Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Susivaltio vainoaa ihmistä Kaiho Niemisen jännittävässä romaanissa

Ihmissuden kronikassa 400 vuoden takainen herrasväki on julmaa porukkaa.

Kulttuuri
 
Vesa Karonen
Pekka Elomaa
Kirjailija Kaiho Nieminen
Kirjailija Kaiho Nieminen Kuva: Pekka Elomaa

Romaani Kaiho Nieminen: Ihmissuden kronikka. WSOY. 184 s.

Susien kanssa pärjää jotenkin, mutta entäs herrojen kanssa. Niin tuumailee köyhä kansa Kaiho Niemisen romaanissa Ihmissuden kronikka ja on tuumaillut ennenkin.

Niemisen tiivis ja jännittävä kronikka sijoittuu 400 vuoden taakse Savitaipaleen–Suomenniemen erämaihin. Kuningas Kustaa Adolfin sota riepottelee ihmisiä. Kuninkaan sanansaattajat matkaavat metsäseutujen kautta ja ryöstävät mitä tarvitsevat.

Niemisen kireän mustavalkoisessa historianäkemyksessä upseeri ei ole herrasmies ja pappi on yhtä säälimätön kuin muutkin säätyläiset. Lain suojassa tietenkin.

Päähenkilö Matti Jurvanen päätyy lainsuojattomaksi, kun vaimo, hevonen ja poika on menetetty. Metsä suojelee, kun virkavalta vainoaa.

Ihmissuden kronikka kehittää paradoksia ihmisistä varsinaisina petoina.

Niin sanottua kulttuuria edustaa ”kylmässä, pimeässä pakanamaassa” ja ”julmien talonpoikien” keskellä diplomaatti Andries van Wouw, joka selostaa matkaansa sivistynein sanakääntein, protestoimatta raakuuksia, joita hänen saattomiehensä tekevät.

Tyylikkäästi van Wouw vetoaa ”yhteisen Eurooppamme kristillisiin arvoihin”, kun rahvas panee hanttiin. Romaanin ironia osoittelee meidän yhteiseen Eurooppaamme. Nykyaikaan viittaa sekin, että kertoja puhuu susien ”reviiristä”.

Kristinusko on vain yhteiskunnan koneistoa: ”Kun papit eivät koskaan ole elävääkään rahvaanmiestä halunneet armahtaa, mitä ne ihmisraadon autuuden puolesta pystyisivät tekemään?”

Metsäläisten taikausko lohduttaa paremmin kuin kirkko, ja vainotun Matti Jurvasen keskustelu jylhän tietäjän ”Kyyrön noidan” kanssa vaikuttaa vahvasti.

Kaiho Nieminen kärjistää luonnon ja yhteiskunnan samoin kuin kansan ja säätyläisten vastakohtaisuudet äärimmilleen. Herrasväki on julmaa porukkaa.

Huumoria Niemisen tiiviiseen kertomukseen on mahtunut vain aavistuksen verran, kun kuolemaantuomitun karkaaminen päätellään Saatanan ja vähän Jumalankin tempaukseksi.

Ei kronikassa oikein ole sitä osoittelevaa veijarihenkistä satiiriakaan, joka pyörittää hänen Trokari-romaaniaan (2013) samoissa maisemissa 1900-luvulla kieltolain kuvioissa.

Ihmissuden kronikassa säväyttävät pienet viitteet päähenkilön tunteisiin. Mutta paljon ei tunteisiin ole varaa ihmispetojen keskellä. Toivoa on vain siellä, missä riittää metsää, vihjaa kronikan loppu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat