Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuhannet saksalaiset tekivät itsemurhan keväällä 1945, kun kaikki, mihin oli halunnut uskoa, osoittautui valheeksi

Uusi tutkimus ja romaani osuvat ihmisyyden nollapisteeseen Saksassa

Kulttuuri
 
Margaret Bourke-White / The LIFE Picture Collection
Kuva: Margaret Bourke-White / The LIFE Picture Collection

Historia, romaani Florian Huber: Lupaathan tappaa itsesi (Kind, versprich mir, das du dich erschiesst). Suom. Heli Naski. Atena. 302 s. Ralf Rothmann: Kuolema keväällä (Im Frühling sterben). Suom. Raija Nylander. Atena. 206 s.

Pojat pääsevät kylille tansseihin.

Lupaathan tappaa itsesi; Kuolema keväällä

Kirjoittaja: Florian Huber; Ralf Rothmann

Julkaisija: Atena

Laji: historia; romaani

Alkuperäinen nimi: Kind, versprich mir, dass du dich erschiesst; Im Frühling sterben

Vuosi: 2016

Suomentaja: Heli Naski; Raija Nylander

Sivumäärä: 302; 206

”Taistelemme voittoon saakka! Ennen kuolema kuin orjuus!”

Niin lukee juhlapaikan näyttämön ylle ripustetussa koristenauhassa.

No, moisia korulauseitahan näkee joka paikassa, kukapa sellaisista piittaisi. Enemmän kiinnostaa ilmainen pullo olutta, jonka tanssien järjestäjät ovat luvanneet tulijoille. Ja tytöt tietysti myös.

Kun tanssit on tanssittu ja olut juotu, pojat käytännössä pakko-otetaan SS-joukkoihin. He ovat 17-vuotiaita. On vuoden 1944 syksy. Adolf Hitlerin valtakunta luhistuu vauhdilla. Poikia sanotaan vapaaehtoiseksi.

Nobelisti Günter Grass (1927–2015) paljasti oman poikaiän SS-tiensä muistelmaromaanissa Sipulia kuoriessa (2006). Saksa järkyttyi: pasifismin mannekiinilla olikin pedon menneisyys.

Ikään kuin hänellä muka olisi ollut varaa valita. Ralf Rothmann (s. 1953) hahmottelee yhtäläisen mukaan joutumisen pyörteen tuoreeltaan suomennetussa romaanissaan Kuolema keväällä.

Grass ei oppinut taistelemaan, pelkäämään kyllä.

Samoin käy Rothmannin romaanin pojille. Keväällä 1945 parhaat ystävykset täyttävät 18 vuotta.

En syyllisty jännityksen pilaamiseen, kun kerron, että toinen romaanin pojista joutuu kumppaninsa teloituskomppaniaan. Sillä Kuolema keväällä ei ole trilleri vaan yritys ymmärtää vaikenemista, johon edellinen, sodan kokenut sukupolvi kääriytyi.

Samalla Rothmann kuvaa kaaren, jonka päässä toinen nuorukaisista ei enää jaksa välittää mistään. Iskulauseet eivät ole ikinä koskettaneet häntä, minkä kaveri ymmärtää hyvin. Vaan ei enää sitä, että myös ajatus omasta kuolemasta jättää toisen tyystin kylmäksi. Ikään kuin univormuun sonnustautuneiden ääliöiden langettamaa tuomiota ei edes voisi ottaa vakavasti.

Soturien, siviilien ja aikakauden lisäksi Rothmannin romaanissa kuolee nuoruus. Toisin sanoen usko siihen, että elämällä voisi olla merkitystä.

Mutta sielultaan kuolleilta vaikuttavat myös ne, jotka jäävät eloon. Sellaiseen perheeseen romaanin kertoja syntyy. Tiivis Kuolema keväällä kasvaa kokoaan suuremmaksi, sillä sellaisiin perheisiin syntyivät suuret ikäluokat.

Saman ajan täsmälleen samaan elottomuuden ilmentymään tähtää myös historioitsija Florian Huberin (s. 1967) tietokirja Lupaathan tappaa itsesi – ja jopa ihan samoin, historiankirjoitukselle poikkeuksellisesti yksilöiden kokemuksiin ja ajatuksiin perustuvin keinoin.

Vaikka alaotsikko Kansan perikato kolmannessa valtakunnassa 1945 tarjoaa suurta mittakaavaa, todistusvoima perustuu tavallisten ihmisten tallennettuihin havaintoihin.

Erityisesti Huber katsoo pieneen, vesistöjen viehättävästi ympäröimään Pohjois-Saksan kaupunkiin nimeltä Demmin, jossa muutaman päivän aikana huhti-toukokuun vaihteessa vuonna 1945 arviolta lähes tuhat naista, lasta ja vanhusta tappoi itsensä. Miehet olivat rintamalla, vankileireillä tai haudassa.

Useimmat Demminissä hirttäytyivät tai hukuttautuivat, koska aseita ja myrkkyjä oli enää harvalla. Äidit sitoivat uimataitoisia lapsiaan yhteen, jotta he eivät pystyisi räpiköimään luontonsa mukaisesti. Ruumiita löytyi kuivatusojistakin.

Sama toistui monilla muilla luhistuvan Saksan paikkakunnilla. Huberin tietojen mukaan jo yksin Berliinissä tehtiin huhtikuun 1945 aikana lähes 4 000 itsemurhaa.

Puna-armeija lähestyi idästä. Siitä aiheutuneen kauhun, silmittömän raiskaamisen ja katastrofin on jo havainnollistanut esimerkiksi Antony Beevorin Berliini 1945 (2002).

Valloittajan kosto julmuutensa osoittaneelle herrakansalle on vain yksi selitys. Itsemurha-aalto nousi myös lännessä amerikkalaisjoukkojen alla.

Pikemmin kuin maa, Saksa on Huberin aineistossa asujilleen tunnetila, sodan alla sekä sen aikana paatoksen kyllästämä aatekeskittymä, ja sodan jälkeen silkka verta vuotava haava.

Hitlerin myötä tulevaisuus laitettiin yhden kortin varaan, ja hävittiin. Kuten muuan mies Huberin teoksessa omasta sodan lopun päiväkirjastaan myöhemmin lukee: ”Kaikki, mihin olen uskonut, paljastuu hulluudeksi ja rikokseksi.”

Huberia lukemalla selviää, miksi Günter Grass ja muut keskenkasvuiset pojat lähetettiin jo täysin toivottomalle rintamalle:

”Usko lopulliseen voittoon pysyi viimeisinä sotavuosina yllä siksikin, että sen perustana oli aavistus omasta syyllisyydestä. Se teki uhkaavasta tappiosta täydellisen tabun.”

Tietysti kansalaisia oli alusta asti ajanut myös natsihallintoa kohtaan tunnettu pelko, mutta ristiriitaiset tunteet suljettiin pois mielestä, ja todellisuus muokattiin mieleiseksi. Tai näin Huber ainakin päättelee päiväkirjoista, joissa Hitlerin rahvaanomaisuus herättää lähinnä kuvotusta.

Kun Hitler kuoli – itsemurhan kautta hänkin – kukaan ei vaikertanut eikä kysynyt hautajaisista. ”Paatos oli kulunut loppuun”, Huber luonnehtii.

Harvoin kaksi eri lajityypin uutuutta puhuu tällä lailla samaa kieltä kuin Ralf Rothmannin ja Florian Huberin teokset.

Enimmäkseen historian hahmotukset keskittyvät syyllisiin, uhreihin tai harvoihin sankareihin, jos sellaisia on.

Rothmann ja Huber puolestaan tekevät kaikkensa löytääkseen ne ihmiset, jotka eivät sovi mihinkään luokituksiin. Kumpikin onnistuu hätkähdyttävän hyvin.

Margaret Bourke-White / The LIFE Picture Collection
LEONARD MCCOMBE
Pakolaisia Berliinissä toisen maailmansodan päätyttyä.
Pakolaisia Berliinissä toisen maailmansodan päätyttyä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat