Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laadukas artikkelivalikoima tuo lisätietoa talvisodan taustoista

Tarkkaan tutkitusta sodasta saatiin vielä esiin uutta ja olennaista tietoa.

Kulttuuri
 
Veli-Pekka Leppänen
HS
Ihmiset tutkivat uutista talvisodan päättymisestä.
Ihmiset tutkivat uutista talvisodan päättymisestä. Kuva: HS

Historia Henrik Meinander (toim.): Historian kosto: Suomen talvisota kehyksissään. Siltala. 403 s.

Talvisodan taistelut ovat lähihistoriamme tiheimmin haravoituja kaistoja.

Tolvajärven, Raatteen tien tai Summan tulimeret on sotahistorioissa rekonstruoitu melkeinpä jokaista liikahdusta ja vähäistä kukkulaa myöten.

Voiko talvisodasta vielä tutkia jotakin olennaista uutta?

Kyllä vaan. Sen osoittaa Henrik Meinanderin toimittama laaja artikkeliteos Historian kosto: Suomen talvisota kehyksissään, jossa peräti 19 historioitsijaa luo sotaan vaihtelevia näkökulmiaan.

Täsmennettäköön, kuten Meinanderkin korostaa, että teoksessa ei paneuduta varsinaisiin sotatapahtumiin. Tarkastelupisteet vaihtelevat sodanalustilanteista sodanjälkeisiin jännitteisiin, suurvaltojen ristiriidoista Itämerellä länsimaiden diplomatiaan talvisota välikappaleenaan.

Nyt ei olla sodassa, vaan sodan taustoissa.

Viilein luvuin ja vertailuin Ilkka Nummela osoittaa perusteettomaksi myytin ”malli Cajanderista” eli Suomen surkeasta sotavalmiudesta. Itse asiassa tilanne oli kohentunut pitkin 1930-lukua ja talvisodan syttyessä varustautuminen ylitti eurooppalaisen keskitason.

Lasse Laaksonen taas vetää teräviä linjoja Mannerheimin ja muun sotilasjohdon valmiuksista ja keskinäisistä suhteista.

Historian kosto: Suomen talvisota kehyksissään

Kirjoittaja: Henrik Meinander (toim.)

Julkaisija: Siltala

Laji: Historia

Vuosi: 2016

Sivumäärä: 403 s.

Myös Markku Jokisipilä arvioi Mannerheimia, hänen rooliaan Suomen ja Saksan sotilassuhteiden vaalimisessa 1930-luvulla.

Paasikivimäistä joustoa muistuttaen Mannerheim halusi yhtä aikaa ”edistää pohjoismaista orientaatiota, länsivaltoihin suuntautuvaa diplomatiaa, tuen hakemista Saksalta ja vieläpä kompromisseihin pyrkivää pragmatismia suhteessa Neuvostoliittoon.” Hänen suhteensa ja tietämyksensä olivat vahvat kokemattomassa Suomessa.

Virolainen Magnus Ilmjärv läpikäy hyytäviä hetkiä: miten tiedot Molotov–Ribbentrop-sopimuksen lisäpöytäkirjasta säteilivät Baltian maiden poliitikko- ja sotilaseliittiin alkusyksystä 1939? Ripeästi varmistui, että etupiirit on jaettu ja itsenäisyys uhattuna, mutta samalla yleistyi tietojen sinisilmäinen vähättely.

Ilmjärv viittaa bandwagoning-ilmiöön, heikon valtion myöntyväiseen liittoon uhkaavan suurvallan kanssa. Se oli vienyt Tšekkoslovakian 1938 Saksan alaisuuteen – ja vei baltit neuvostovallan alle 1940. Suomi ei tähän paraativaunuun noussut.

Ruotsalainen Gunnar Åselius selventää asioita Suomen ja Ruotsin yhteisspekulaatioista talvisodan alla. Hän myös oikoo väitettä, että Ruotsi olisi ”pettänyt” Suomen – julkaisten tukisummia ja osoittaen talvisodan olleen ”suurin avustustoimi, joka koskaan on koskettanut ruotsalaista yhteiskuntaa”.

Tuomas Tepora erittelee, mitä huhuja nostettiin esiin pian talvisodan tappion ja Moskovan rauhan jälkeen keväällä 1940. Syntipukkeja piti saada ja listalle pääsi ruotsinkielisiä, riikinruotsalaisia ja saksalaisia.

Historian kosto on kaikkinensa kovatasoinen valikoima. Jos jokin epäilyttää, niin se, kuinka joku kovin detaljipitoinen tutkielma sopii tämänkaltaiseen yleisteokseen. Raja on aina yhtä hankala vetää.

Nimensä teos lainaa vuoden 1938 Nkp:n historian lyhyestä oppikurssista, joka profetoi ”historian koston” saavuttavan myös fasistien kanssa veljeilevien Englannin, Ranskan ja USA:n herrat. Vuotta myöhemmin veljeilijöihin liittyivät myös Kremlin herrat.

Talvisodan rauhansopimus allekirjoitettiin Moskovassa 13. maaliskuuta 1940, päivälleen 76 vuotta sitten.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat