi tätä asiaa esiin, ellen olisi törmännyt siihen muuallakin.

Tapasin hiljattain opettajan, jonka oppilaille vasta yläkoulussa valkeni, miten proosatekstiä luetaan. Että esimerkiksi epäsuora kerronta ja dialogi esitetään tekstissä eri tavoin.

Pari viikkoa sitten runoilija Ulrika Nielsen pohti Hufvudstadsbladetissa, miksi yhä useammat lukijat tuntuvat ottavan kaunokirjallisen tekstin vain kirjaimellisesti. Kuin julistuksena tai ohjeena.

Mikä voi olla syynä, hän mietti: lukemisen väheneminen, some, poliittinen polarisaatio, stressi?

Ilmiö on hänestä joka tapauksessa yleistymään päin: ”Ei ymmärretä tai oteta vastaan tekstiä, joka on ambivalenttia tai haastavaa”, Nielsen kirjoitti.

Kaunokirjallisuus on aina kumpaakin.

Siksi havahdun miettimään, onko sen lukeminen tosiaan muuttumassa yhä harvempien harrastukseksi tai taidoksi.

Kate Atkinson ei suinkaan edusta mitään ääripäätä vaan on päin vastoin lukijaystävällinen, verevä ja varsin perinteisesti koukuttava.

Silti hänenkin teoksistaan on opittava ja opeteltava nauttimaan. Se onnistuu vain lukemalla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat