Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Unohdettu John Williams palaa toistamiseen kirjallisuusporukoiden herkuksi

Karu western Butcher’s Crossing syntyi alkujaan jo ennen erinomaista Stoner-romaania

Kulttuuri
 
University of Arkansas Libraries
Amerikkalainen yliopistomies John Williams julkaisi neljä romaania ja kaksi runokokoelmaa. Hänen tuotantonsa on nyt löydetty uudelleen.
Amerikkalainen yliopistomies John Williams julkaisi neljä romaania ja kaksi runokokoelmaa. Hänen tuotantonsa on nyt löydetty uudelleen. Kuva: University of Arkansas Libraries

Romaani John Williams: Butcher’s Crossing. Suom. Ilkka Rekiaro. Bazar. 334 s.

Miten ihmeessä Denverin yliopiston kirjallisuustieteen seminaarikamareissa ikänsä istunut John Williams (1922–1994) pystyy kuvaamaan näin väkevästi erämaan pölyä, vuoristokanjonin kasvustoa, härkävankkurin akselien kitinää, puhvelin nylkemiseen tarvittavien veisten valikoimaa, lumimyrkyn alle jäämistä ja kuuden kuukauden pesemättömyyden aiheuttamaa ahdistusta?

Butcher's Crossing

Kirjoittaja: John Williams

Julkaisija: Bazar

Laji: romaani

Alkuperäinen nimi: Butcher's Crossing

Vuosi: 2016

Suomentaja: Ilkka Rekiaro

Sivumäärä: 334

Butcher’s Crossing ei nosta vettä kielelle vaan huimaukseen saakka nyrjäyttävän väsymyksen, jonka kurimuksessa näkee itsensä ikään kuin sivusta.

Williamsin yliopistomaailmaa ja röyhkeämpiensä liiskaaman lukutoukan hiljaista onnea kuvaava romaani Stoner ilmestyi alkujaan jo vuonna 1965, ja nousi kansainväliseksi menestykseksi vasta hiljattain, Suomessa jotakuinkin tasan vuosi sitten.

Vuonna 1960 valmistunut Butcher’s Crossing saadaan täällä nyt, Stonerin vanavedessä. Ehkä teoksen turpeentuoksua voi selittää tekijän alkuperällä: Williams syntyi Itä-Teksasissa maajussien sukuun.

Loppu on maailmankirjallisuuden verkkaan kehittyneen pikku tapauksen historiaa.

Vaikka en osaa olla nyt saadusta niteestä samalla tavalla tohkeissani kuin Stonerista, nostan sille kuitenkin hattua: se on silkka western, siis 1800-luvun loppupuolen länkkäri, ja kuitenkin komea olemassaolon ehtojen luotaus.

Tai eipähän länkkärissä ja syvällisyydessä mitään ristiriitaa piile.

”Monet tasokkaat nykykirjailijat ovat tarttuneet lännenromaanin haasteeseen havaittuaan sen olennaiseksi, arkkityyppiseksi amerikkalaiseksi genreksi”, kuten 1980-luvulla Williamsin johdolla opiskellut Michelle Latiolais huomauttaa niteen tuoreessa esipuheessa.

Monet tosin ovat tarttuneet lähinnä parodisesti, Latiolais jatkaa, ”rehevän humoristisesti”. Hän mainitsee Richard Brautiganin kauhuromanttisen ilottelun Kartanon peto (1974), Percival Everettin romaanin God’s Country (1994) sekä Robert Cooverin hullunkurisen teoksen Ghost Town (1998).

Kanadalaisen Patrick deWittin Sistersin veljekset (2011) kuuluisi ilman muuta mukaan merkittävien uusien lännenromaanien listalle. Siinä 1850-luvun pyssysankarit tarkkuusampuvat olemassaolon peruskysymyksiin, ihan vahingossa.

Lähimpänä Williamsin teoksen henkeä on kuitenkin nykywesternin maineikkain tekijä Cormac McCarthy, jonka rajatrilogia saatiin juuri täyteen myös suomeksi, kun Tasangon kaupungit ilmestyi. Leikittely ja nauru loistavat poissaolollaan Williamsin ja McCarthyn ankarissa virityksissä.

Williamsin romaanissa sivistyneen itärannikon opiskelijapoika lähtee pienen perinnön turvin etsimään itseään lännen karuista olosuhteista. Asetelma on siis mahdollisimman kliseinen. Vain onneton rakkaus naapurintyttöön puuttuu.

Filosofi Ralph Waldo Emersonin vuoden 1836 essee luonnon kaikki uskonnot ylittävästä pyhyydestä kumajaa varmaankin hänen ratkaisunsa taustalla.

Silti nuorukainen etsii vailla suuntaa. Kuten kai nuorukaiset aina, kaikkialla. Tyytymättömyyttä on, päämäärää ei.

Mahdollisen sulautumisen luontoon Michelle Latiolais tyrmää jo Butcher’s Crossingin esipuheessa. Hän varoittaa, että Williams kuuluu koulukuntaan, jonka mukaan sopusoinnun sijasta syntyy aina vain silkkaa hävitystä, kun omille ominaisuuksilleen mitään mahtamaton ihminen lähtee luontoon.

Eikä kukaan mahda itselleen mitään.

Päinvastoin. Kulttuuriksi sanotussa ihmisyhteisössä iskostuneet ominaisuudet vain kärjistyvät koskemattoman luonnon keskellä.

Romaanin nuorukainen rahoittaa pienen retkikunnan pyydystämään puhveleita. Niiden nahat ovat arvossaan, ja muuan kokenut metsästäjä on vuosia sitten löytänyt muilta piiloon jääneestä vuoristosolasta valtavan, monituhatpäisen lauman.

Siis taru rikkaudesta, joka vain odottaa ottajaansa.

Tosi on. Lopulta jopa kaikkine käänteineen.

Mutta: mitä me ammumme, kun me ammumme puhveleita?

”Passipaikalla viimeisen tunnin kuluessa hän alkoi lopulta nähdä Millerin mekanismina, koneena jota liikkuva lauma liikutti, eikä hän nähnyt Millerin biisonilaumaan kylvämää tuhoa verenhimona eikä rahanhimona eikä edes tämän sisimmässä kuohuvan raivon lietsomana sokeana, synkkänä vihanhimona vaan tunteettomana, ajattelemattomana seurauksena siitä elämästä, jolle Miller oli omistautunut.”

Vähitellen nuorukaisen on käännettävä katse toisista kunnolla itseensä sekä kohdattava riemunsa ja surunsa, joita hän ei oikeastaan edes ymmärrä – tulivat ne sitten biisonin, naisen, syntytaustan paineen tai tulevaisuuden arvoituksen hahmossa.

Toisin kuin perinteisessä Hollywood-viihteessä Butcher’s Crossingissa erämaa ei opeta. Se lyö päähän. Eikä pojasta kasva riittävän monen lyönnin jälkeen mies, vaikka hän lopulta ymmärtääkin, mitä hänen pitää tehdä.

Sillä mahdollista on, että hän päätyy tekemään väärin. Pahasti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat