Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Dj Ornette sukeltaa suomalaisiin sarjakuviin – komea teos osuu samalla moneen juhlavuoteen

Käsikirjoittaja Pauli Kallio ja piirtäjä Ville Pirinen juhlivat nostamalla hattua klassikoille ja nykysuosikeille.

Kulttuuri
 
Dj Ornette kohtaa suomalaisen sarjakuvan tunnetuimmat hahmot Pauli Kallion ja Ville Pirisen uutuussarjakuvassa. Mehevimmästä päästä on Kieku ja Kaiku -osuus.
Dj Ornette kohtaa suomalaisen sarjakuvan tunnetuimmat hahmot Pauli Kallion ja Ville Pirisen uutuussarjakuvassa. Mehevimmästä päästä on Kieku ja Kaiku -osuus.

Sarjakuva Ville Pirinen ja Pauli Kallio: Ornette Birks Makkonen sarjakuvasankarina. Suuri Kurpitsa. 72 s.

Parodiaa sanotaan kunnianosoitukseksi, mutta Pauli Kallio ja Ville Pirinen kunnioittavat suomalaisia sarjakuvia niin syvästi, että eivät oikeastaan edes ivaa niitä mukaelmissaan.

Ornette Birks Makkonen sarjakuvasankarina

Kirjoittaja: Ville Pirinen, Pauli Kallio

Julkaisija: Suuri Kurpitsa

Laji: sarjakuva

Vuosi: 2016

Sivumäärä: 72

Jatsin ja muun rytmimusiikin maailmoissa vuodesta 1993 seikkaillut dj Ornette vierailee 12 sarjakuvassa alkaen Professori Itikaisen tutkimusretkestä (1911), joka lasketaan ensimmäiseksi suomalaiseksi sarjakuvakirjaksi.

Matkan varrella Ornette kohtaa tunnetuimmat hahmot kuten Pekka Puupään, Kieun ja Kaiun, Joonaksen, Viivin ja Wagnerin ja Kiroilevan siilin.

Muumit eivät ole mukana, sillä oikeuksia hallinnoiva Moomin Characters -yhtiö kielsi sen. Niinpä Ornette käy vain Muumilaakson rajalla.

Kumma juttu, sillä yleensä parodiat sallitaan jopa ilman lupien kyselemistä. Ei ole edes vaaraa sekoittaa hahmojen näitä versioita kohteisiinsa. Pirinen on fuusioinut komean kulmikasta piirrostyyliään alkuperäisiin taitavasti, mutta sen kyllä erottaa.

Kallio ja Pirinen jäljittelevät usein etevästi esikuviensa kerrontaa. Puupäässä tekstit kulkevat kuvien alla, Maan mies Marsissa etenee kolhoissa laatikoissa.

Ornette tuo musiikin mukanaan näihinkin juttuihin. Mehevimmästä päästä on Kieku ja Kaiku löytävät sinisen sävelen, jossa Ornette ja kukonpojat treenaavat musisointia. Kallio tavoittaa täydellisesti hengen, jonka Mika Waltari runoili Asmo Alhon sarjakuvaan.

Myös Veikko Savolaisen Joonaksen ja Tarmo Koiviston Mämmilän sävyt osuvat mainiosti kohdalleen. Sen sijaan Juba Tuomolan Viivi ja Wagner ja Milla Paloniemen Kiroileva siili jäävät etäisiksi.

Omahyväisyyden partaalla käydään, kun Kallio ottaa mukaan oman pääteoksensa Kramppeja ja nyrjähdyksiä – vaikka se toki onkin nykyklassikko. Siitä ilmestyy juuri omakin kokoelma, Christer Nuutisen piirtämä Ripa ja kadunlakaisijat.

Kallio ja Pirinen kertovat lyhyesti omasta suhteestaan jokaiseen aiheenaan olevaan sarjakuvaan, mikä antaa albumille mukavan henkilökohtaisen sävyn. Läheinen suhde saattaa selittää parhaita onnistumisia.

Komea julkaisu osuu moneen juhlaan. Piirtäjä Ville Pirinen sai viime kuussa Puupäähattu-palkinnon ja Pauli Kallio juhlii 30-vuotista uraansa sarjakuvakäsikirjoittajana. Albumin kustantaja Suuri Kurpitsa täyttää puolestaan jo 35 vuotta.

Suuri Kurpitsa 35 v! -juhlaklubi Tampereen Telakassa 19.3. Esiintymässä muun muassa P-K Keränen & La La La.

Ville Pirinen jäljittelee taitavasti alkuperäisteosten piirrostyyliä.
Ville Pirinen jäljittelee taitavasti alkuperäisteosten piirrostyyliä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat