Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuutti Kosken esikoiskirjan juoni ei säväytä, mutta kieltä saa ihmetellä

Kairan päähenkilö tavoittelee läpimurtoa soitto- ja naisrintamalla ja aloittelee journalistista uraa.

Kulttuuri
 

Esikoisteos Kuutti Koski: Kaira. Like. 251 s.

Voiko keikan jättää väliin, jos samana päivänä alkaa kanalintukausi?

Liskomies-bändin basistin dilemmassa kiteytyy toimittaja Kuutti Kosken (s. 1985) romaanin tarkka Lapin-kuva. Pohjoinen maisema sekä etenkin Rovaniemi ovat ne komeasti ja autenttisesti rakennetut puitteet, joiden seassa taivaltaa tarinan sankari, Liskomiehen kitaristi ja audiovisuaalisen mediakulttuurin opiskelija Kosmo Yliniva.

Nuorimies haaveilee rokkitähteydestä, kulttuurieliitissä patsastelusta ja tytöistä. Kun tarjolla on tällainen esikoiskirjan perussetti, toivoisi tarinalle omaperäistä loppua. Valitettavasti päähenkilö aikuistuu ja kasvaa ihmisenä yllätyksettömästi.

Jos juoni ei säväytäkään, tekstiä itseään saa ihmetellä. Romaanin kieli vyöryy alkusoinnuttelun ja omintakeisten synonyymien ja yhdyssanojen vuorovetona. Venkulan kielen tavaaminen oli minusta ensin todella rasittavaa, kunnes totuin siihen noin sadannen sivun paikkeilla.

Hupaisa on kohta, jossa kaupunkilehti Rovaniemeläisen virkaatekevä päätoimittaja suomii Ylinivan ensimmäistä lehtijuttua täsmälleen samasta kielen vääntelystä, josta itse tekisi mieli kirjaa parjata.

Virkkeillä sekoilulle on kuitenkin perusteensa. Ylinivan mielessä kieli jytisee koskena, mutta todellisuudessa ulosanti on änkyttämistä. Ristiriidasta irtoaa tehoja. Bonuksena päähenkilön minäkuvaan liittyy henkilöhahmokoukku, joka ainakin minulle aukeni vasta lopussa.

Vaikka Yliniva tavoittelee läpimurtoa ennen kaikkea soitto- ja naisrintamalla, hauskimmat kierteet syntyvät lehtimiesuran käynnistelystä. Romaanissa pikkukaupungin journalistin pitää varoa, kenen varpaille astuu. Kohtauksessa, jossa pomo taivuttelee toimittajanalkua unohtamaan kuulemansa sitaatit, on miltei mikkorimmis-tason hikisennihkeää komiikkaa.

Kokonaisuutena Kaira on sympaattinen, mutta vähän liian yllätyksetön ja kielen osalta uuvuttava. Hybriksen kuvaamisessa se onnistuu. Ja kun päähenkilö vetää lopuksi oppimansa yhteen, niin kliseistä tai ei, minulle tuli siitä ihan hyvä mieli.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat