Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kokemus Itä-Saksasta murskaa unelmat Janne Kuusen romaanissa

Sielusta sieluun kuvaa Suomen ja Saksan suhdetta kahden naisen kautta.

Kulttuuri
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Janne Kuusi käsittelee kirjassaan Itä-Saksaa. Hänet tunnetaan myös elokuvaohjaajana.
Janne Kuusi käsittelee kirjassaan Itä-Saksaa. Hänet tunnetaan myös elokuvaohjaajana. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Romaani Janne Kuusi: Sielusta sieluun. Like. 324 s.

”Kunpa Berliini, kommunismi, sosialistinen realismi ja koko elämäkin olisi pelkkää pahaa unta.”

Näin rukoilee 1970-luvun taideopiskelija Maarit viruessaan Stasin upseerien raiskaamana sellissään. Unelma DDR:n ihannemaasta on niin murskana kuin usko johonkin vain voi olla.

Janne Kuusen romaani Sielusta sieluun on tavallaan Kaskivuorten sukutarinan toinen osa. Mutta kirjaa ympäröivissä periteksteissä siihen ei kansikuvaa lukuun ottamatta viitata. Hyvä niin. Harvaa taitaa nykyaikana kiinnostaa Kuusen-Granfeltin fiktioksi puettu sukutarina.

Sen sijaan moniakin kiinnostaa DDR:n karmeuden alaston analyysi. Romaanissa vilahtelee ajan poliitikkonimiä Taisto Sinisalosta Kalevi Sorsaan. Mikään sosiaalihistoriallinen yleistys Aunen ja Maaritin tarina ei kuitenkaan ole. Se on kertomus kahdesta naisesta, kahdessa aikatasossa, sodan ajan Suomessa, ja 1970-luvun Berliinissä.

Naiset repivät itseään rakkauden, poliittisen uskon, laidasta toiseen heittelevien tunteiden riivaamina.

On helppo sanoa, missä Kuusi kirjassaan onnistuu, missä ei. Juonenkäänteet ja dramatiikka ovat hyvin kirjoittajan hallinnassa. Ne etenevät sekä kiivaasti että taidokkaasti: sivulla 150 romaani kääntyy ylösalaisin lukijan kädessä.

Myös muut dramaattiset aiheet, kuten sotalasten kiskominen äitiensä sylistä ja tapa, jolla ruotsalaisrouvat lapsikarjaa leluikseen valitsevat, on kiihdyttävästi kerrottu. Tämä on tietenkin kokeneen filmintekijä Janne Kuusen taitoa.

Mutta kun palestiinalaishuivin kietominen on filmissä ajankuvaa, sen kertominen paperilla on klisee. Kuusi saisi enemmän luottaa Tšehovin lasinpalaseen nurmikolla, kaikkea ei tarvitse kirjoittaa.

Toinen huomiota kiinnittävä asia Kuusen kerronnassa on eräänlainen etukeno epookin sisällä. Lesbot, naisasiat, tulevaisuuden aiheet korostuvat.

On eri asia kirjoittaa anakronismeja rikki tahallisesti niin kuin vaikkapa Tuomas Kyrö Benjamin Kivessä tekee. Ja kurkottaa tulevaisuuteen ohjelmallisen tuntuisesti, jolta Kuusen romaani ei säästy.

Loppusivujen viipyilevä epiikka särkyy kertoakseen, että lisää Kaskivuorten tarinaa on tulossa. Romaanin suuri teema kiteytyy Suojelupoliisin upseerin tiuskaisuun, kun Maarit kertoo kokemuksensa: Ettekö te kommunistit koskaan opi?

Mitä täydellisemmin hyvään maailmaan uskoo sitä raskaammin pettyy. Siinä spiraalissa Kuusen ihmiset elävät.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat