Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tavallinen perhe onkin hieman outo

J.P. Pulkkinen kirjoittaa ihmisistä, jotka eivät halua tai osaa näyttää tunteitaan

Kulttuuri
 

Romaani J. P. Pulkkinen: Puhu Eevalle. Teos. 212 s.

Romaanin alussa keski-ikäinen Eero Oksanen ajaa pitkin Mannerheimintietä niin kuin minä tahansa tavallisena päivänä. Kaikki on kuitenkin äsken muuttunut, kun syöpää sairastava Eero on saanut tietää pian kuolevansa. Hoidot on lopetettu.

Heini Lehväslaiho
J. P. Pulkkisen romaanin kieli koukuttaa.
J. P. Pulkkisen romaanin kieli koukuttaa.

Tästä alkaa J. P. Pulkkisen (s. 1959) romaani Puhu Eevalle, jossa katsotaan yhtä perhettä kohti Eeron ja hänen äitinsä Eevan sekä tyttärensä Ainon välityksellä.

Eero on kansainvälisessä musiikkibisneksessä työskentelevä johtaja, jonka tuote, ruotsalaistähti Myrna, menestyy maailmalla.

Eero vaikuttaa mieheltä, joka elää ulkoisen kautta, siitä itsearvostuksensa ammentaen. Hän tuntuu olevan etäällä itsestään ja läheisistään. Menestys ja saavutetut edut ovat hänelle yhtä kuin hyvä elämä.

Oman tyttärensä Ainon Eero on jättänyt pitkälti sivuun sillä seurauksella, ettei aikuinen tytär ole kiinnostunut tapaamaan isäänsä. Ainon äiti on alkoholisti, juuri muuta hänestä ei kerrota. Vanhemmat eivät ole eläneet yhdessä.

Sukulaisuus vaikuttaa kaikkinensa romaanissa enemmänkin muodollisuudelta. Pinnan alla on paljon selvittämätöntä. Romaanin henkilöt tuntuvat olevan kuin umpiossa, piilossa itsensä sisällä. Muiden tarpeita sihteerin työssään täyttäneelle Eevalle tuntuu olevan jopa kunnia-asia olla näyttämättä tunteitaan, hillitä itsensä.

Onko Eeva ulkokohtaisuudellaan luonut perheeseen jonkinlaisen etäisyyden näyttämön? Mitä elämästä jää tavoittamatta, jos kaikki koteloituvat itsensä sisään, vain hipaisevat toisiaan?

Pulkkisen luoma asetelma herättää kysymyksiä.

Miksi Myrna on niin tärkeä Eerolle? Tärkeämpi kuin mikään muu? Miksi on niin paljon helpompaa luoda suhde kokonaan vieraaseen ihmiseen kuin omaan lapseen? Miten ihmeessä isä ei yhtään kärsi siitä, että oma lapsi on niin etäinen? Miksi mitään ei halutakaan muuttaa?

Romaanin vahvuus on sen pakoton ja soljuva kieli, hiottu ilmaisu. Kielen tasolla lukija koukuttuu, mutta jää odottamaan ahneesti tapahtumien kehittymistä tai henkilöhahmojen syventymistä. Eerosta kirjailija saa eniten sävyjä esiin, mutta hänkin jää etäiseksi.

Jotain liikahtaa, kun Eeva kutsuu poikansa ja pojantyttärensä luokseen syömään. Ruokailun jälkeen he alkavat käydä läpi vanhoja tavaroita ja sitä kautta tulevat koskettaneeksi yhteisiäkin muistoja.

Käy ilmi, niin kuin joskus käy, että tytär muistaa lapsuudestaan jotain aivan toisin kuin mitä todellisuudessa on tapahtunut: isä olikin paikalla, kun hän oppi ajamaan pyörällä. Mies, joka päästi irti tarakasta ei ollutkaan talonmies.

Loppukohtaus panee miettimään, millaisten asioiden perusteella tuomitsemme menneisyytemme ja näemme nykyisyytemme.

Puhu Eevalle päästää lukijan kurkistamaan sellaiseen perheeseen, jota Suomessa kenties pidetään ihan tavallisena – mutta joka on kuitenkin vähän outo, niin kuin kaikki perheet todellisuudessa ovat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat