Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Arvostettu esseisti Jermakov kirjassaan: Venäjä pilasi tiensä kansallisella missiolla

Kulttuuri
 
Pekka Pesonen

Kirjallisuusesseet Vladimir Jermakov: Tolstoin varjo. Ahdistuksen ja toivon esseet. Suom. Marja-Leena Mikkola. Idiootti. 152s.

Pieni suuri kirja. Venäläisestä kirjallisuudesta ja kulttuurista kirjoittava Vladimir Jermakov (s. 1949) pohtii totuutta, uskoa ja iloa. Toisilleen ristiriitaisten todellisuuksien ja tuonpuoleisen tulkintojen tarkastelu on Jermakovin esseiden ydin.

Tolstoin varjo, ahdistuksen ja toivon esseet

Kirjoittaja: Vladimir Jermakov

Julkaisija: Idiootti

Suomentaja: Marja-Leena Mikkola

Sivumäärä: 152

Patetiaa kaihtamatta hän julistaa runouden ainutkertaista merkitystä ja tehtävää pyrittäessä perimmäisten totuuksien äärelle ja ytimeen. Sanoma ei ole uusi, mutta se esitetään rohkean persoonallisesti.

Jermakov elää syrjässä keskuksista Orjolin kaupungissa.

Hänen esseensä tunnetaan, mutta mies itse karttaa julkisuutta. Kun esseiden suomennosvalikoiman kustantaja kysyi, olisiko kirjailija ollut kiinnostunut tulemaan viime syksyn kirjamessuille Helsinkiin, hän oli vastannut:

”Tiedättekö, minä en käy mieluusti edes Moskovassa.”

Monet Marja-Leena Mikkolan suomentamista esseistä ovat ilmestyneet viimeisen 15 vuoden aikana erilaisissa suomalaisissa kirjallisuus- ja kulttuurijulkaisuissa. Valikoiman päättävä essee Olga Sedakovasta on kirjoitettu nyt ilmestynyttä suomennoskokoelmaa varten.

Kokoelman avaava Tolstoin varjo on saanut alaotsikokseen ”kadonneen metafysiikan jäljillä”. Jermakov ei pelkää metafyysisiä kysymyksiä: ne ovat hänelle keskeisiä filosofiassa, joka on hänelle ”oikein asetettujen kysymysten tiedettä”.

Tolstoita tulkiten Jermakov tarjoaa Venäjän kansalle parannuksen sanomaa. Hän on täysin kielteinen nationalistiselle kansallistunteelle ja vielä vihaisempi oikeauskoisen kirkon vallanpitäjien kumartamiselle. Vallanpitäjät puolestaan kumartavat kirkolle, koska se pitää yllä kansallista missiota.

Jermakov analysoi selkeän rationaalisesti sen Venäjän tien, joka aikanaan johti varjaagien eli viikinkien luota kreikkalaisten luo. Se oli kansainvälinen ja monikulttuurinen, käytännöllinen Venäjän tie, mutta sitä on pilattu ja pilataan edelleen kansallisella missiolla.

Venäjän kansa on aina harhaillut uskosta ja utopiasta toiseen. Jermakov analysoi utopioiden epäonnistumisia Venäjällä parhaiten tarkastellessaan Andrei Platonovin tuotantoa.

Tämän venäläisen kirjallisuuden suuren kummajaisen romaanit kertovat ihmisen työstä ja uskosta parempaan maailmaan, vaikka sen rakentaminen päätyy groteskiin ihmisyyden tuhoamiseen. Silti Platonoville ”maa on pimeä, mutta ihminen siinä loistaa”.

Sergei Dovlatovin tuotannossa Jermakovia kiinnostaa ”dissidentti vailla ideaa”. Dovlatovin sankari on ”suuri pieni ihminen”, jossa yhdistyy kaksi venäläisen kirjallisuuden perustyyppiä ”tarpeeton” ja ”naurettava ihminen”.

Hahmojen kuvaajia ovat myös Bulat Okudžava ja Vladimir Vysotski, joista molemmista Jermakov piirtää koskettavat henkilökuvat.

Valikoiman päättää essee Olga Sedakovasta, joka on Jermakoville Josif Brodskin ohella venäläisen uudemman runouden huippu. Hän on kansainvälisesti arvostettu jo vanhemman polven runoilija (s. 1949), jota ei Suomessa juuri tunneta: lyhyt sikermä runoja on julkaistu valikoimassa Päämäärä vie meitä ympyrää vuonna 1989.

Sedakovan runoutta sietäisi suomentaa enemmän. Sedakovaa lähinnä suomalaisessa runoudessa on Helvi Juvonen.

Jermakov kytkee Sedakovan runouden siihen klassisen humanismin huomaamattomaan uudestisyntymiseen, joka hänen mukaansa tapahtui sosialismin kauden viimeisinä aikoina. Jermakov löytää sen juuret venäläisestä filologiasta ja filosofiasta. Sen tärkeille edustajille oli ominaista ”aristokratismi ja kunniallisuuden demokratismi”. Vapauden laboratorio ei ollut heille underground vaan yliopisto!

Jermakovin mukaan Sedakova puhuu niille, joilla on korvat kuulla, puhuu hiljaa, kuin varjosta:

”Hän puhuu syrjästä – ylpeyden korkeuksista, nöyryyden syvyyksistä, totuuden elein, pohjoisen pidättyvästi. Suvereenista surun ja armon maasta hän johtaa runoutensa teeman, joka on kirkas kuin ikiaikainen lähdevesi ja sekoittunut kuin vesi harhautuneessa purossa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat