Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nostalgista kotiruokaa 1980-luvun lapsille

Ruoka
 
Mikä?

Pohjoismaisen ruuan arvostus maailmalla on noussut viime vuosina huimasti. Kyse on ollut kuitenkin fine diningista. Ruokakirjan tekijät Kaisa Nieminen ja Riikka Kantinkoski haluavat arvostusta myös perinteisille suomalaisille resepteille. Tavalliselle suomalaiselle arkiruualle, jolla moni meistä on kasvatettu.

Kaisa Nieminen & Riikka Kantinkoski: Ruokakirja. Cozy Publishing. 176 s. 25 e.
Kaisa Nieminen & Riikka Kantinkoski: Ruokakirja. Cozy Publishing. 176 s. 25 e.

Niemisen ja Kantinkosken kirjassa reseptit on säilytetty mummolanmakuisina. Tekijät ovat ottaneet mukaan isovanhemmilta perittyjä reseptejä sekä omia lapsuuden ajan suosikkejaan 1980-luvulta.

Kirja on nostalginen kattaus suomalaista kotiruokaa. Mutta ei nostalginen siinä mielessä, että se olisi vanhanaikainen. Kirjassa olevia ruokia syödään yhä monissa suomalaiskodeissa joka viikko. Nostalginen se on siinä mielessä, että sieltä puuttuvat monet nykypäivän nopeat arkiruuat, kuten esimerkiksi wokit. Ainoat pastaruuat ovat makaronilaatikko ja spagetti bolognese. Salaattejakin on vähän. Kirjasta näkee hauskasti, miten kotiruokakin on kolmessakymmenessä vuodessa muuttunut.

Toimiiko?

Silmä tarttui ensin kastikeohjeisiin. Yksi 1970–80-luvuilla koetun oman lapsuuteni vahvoista ruokamuistoista oli kerrostalon rappukäytävässä tuoksunut ”ruskea kastike”. Sen valmistus aloitetaan ruskistamalla jauhot tummiksi voissa. Yllättävää oli, että yhtäkään kirjan kastikkeista ei tehty tällä perinteisellä tavalla.

Jätin kastikkeet sikseen, ja kokeilin kirjasta uunibroilerin. Se pinta hierottiin öljyisellä mausteseoksella, ja sitten broileri laitettiin paistopussiin kypsymään. Puolentoista tunnin päästä uunista nousi ihanan mehevä ja maukas lintu. Tämä ruoka pääsee takaisin meidän kotiruokalistallemme!

Sen sijaan mokkapalojen ohje oli hienoinen pettymys. Uunivuoan kokoa ei tarkasti ilmoitettu, joten kippasin taikinan liian isoon vuokaan, ja tulos oli kuivahko lättänä. Myös kaalilaatikko jäi maultaan hieman valjuksi – kaipasin siihen makeampaa ja paahtuneempaa makua.

Mutta on todettava, että näiden reseptien arvioiminen on hyvin subjektiivista, sillä lukija on helposti kiinni omien sukureseptiensä maailmassa. Äidin reseptiin perustuva lapsuuden maku taitaa aina viedä voiton.

Kenelle?

Kirja on hyvä, mutta sen kohderyhmä mietityttää. Parhaiten kirja sopii todennäköisesti tekijöidensä ikäpolvelle, 80-luvulla lapsuutensa viettäneille, ja sitä vanhemmille. Parikymppisille tämä voi olla jo liian retroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat